Ett slag för glesbygden

Ett slag för glesbygden

Kokkaffe_möte_glesbygd
Med hjälp av en panna kaffe kan man nå långt.
Bilden är från en av våra kanotturer i Karatsområdet för några år sedan.
Under gårdagen hade vi mycket trevligt samtal med två riksdagspolitiker från Miljöpartiet. Walter Mutt och Annika Lillemets. De var på en roadtripp i det norrbottniska inlandet och ville prata med turistföretagare, renskötare och många fler. Tillsammans med Peppe som är renskötare i Tuorpon sameby berättade vi om vår syn på vad gäller allt från gruvor i Jokkmokk, rovdjur, utvidgade skjutfält, skogsbruket, FMV’s syn på lokalbefolkning, bensinpriser, sjukförsäkringar, renskötsel, vattenkraft, besöksnäringen, momssituationen, besöksnäringen som en ny basnäring och vi fick möjligheten att låta dem uppleva vikten av att dricka riktigt kokkaffe. Dessa samtal med respekt för varandra ökar helt klart förståelsen mellan olika parter.

Personligen så uppskattade jag verkligen detta möte. Hur ofta får man chansen att sitta ner och verkligen samtala med våra förtroendevalda? Samtal mellan människor. Miljöpartiets representanter i Jokkmokk gör ett bra jobb med att föra fram situationen i en kommun som Jokkmokk. Om jag skall önska någonting så är det att detta arbetet görs av alla våra lokala partier i glesbygden.

Under eftermiddagen fortsatte Stina och jag att koka kaffe och denna gång med journalisterna Klas och Tigran. Nu blev det fokus på det utvidgade skjutfältet i Pärlälvsområdet samt den pågående stora militära övningen ACE. Även här han vi prata lite om skogsbruket, vattenkraften mineralprospektering och besöksnäringens betydelse för svensk ekonomi.

Oavsett om detta ger konkreta resultat eller inte så är det en skön känsla att veta att jag har iallafall gjort vad jag har kunnat. Iallafall försökt att få komma till tals och påverka en samhällsutveckling mot någonting som jag tror är rätt riktning.

7 svar på ”Ett slag för glesbygden

  1. Ja…vi pratade faktiskt en del om att glesbygden i norr o glesbygden runt om i Sverige har mycket gemensamt. Vi kanske dessutom har mer gemensamt med stadsdelar där mindre bemedlade grupper bor än vi tror. Även om vi glesbygdsbor i Norrbotten röstar på samma parti så kommer de aldrig att komma in i riksdagen sägs det…

 1. Mycket klokt skrivet. Att mötas över en kopp kaffe i all anspråkslöshet. Precis där en måste börja.

  1. Vattenkraften…
   Kortfattat hur den påverkat laxfisket, hur den påverkat isarna, hur den påverkat arbetskraftsbehovet/invånarantalet, pay-back i Norge i förhållande till Sverige till glesbygden m.m. Vi hade ingen ’dagordning’ utan detta var ett samtal över en panna kokkaffe.
   / Matti

 2. Visst Vattenkraften har påverkat laxfisket och mycket annat på ett negativt sätt men man får inte glömma de positiva som tex:
  – Väldigt stor arbetsgivare både direkt och indirekt
  – Bidrar med många miljoner till kommunen varje år iform av bygdemedel
  – Hade vägen mot Sjöfallet, Ritsem, Sitas funnits utan Vattenkraften?
  Visst vi borde anamma en del av Norges politik med avseende på glesbygd med tex minskade arbetsgivaravgifter, pengarna stannar lokalt delvis istället för att åka in i statskassan mm…
  MEN man får inte alltid bara se det negativa utan ibland måste man faktiskt lyfta även de positiva för att få respons för problemen annars blir det bara ”gnäll”.

  1. Självklart så har vattenkraften haft en och har en viktig betydelse för sveriges ekonomi. Absolut!
   MEN…
   Kanske är det så att Vattenfalls huvudkontor BORDE vara förlagt norr om Umeå.
   Kanske är 20 miljoner i bygdemedel inte speciellt mycket pengar i förhållande till den påverkan OCH skall det vara VI som får bidrag? Är det inte norrland som bidrar till södra Sverige i just detta?
   Kanske är det inte bara positivt med vägen till Ritsem/Sitasjaure. Kanske skulle det kunna varit en helt annan typ av turistiskt fiskemecka utan vägen…

   …och vad gäller norge så kan du ju se följande länk hur mycket Jokkmokk skulle ha fått i retur (inte bidrag) för den vattenkraft vi har i kommunen.
   http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jamtland/har-ar-hela-listan-pa-norrlandskommunerna

   Sedan så får du gärna skriva under dina kommentarer så man vet vem du är.
   😉
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *