REVIEW: Hilleberg Anjan GT 2

REVIEW: Hilleberg Anjan GT 2

Hilleberg Anjan är ett av Hillebergs lättviktsmodeller. Det är byggt som ett klassiskt tunneltält och materialet är som vanligt när det gäller Hilleberg toppstyrka i förhållande till vikt. Priset blir högt men tältet besitter då också ett högt andrahandsvärde.

Den av Anjanmodellerna som jag har använt är tvåmanna med förlängd absid, dvs GT varianten. Man kan även få Anjan utan denna absid och då blir tältet något lättare men även utan denna praktiska stora förgård. Är du ute efter mer exakta siffror på vikter, mått m.m. så kolla in på Hillebergs egen hemsida där dessa uppgifter finns.

Anjan kommer dels i en två manna variant men även i en tremana variant. Detta tält påminner till stor del om Nammatj och Nalle där Nammatj är det starkaste men tyngsta och Anjan det lättaste och enklaste. Några av detaljerna som är förenklade på Anjan är ventilation men även själva innertältet som saknar möjligheten att kunna stänga helt utan man får alltid vissa partier med enbart myggnät. Nammatj tex har möjlighet att stänga alla myggnätsdetaljer så att det blir mer tätt vilket är en förutsättning för att tältet skall fungera på fjället i kraftigt snödrev/vind. Sedan så är själva duken även gjord i ett lättare material jämfört med de lite tyngre varianterna. Golvet i Anjan är riktigt tåligt och vattentätt och jag har aldrig känt att man behöver ett sk ground sheet till detta tält. Även om Anjan är gjort i lättare material så upplever jag det som ett riktigt starkt tält.

När vi sedan tittar på innertältet så har fotänden ett sluttande tak. Med dagens lite tjockare uppblåsbara liggunderlag och en fluffig sovsäck så leder detta snabbt till att en person som är lite längre snart får kontakt mellan tältduken och sovsäckens fotdel. Detta leder till en våt sovsäck. För att se detta beskrivit bättre rekommenderar jag att du tittar på vår Youtubevideo med recensionen av Anjan. Om du är lång skall du istället titta närmare på Helags/Kaitum/Keron som har en mer rak vägg i fotänden men de är även lite tyngre. För övrigt så är det snålt med fickor/förvaringsutrymmen inne i innertältet om man jämför med många av dagens lätta kupoltält från andra tillverkare.

Om vi tittar på ventilationen hos Hilleberg Anjan så ser vi snabbt att den saknar en egentlig ventil på yttertältet. Däremot så är det en glipa runt om hela duken då den inte sluter tätt ner mo backen. Detta har en fördel att oavsett hur vinden kommer så får man ett litet genomdrag. Nackdelen är densamma att oavsett hur man gör så blåser det hårt så kan man inte begränsa genomdraget. Tältet upplever jag som väl ventilerat vilket motverkar kondens.


Hilleberg Anjan är ett perfekt tält om man ibland kan komma undan de värsta stormarna på kalfjället och kanske är det tom mest optimalt för skogslandet. Jag tvekar inte på att det håller för rejäl vind men vet jag att jag skall tälta på utsatta platser i hård vind skulle jag nog föredra ett tält som Nalle där man kan stänga ute vinden på ett bra sätt.


Okategoriserade

2 svar på ”REVIEW: Hilleberg Anjan GT 2

 1. Hej,

  Tittar på både Anjan GT och Nallo GT för sommarvandring och fiske i fjällen (Sarek, Kaitum mm) Detta under Juni, Juli och Augusti.

  Är lite orolig att Nallo inte har samma bra ventilation som Anjan när det är varmt?

  Tältar sällan i extrema miljöer men man vet ju inte hur vädret slår till ibland och är lite orolig Anjan är för klen? Samt att jag hatar att frysa och inbillar mig att Nallo är varmare när det blir lite kallt.

  Vill gärna inte bära mer än nödvändigt så vill helst köpa mig ett Anjan men prisskillnaden är inte stor om kvaliten är så pass mycket bättre i Nallo samt om den klarar ventilationen lika bra som ett Anjan.

  Med vänlig hälsning, Helena

  1. Det är alltid svåra avvägningar…
   Anjan är ju lättare men det finns ju en risk att det slår in regn om det stormar och regnar horisontalt…
   Nallo är ett supertält och det har ändå både dörr och ventiler…men är tyngre.
   🙂
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *