Trapper gul glasfiber kanadensare testad

Trapper gul glasfiber kanadensare testad

Trapper_gul_1
Trapper Gul en av de vanligaste kanadensarna i Sverige skulle jag gissa.
Trapper är nog en av de vanligaste kanoterna man kan hitta i Sverige. De är byggda av glasfiber vilket ger en kanot som går mycket lätt i vattnet. Den blir inte heller allt för repig utan har en ganska hård yta. Nackdelen är att de blir känsliga för lastning på bil. Man spänner lätt sönder dessa farkoster. Kanoter är inte heller oförstörbara som ex mjukplastkanoterna. Glasfiber kan krossas men även relativt lätt lagas med lite spackel och glasfiberväv.

Trapper gjorde denna modell i några varianter. Trapper Mari, Trapper 524 och nu tror jag den heter Lynx. Skillnaderna var inte allt för stora. Trapper 524 hade aluminiumkölar på undersidan. Den vart lite tyngre men också lite slitstarkare för exempelvis uthyrare. Kanoten är mellan 520-525 cm lång och 84 cm bred. Den väger runt 38 kg. Jag upplever kanoten som svårlastad då jag jämför med andra i samma viktklass. Den blir också snabbt rank om man tynger ned den allt för mycket. Rekommenderad maxlast är endast 300 kg vilket är ganska lite.

Trappern är konstruerad av en tävlingskanotist. Själv upplever jag kanoten som en snabb och kursstabil kanadensare på öppna vattenytor. Den har en mittköl och två stabilisatorer, dvs. kortare kölar på undersidan. Detta ger kanoten en bra stabilitet. Jag har paddlat denna både lastad med två paddlare men även som solo. Som solokanot gillar jag den inte.

För fors är detta en direkt olämplig kanot även om andra skriver annat på nätet. I strömmande vatten skall inte en kanot ha så pass markanta kölar som kan haka fast. Trappern är svårsvängd och trög då man följer små åar och bäckar. Vill du alltså fara i bäckar, åar och forsar så är detta ingen bra allroundkanot. Dessutom så är den som sagt krossbar.

Söker du en kanot för ren sjöpaddling så är detta en snabb och kursstabil kanot som inte bjuder på några överraskningar. Ska du bara paddla dagsturer eller upp till 2-3 dagar så är detta absolut ett bra val. Denna kanotmodell är lätt att hitta i bra skick begagnad för en rimlig peng.

Trapper_kanadensare_3
Smäcker och hyfsat lång gör denna kanadensare snabb och lättdriven på sjö.

Trapper_kanadensare_2
Tre kölar gör den kursstabil och inte så vickig. Denna kanot är repig efter många somrars paddling. Men märk väl att den är fullt användbar ännu!

Trapper_kanadensare_5
Glasfiber skadas som här då man lastar på bilar och släpvagnar.

Trapper_kanadensare_4
Höj och sänkbara säten för den som gillar det.

2 svar på ”Trapper gul glasfiber kanadensare testad

  1. Hej!

    Har du någon koll på färgkoden för trappergul, renoverar en trapper Marie kanadensare.
    Har kollat med kanotcentrum i Göteborg men de vet inte. MVH

    1. Har inte alls koll. Däremot så borde du kunna tamed en liten flisa av det gula och då kan de scanna/läsa av färgen. Ska inte vara några problem tror jag.
      Lycka till med renoveringen. Det är fina kanoter.
      / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *