Beslagtagningen av Jokkmokk fortsätter

Beslagtagningen av Jokkmokk fortsätter

Jokkmokk_beslagtages_1
Byn Lillselet som ligger inom detta området. Pärlälvens Naturreservat.
Från andra sidan av sjön kan jag höra orrarna spela. Det låter lite som vatten som kokar och bubblar på långt avstånd. Nere vid stranden knastrar det lungt av vårisen som sakta bryts sönder. Ett par knipor flyger över med sitt karaktäristiska vinande från vingarna. Det är Lappland och Jokkmokk en helt vanlig vardagskväll. Det är utanför mitt hus, mitt hem, min livsmiljö. Lugnt, skönt, fridfullt och nära till naturen. Just därför som jag aktivt har valt att bosätta mig just här ute i ett hörn av den norrländska glesbygden.

Tidigare idag har det dånat på hög höjd. Det är stridsplan som övar och kraftdemonstrerar för Ryssland att vi minsann kan. Det övas och det testas utrustning ovanför mitt huvud. Ovanför mitt hem. Det är ljudföroreningar som stör mitt levebröd för just tystnaden är någonting som blir allt ovanligare att få uppleva runt om i världen. En tystnad som folk reser hit för att få uppleva.

Här om dagen var jag på ett möte med FMV (Försvarets Materiel Verk). De vill ha en ’dialog’ med oss turistföretagare om hur vi skall kunna ’samverka’ i det utökade ’skyddsområdet’ där de har för avsikt att testa långtskjutande missiler. Lite försiktigt frågade de om de kunde hjälpa oss med vindskydd eller nått i området. Vill de verkligen försöka komma till samråd eller är de är så totalt utan kunskap om vår bransch så de verkligen tror att några vindskydd skulle fungera som ’plåster på såren’ för att de periodvis lägger vantarna på ett område som är 3 x 7 mil. Jag tror verkligen, eller vill inte tro, att de människorna som finns där bakom tjänstemännen från FMV strategiskt försöker manövrerar ut oss. Om jag ändå kunde förstå hur de uppriktigt och ärligt tänker men det är svårt.

De pratade även om den stora krigsövningen ’Arctic Challenge Exercise 2015’ (ACE) som startar under slutet av maj. Det skall tydligen bli världens största flygövning under 2015 trodde man. Av någon idiotisk anledning har man dessutom fått för sig att om man samövar med Nato så främjar det freden. Jag tro att vi redan denna vecka ser resultatet. I måndags körde nämligen Ryssland igång en stor oanmäld krigsövning enligt Reuters och den omfattar 45 000 deltagare, 110 flygplan och helikoptrar jämte 3 000 pansarfordon. Den övningen pågår längs hela gränsen mellan Ryssland och Norge, och hela Finska gränsen och vidare ända ner mot Polen. Ryssland ’främjar’ alltså freden på sin sida av gränsen.

Under mitt möte med FMV berättade de att den militära närvaron skulle märkas mer tydligt i framtiden. Att vi skulle ’få’ fler övernattningar på hotellen. Hur går det då med den tystnaden som jag uppskattar? Ska jag inte kunna sitta i min kanot och njuta av vågskvalpet i framtiden utan att de dundrar krigsplan över mitt huvud? Är det verkligen detta som glesbygden är till för? Kan vi inte bara få utveckla de näringar som ger oss försörjning? Är det verkligen rätt att människor skall evakueras från sina hem för att deras livsmiljö är ett militärt testområde? Sist men inte minst… Skall Sverige verkligen närma sig Nato och vi ser ju redan nu hur det hetsar Ryssland att svara upp med en motsvarande ännu större övning. Bör vi kanske ansluta oss till Sven Wolters uppmaning om civil olydnad under ACE? Det finns även en grupp som aktivt arbetar för att stoppa ACE.

Mötet avslutades med att vi bestämde att under hösten skall vi träffas igen, men den gången skall markägare, stugägare i och i närområdet, turistföretagare osv vara på samma möte. Chefen för FMV/Vidselbasen avslutade med att vi gärna fick klura på om vi såg några lösningar. Skulle det hjälpa om de byggde skyddsrum där ute i Pärlälvens naturreservat dit vi och våra gäster kunde söka skydd när de skall bomba.

Jag har tidigare skrivit följande inlägg i detta ämnet:
Jokkmokk beslagtages
Motståndet växer
Norrlänningar som inte finns
Beslagtagningen av Jokkmokk skjuts upp

utokat-omrade-det-ovre-omrade
Under Oktober 2015 kommer man att beslagta detta område.

4 svar på ”Beslagtagningen av Jokkmokk fortsätter

 1. Vad ska man säga? Häromdagen kom en grupp militärer in på min gård också. Jag uppmanade dem att gå tillbaka in på det militära skjutfältet några hundra meter bort.
  – Vi försvarar dig, började befälet argumentera och sa att deras uppgift var att bevaka stora vägen några hundra meter bort.
  – Gå till stora vägen då! Vill ni vara vänliga å lämna min fastighet. Visa respekt för mig!
  Vet inte hur länge befälet argumenterade, han tillhör ”firman” och hävdar som vanligt sin ”rätt” att … inte visa respekt för civilpersoner?! Helikoptrar har landat i våra hästhagar och utanför fårhus. Minatrapper har placerats utanför militära skjutfältet på grannens bondemark och med stridsvagn har de mejat ner stängselstolpar och skadat träd på vår fastighet.
  – Det är bara attt anmäla så får ni ersättning, det är inga problem!, säger befälen helt glatt.
  Vi vill inte ha ersättning, det enda vi vill är att de övar på sin egen mark. Och dit verkar det fortfarande vara svårt för dem att hitta….men konstigt nog så har de lyckats förmedla vägbeskrivningar till Nato-soldater och andra som lyckats hitta till dina trakter Matti…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *