Jokkmokk beslagtages

Jokkmokk beslagtages

Jokkmokk_beslagtages_1
Byn Lillselet som ligger inom detta området. Pärlälvens Naturreservat.
I Jokkmokksområdet ligger det ett militärt robbotskjutfält, Vidsel Test Range (Försvarets Material Verk). Detta område är ca 3,5 x 7 mil stort. Europas största provområde över land. Dessa vidsträckta provområden är mycket attraktiva för olika försvarsmakter. För att göra en liknelse så är det lika stort som hela Blekinge! Inom detta område råder ett strikt vistelseförbud för alla som inte arbetar inom försvaret samt några få renskötare.

I Fredags var jag på ett informationsmöte som jag givetvis inte var inbjuden till. Man har nämligen fått tillstånd från Länsstyrelsen att avlysa ett lika stort område till. På svenska innebär det att vi som har verksamhet i området måste flytta på oss.

Människor som bor i detta område rycks dessutom bort från sina hem med kort varsel. Människor som har sina stugor i området och har detta som sitt livsparadis måste flytta på sig. Detta i Sverige 2014. Jokkmokkguiderna och många fler företag har turer inbokade i området inför den kommande säsongen och vår möjlighet att färdas i stora delar av vårt arbetsområde upphör. Vi har produkter som varit insålda till slutkund sedan ett år tillbaks eller mer. Internationella resebyråer som har dessa produkter i sitt produktutbud. Kunder och kontakter som vi arbetat med under flera år för att detta skall fungera.

Under våren 2015 har man fått tillstånd att avlysa området under följande perioder; 2/2-1/3, 9/3-1/4 samt 13/4-5/7 2015. Detta är ett område som används av flera företag runt om i Norrbotten. Bara från Jokkmokk är vi tre slädhundsfirmor, två skoterföretag, tre kanotföretag osv som drabbas direkt. Vi kommer att få ett märkbart inkomstbortfall!

När jag påpekade detta med besöksnäringen som inte ens var inbjuden till mötet så kontrade Vidselsbasens chef, Mats Hakkarainen med följande: ’Du vad bra att du är här. Vi vill nog prata lite närmare med dig senare. När vi har utländska gäster så vill ju de ha någonting att göra på sin fritid.’ Jag kan bara konstatera att öppet inför gruppen försöker han att ’köpa’ mig. Jag är ingen ryggradslös nematod så givetvis avvisades hans förslag.

Vad skall vi leva av här i glesbygden? Vad skall vi göra på vår fritid om vi inte får vistas i markerna? Hur skall vi kunna fortsätta att försörja oss när det fortsätter såhär? Ska vi verkligen tillåta att markerna och försörjningsmöjligheterna tas från oss som bor här ute i landets periferi?

Norrländska Socialdemokraten (NSD) är den dagstidning som idag följer denna utveckling. Följ dem på nätet så får ni en inblick i hur tongångarna i samhället går.

utokat-omrade-det-ovre-omrade
Kvikkjokk längst upp i vänstra hörnet. Sareks nationalparks strax norr om det som är en del av Laponia världsarvsområde.

55 svar på ”Jokkmokk beslagtages

 1. Men du Matti.
  Som vårat internationella närområde ser ut är det väl rätt bra att Svenska militärmakten, faktiskt övar. Eller tycker du inte det?
  Du kan väl ta dina hundslädar på en annan tur, runt området. Förstår att det känns hopplöst, men att militären övar och att det faktiskt görs något av dem kan du väl inte ha något emot.

  1. Absolut ser jag det inte som bra!
   Absolut skall jag inte vara rädd och därför av rädsla gå med på en återupptagen kapprustning.
   Absolut skall vi i glesbygden inte behandlas såhär…

   1. Otroligt det är 2014 och krigskåta män vill leka krig! Nu börjar det militära vansinnet gå för långt! Ett större område i Norra Sverige är på väg att kasta ut de boende och förstöra natur och verksamheter för att börja med militära robotövningar mm.

  2. Ser inte hur vi kan rättfärdiga detta.

   1. Det blir oroligheter i några länder långt bort.

   2. Sverige bombar sig själva.

  3. Mats
   Det är INTE okej att göra så. Dessutom är de yttre sk ”hoten” skapade bara för att svenska folket ska acceptera att våra skattepengar ska gå till försvaret och vapenindustrin igen, och i förlängningen att vi ska rösta ja till Nato. Vi säljer ut oss själva om vi går på deras fula trick. Sverige har ju ett mycket attraktivt läge gentemot öst. De skiter totalt i enskilda intressen. Regeringen har nog inte mycket att säga till om heller. Sitter nog i strypkoppel. Gå inte på lögnerna som serveras i media!! Jag blev mycket ledsen och bedrövad bär jag läste detta blogginlägg. Vårt vackra Sverige, tas sakta men säkert över av främmande makt. Snart byts svensk militär ut mot utländsk!

   1. Njae, att Ryssland är ett reellt hot är knappast något påhittat. Att vi lierar oss med NATO är inget nytt: endast att det sker mer öppet nu. Men fortfarande har inte folket fått säga sitt om det är bra eller dåligt. För nog är det väl mest för NATOs skull som denna utvidgning sker?

    Men oavsett det kan man ju tycka att det är ett mkt hårt slag för Jokkmokk!

   2. Jennyli, jag anar en viss motsägelse i ditt inlägg.

    Du skriver att de yttre ”hoten” är skapade för att svenska folket ska gå med på att försvarsmakten ges ökade anslag, sedan avslutar du med att säga att Sverige sakta men säkert tas över av främmande makt? Är då inte främmande makt ett yttre hot? Och ett ytterst verkligt om man följer ditt resonemang?

    Alla länder har en armé, sin egen eller någon annans..

    Och Per-Erik, vilka länder tänker du på när du säger länder långt bort? Det är ungefär lika långt från Skåne till Ukrainas västra gräns som från Skåne till Stockholm, och det är väl inte så farligt långt? 1 timme med flyg.

    Har ni som inte vill ha ett starkare försvar någon som helst omvärldsbevakning? Jämför vad DN eller SVD skriver med Russia Today (RT) eller amerikanska FOX News och analysera efter eget huvud..

   3. Otroligt det är 2014 och krigskåta män vill leka krig! Nu börjar det militära vansinnet gå för långt! Ett större område i Norra Sverige är på väg att kasta ut de boende och förstöra natur och verksamheter för att börja med militära robotövningar mm. Vi börjar mer och mer likna en lydstat som faller in i ledet mot en totalitär stat med en världsregering. Världsbanken, FN osv med Agenda 21 osv. Det är ett cyniskt planerat spel med utbytet av olika ledare med hjälp av bl a avväpna, Irak, Libyen, Syrien, Afghanistan osv… Istället kommer IS m fl gerillor in… rysskräcken skapas bl a med ubåtsspelet osv. Utredning finns på att det inte var några ubåtar förra gången heller. Jag mår illa av allt ljug och spel för folket!

   4. Mats, är du så dåligt uppdaterad att du inte förstår att det är ett verkligt hot??? Förhoppningsvis har du följt utvecklingen de senaste dagarna, så att du förstår.

    Men visst blir det dåligt för de som bor i anslutning till området, det kan väl ingen tala emot. Men om det får handla om en mindre mängd människors möjlighet att vistas i markerna istället för Sveriges nationella säkerhet, så får vi nog allihop bädda extrasängarna.

  4. Är detta ett skämt inlägg av vederbörande? Åk någon annanstans Och öva krig, men lämna mitt land, mitt Lappland ifred, omedelbart Bums! Nu är måttet rågat, Sveriges mark är till för var och en att vistas på.

 2. Är detta landområde till 100% ägt av staten eller är det till-och-med så illa att staten kör bort folk från sin egen mark? (kommer inte åt artikarlna på NSD)

  1. Inom området ligger flera privata fastigheter.
   Det handlar om skogshemman.
   Några bostäder…alltså folks hem. Inte många men några få individer bor faktiskt här.
   Det handlar om privat ägda fritidshus/gårdar.

   Detta har jag svårt att fatta verkligen händer i Sverige 2014…

   1. Om hundra år kanske man kommer skratta åt detta men just nu är det lite tråkigt för oss.

    Ska man gräva lite djupare vad detta egentligen innebär så kommer man snabbt fram till att det inte går att äga mark i Sverige alls. Vi köper marken, men vi har inte rätt att äga den. Staten kan när som helst bruka våld/hot om våld för att använda din mark, vi har inte rätt att försvara oss. Om man verkligen äger någonting så har man rätt att bestämma över det. I detta fall så bestämmer staten över marken och därmed äger inte vi den längre.

    Samma sak gäller såklart när staten gör andra ingrepp på oss som att tvinga markägarna att släppa in företag för att gräva gruvor. Folk brukar i regel vara väldigt skeptiska när man påpekar att staten faktiskt använder våld/hot om våld mot oskyldiga markägare (står man i vägen blir man gripen) för att komma åt marken men i detta fall får man bokstavligen bomber i huvudet.

    1. Hej, Per-Erik.
     Jag skulle vilja påstå att det du säger stämmer till viss del. Man kan inte äga mark, inte _egentligen_. Inte ens staten.
     Varför ”äger” staten marken? Jo, för att vi som människor har gått med på den idén. Men är det inte så att marken/Jorden bara är sig självt och vi som organismer på den använder oss av den?
     Att tvinga en människa bort från en speciell plats på Jorden för att genomföra politik och maktstyre, skulle jag vilja klassa som terror.

   2. Afghanistankriget har nu varat i 13 år. Sverige har deltagit med trupp och helikoptrar. Den så kallade Libyeninsattsen medförde svenskt flyg, personalen medaljerades av NATO för sin insats. Inget av dessa länder har varit eller är ett hot mot Sverige. Klyschan om fred i över 100 år har förbleknat, vårt land har åter igen varit på krigsstigen. Det kallas för fredsbevarande insatser.

    Att året är 2014 gör inte det som händer i vår kommun obegripligt. Det är politik, imperialism, EU-medlemskap och inte minst kampen om mineraler(oljan). RFN-basen är en bricka i spelet. Sverige/FMV ställer delar av sitt teritorium till förfogande för krigsövningar och tester. Vårt land är involverat i allehanda militära sammanslutningar via EU. Därför är det inte alls förvånande att utländskt flyg testar och övar här. För tillfället är det så vitt jag vet drönare som ska testas.
    ”Staten har alltid rätt” brukar det sägas, en strid mot den kan synas hopplös. Vad har ett antal sakägare att komma med när stora landområden hyrs ut till krigsövningar?

    Hänvisning ttill äganderätten, har många genom tiderna fått äta upp. Det som nu sker är rätt och slätt krigsövningar tillsammans med utländsk trupp och flyg. RFN-basen är Europas största statliga bordell, den prostituerar sig på krig.
    De avlysningar som kommer, drabbar så många med olika intressen, kanske främst vår natur, det är det första. Steg två kan mycket väl bli permanent utökat tillstånd. Testområdet är naturligtvis en läckerbit för de främmande makter som redan övar.
    Allt hänger ihop. Landet säljs ut till gruvsnyltare, främmande makter inbjuds att krigsöva, samerna berövas sina betesland.
    Nära nog kan detta kallas landsföräderi.

    Fredsvänner och andra sammanslutningar måste åtminstone protestera.

    1. Jag sprider och delar överallt och skall vi få genomslag behöver många vara med och köra som Djingis Khan! Samma princip som Obama’s kampanj i sociala medier dvs alla känner någon som känner någon… Håller med Leif m fl.

     Otroligt det är 2014 och krigskåta män vill leka krig! Nu börjar det militära vansinnet gå för långt! Ett större område i Norra Sverige är på väg att kasta ut de boende och förstöra natur och verksamheter för att börja med militära robotövningar mm. Vi börjar mer och mer likna en lydstat som faller in i ledet mot en totalitär stat med en världsregering. Världsbanken, FN osv med Agenda 21 osv. Det är ett cyniskt planerat spel med utbytet av olika ledare med hjälp av bl a avväpna, Irak, Libyen, Syrien, Afghanistan osv… Istället kommer IS m fl gerillor in… rysskräcken skapas bl a med ubåtsspelet osv. Utredning finns på att det inte var några ubåtar förra gången heller. Jag mår illa av allt ljug och spel för folket!

   3. Är det i förhållande till alla de bostäder i södra delen av landet som tvingats till försäljning pga att man inte brytt sig i planeringen av nya tågbanor?

 3. Hej!
  Jag är helt enig med dig, Matti. Mycket märkligt att ni & övriga drabbade inte var inbjudna. Det är ju trots allt er inkomstkälla. Hur mycket krig vi än leker, så vad har vi egentligen och komma med när det börjar hetta till? Tänker på ubåtsjakten i Stockholms skärgård. När traktamentsperioden tog slut lade man ned allt. Bra att man rensade upp i försvaret för ett antal år sedan. Det satt personer med mycket märkliga uppgifter som bara kostade en massa pengar. Lägg ned skiten.
  Kämpa på Matti. Jag är helt och hållet på din sida.
  Tack för en bra blogg.

 4. Tack matti för att du står upp och säger ifrån! Fred och kärlek och förståelse för varandra är framtiden, dags att avveckla militären. Det har varit alldeles för stor fokus på rädslor. Det skapar bara separation. Det finns bara ett slags folk och en bebolig planet..

 5. Hej, är det okej att dela via facebook? Tycker det är dåligt att det inte finns någon debatt alls i mer rikstäckande media.

   1. Jag tycker Mattias har fullständigt rätt. Vad är det med dessa stora herrar & kvinnor? Maktgalna eller? Det är ju detta som H&M håller på med i Asien som det var sådant rabalder om! Hur vore det om man först såg om sitt eget hus innan man kastar sten på andra. Fy f.n för Maktfisar!

 6. Helt uforståelig for meg at man kan stenge et sånt område en hel vinter/vår-sesong:-( Takk for at du kjemper imot! Margit (Longyearbyen og Luokhaluokta)

 7. Hej
  Tycker att det är ju vansinne att tillåta utländska militära förband stänga ute svenska medborgare från sin egen mark.och prova ut mera bomber och robotar.Nä lägg ner försvaret öppna upp all mark som försvaret ockuperar.

 8. Jättebra att du skriver om detta. Vi behöver öva fred, inte krig. Länsstyrelsen tycks ha tillåtit ockupation av privat mark. Inte bra!

  1. Länsstyrelsen uttalar sig i NSD 13 nov. På klassiskt mane´r förringas motståndet till att vara resultatet av en informationsmiss. Andemeningen är att allt trotts allt skötts korrekt. Länsstyrelsen meddelar att ”vi tar till oss synpunkterna”. Och det är väl vad som hade kommit ur ett uteblivet samråd.
   Finns det någon här på bloggen som nöjt sig med mer information?

   Vad är det vi är motståndare till? Många här på bloggen ifrågasätter överkörningen av äganderätten, andra vill inte ha med försvaret att göra. Fred inte krig säger någon, inga främmande makter ska öva på vår mark.
   FMV:s samarbete med NATO har pågått länge. Det är ett regeringsuppdrag att förvalta övningsfältet. Jag tror man kan jämföra FMV och bergsstaten, de skiljer sig bara åt i olika branscher.
   Kan vi måhända mobilisera till Vintermarknaden?

 9. Detta kan vara ett brott mot äganderätten enligt EUs konvention om de mänskliga rättigheterna. Fastighetsägarna kan stämma staten och till sist är det upp till EU-domstolen att avgöra.

 10. Det som är mest otroligt i detta för oss som har intressen här uppe är ju att de kan ta nyttjanderätten av oss när som helst , och det för att utländska intressen ska få komma och öva.
  Mig veterligen så ska väl Sverige ännu vara neutralt?

  1. Du har fel, tillsammans med flera andra svenskar. Sverige är inte neutralt och har inte varit det på många år. Tvärtom så bygger hela den svenska säkerhets doktrinen på motsattsen. Dvs vår säkerhet bygger på att hjälpa andra och att få hjälp vid behov.

  2. Angående Sveriges förmenta neutralitet kan jag rekommendera den nya boken
   ”Bevara alliansfriheten – nej till Nato-medlemskap!”
   I bloggen Jinge finns en presentation av boken.

 11. Det här är givetvis inte okej, det är makalöst vad fräck staten är. Ingen respekt för dom som bor och livnär sig på markerna. Men den typen av beteende från statens sida har ju en lång historia i Norrland.

  Som sista utväg skulle jag vilja uppmana alla drabbade till massiv civil olydnad (av den fredliga sorten). Gör det klart för dom att ni kommer trotsa deras kolonialism och fortsätta med er verksamhet (förutsatt att det inte innebär fara för era kunder). Fortsätt bo och vistas kring stugorna, osv. Det kan såklart innebära att ni begår brott i lagens mening, så man måste då vara beredda att ta eventuella straff för att ni står upp för era rättigheter.

  Att bilda opinion kring det här kan kanske vara allt som behövs dock. Jag delar!

  1. hei,jag bor inte i sverige längre men ni får inte glömma at NI som bo i sverige ER staaten som betaler med era skatter deras lön og få såna ting og beslut som tack, ni er sverige,så ni måste bara hålla imot såna dumma ideer/beslut og inte bara prata om det og tyck synd om det!

 12. Men vad är det för område som de ska beslagta och vilket är det som redan är beslagtaget. Tänker på kartbilden i inlägget med fyrkanterna i sig. Är det dessa områden som är beslagtagna ?

  Jag står fast vid att man borde lägga ned försvaret. Vad ska vi med det till ? Förstöra för svenskar och bomba våra marker ?

  Intressant att Mats gärna ville att du skulle bistå när deras gäster skulle ha det trevligt på fritiden. Men dina kunder/gäster ger han fan i.

  Mvh / Johannes

  PS. I glesbygden ska man leva av gruvor, avskogning och kanske även bomber och granater. Att leva med naturen är att tänka kortsiktigt.

  1. Johannes, du är en stjärna på så många punkter i din korta text! Jag kommer skriva ned ditt sista PS och sätta upp på kylskåpet så jag kommer ihåg vad vi ska leva av i glesbygden när jag börjar fundera. Tack!

 13. Helt otroligt att staten kan bete sig på detta sätt, uppdrag granskning har här ett fett objekt att kasta sig över. Helt otroligt att detta sker i Sverige 2014

 14. Vid förra årets möte på vidselbasen så lät det på dem som om de inte visste att det fanns bofasta i Lillselet. Misstänker att de inte förstår vilken betydelse hela området har för en massa människor. Det är nog därför så många inte blev informerade om mötet i fredags.
  Våra äldre i Lillselet minns hur det var när bl.a. Udja blev inlöst. De misstänker att det kan hända likadant med Lillselet och området runt omkring.

 15. Det här är ju inte okej! Vi är många som står bakom dig/er.
  Som jag ser det borde det ju vara självklart att ni som bedriver verksamhet i området ska vara inbjudna till möten och samtal om hur marken kan användas på bästa sätt. Kan ni överklaga? Prata med rätt person på lst?

  Ropa högt om saken, låt dem inte tysta er!

 16. Inte alls okej!! Helt sjukt att alla blir så uppskrämda och vill kasta pengar i sjön och på krig och vapen istället för fredsskapande åtgärder.

  Hela NATO och rysskräcken bottnar i något helt annat än hot mot Sverige. Det är ett hot mot mänskligheten en totalitär stat är på väg att skapas med en världsregering!

  Stå på er och dela i alla sociala medier och sprid till samtliga politiker och medier även om de flesta går i maktens ledband och vi inte har några oberoende.

  Förändring kan bara skapas av fria människor som vägrar låta sig styras och delta i denna charad! Som en del sagt vi har 2014 nu och verkar gå bakåt i utvecklingen!

 17. Om Ryssland är ett hot mot Sverige då är Usa et större hot. Att Usa gör dagliga utflykter i svenskt vatten, det ska man acceptera och ta emot. Däremot om Ryssland vågar passera svenskt vatten, då är det själva tusan. Usa styr och ställer i hela Europa och de avlyssnar alla våra samtal, e-post , sms mm. Om Ryssland hade gjort det hade vi förmodligen förklarat krig. JÄVLA DUBBELMORAL

 18. Tack för en bra blogg och och härlig kämpaglöd för att bevara Lappland från utländska OCH ”inHEMSKA” intressen, eller hur man nu ska uttrycka det.
  Måttet är rågat, Lappland är ingen ”prostitutions mark” varken för generaler som gillar krig eller dylikt eller för andra vinstföretag som struntar blankt i vårt fina land(skap).
  Oavsett om det gäller er verksamhet på området eller bara bärplockning av gemene man, så är det ett tillräckligt skäl för att inte försvaret ska ockupera våra områden häruppe. Be dem åka till Stockholm eller Göteborg och bomba områden om det är det dem önskar.

  1. Japp. Två åretruntboendes och sedan några som bor säsongsvis där.
   Vist är det imponerande! Människor som idag väljer att leva väglöst. Sådant är respekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *