Jokkmokkupproret

Jokkmokkupproret

Jokkmokkupproret_header-1
Jokkmokkupproret. Förhoppningsvis sprider det sig över hela landets glesbygd!
Börjar nu bli måttligt less på hur glesbygden i allmänhet och Jokkmokk i synnerhet behandlas. Det som denna gång har fått bägaren att rinna över är att Vattenfall, p.g.a. besparingsskäl skall flytta 40 arbetstillfällen från Jokkmokk samtidigt som diverse chefer får 300 miljoner utbetalt i bonus. Detta från en kommun som idag producerar mellan 8-12% av Sveriges totala elproduktion.

2013 var vi engagerade i rejält tuffa demonstrationer mot gruvetablering i kommunen där företrädare för bolaget Beowulf Mining står upp och säger till våra renskötande ortsbor ’Ni har flyttat på er förr och kommer att få flytta på er igen’. I Pajala lämnade Northland (gruvbolag) ortsborna till sitt öde. När spelet (Billströmaffären) med aktiemarknaden var färdigspelat drog man från byn med ett konkursat bolag bakom sig. Kvar står nyinflyttade Pajalabor utan arbete och försörjning men med lån på hus köpta till guldruschens överpriser.

2014 stod vi åter igen på barrikaderna mot FMV (Försvarets Materialverk) beslagtagning av ett område i Jokkmokk som i det närmaste är lika stort som Blekinge. Vi som lever och bor här skulle inte få idka vår näring i området och ännu värre, de som bor och lever där måste flytta på sig ifrån sin livsmiljö. Allt för att vapenindustrin skall kunna utveckla sina produkter som sedan skall säljas kommersiellt.

Nu får det vara nog! Jokkmokkupproret är en facebooksida som på mycket kort tid har fått mer än 3500 medlemmar. Folket här i området (Jokkmokksamhälle har faktiskt färre än 3000 invånare) är irriterade. Folket i glesbygden blir felbehandlade. Folket i stan förstår att detta är galet. Våra lokala politiker börjar resa sig upp och stå rygg i rygg. Varför tillåter våra riksdagspolitiker att detta sker? Vad är det riksdagsfolket inte förstår? Kan det vara så att lobbyorganisationer är för starka? Kan det vara så att de har egna intressen (åter igen Billström affären och liknande) som de värnar mer om än folket som har valt dem?

Om jag skall önska någonting, så önskar jag att folket runt om i vårt land reser sig och protesterar. Det är mycket galet i vårt samhälle. Jag har inga konkreta lösningar men vem förstår inte att något är fel då folk som har sitt på det torra skor sig på folk som för förhållandevis låga löner bara försöker försörja sig i en liten kommun uppe vid Polcirkeln. En kommun som ligger i en landsända som faktiskt bidrar med skogs, malm, vattenkraft och nu på senare år även med en starkt växande internationell besöksnäring. Varför skall vi konstant måsta kämpa mot att resurser bara dras härifrån och allt mindre blir kvar hos oss?

20 svar på ”Jokkmokkupproret

 1. Vattenfalls agerande, ett i den långa raden av kolonial behandling av Norrland, är en fullständig skandal och helt oacceptabelt.

 2. Du är inte lite fräck du – du som personligen i flera år har varit motståndare till över 550 gruvjobb i kommunen, tar nu ton för att rädda 40 jobb.

  Har du problem med matematiken?

  Din attityd äcklar mig.

 3. Payback-time! I Hela Norrland. Alla Kommuner. Vi har i årtionden ..skänkt bort…våra naturtillgångar. Nu är det nog! Se på Norge, t.ex.. Nu är det dags, att alla kommuner får dela kakan med ”aktieägarna” ! Nu är det Payback-time” i Sverige också! Stäng av strömmen i några dygn, så får vi se…

 4. Jag kommer från Sundsvall och har bott Stockholm i många år. Och ändå förstår jag allt för väl och stöder er. Glesbygden måste få arbetstillfällen utöver märkliga telefonförsäljarjobb (där ledningen sitter på annan ort och tjänar mångdubbelt mer). Jag accepterar inte det nya Sverige där det osynliga kontraktet mellan stad och landsbygd nu är rivet. Hur har man tänkt sig att få människor att ens leverera skatt från norr när inget någonsin kommer tillbaka?

 5. Sura när någon vill etablera sig… sura när nån lämnar. Vad vill ni egentligen? Att Staten ska tvinga verksamheter att etablera sig? Dyrt tycker jag. Vem vill bo och bygga sin framtid i en döende bygd?
  Fiska, åka skoter, guida turister, få bidrag.. plus en starkt bidrags beroende rennäring där detaljer är dolda av samebyar som styr å ställer… inte konstigt att befolkningen minskar. Men det är kanske det som är målet?

  Änga er kraft åt att gör nått mer konstruktivt än att bara protestera.

 6. Instämmer i föregående kommentar och stöder upproret. Har just läst Lotta Grönings krönika från i går på http://www.expressen.se och inspirerad av detta nyss skickat in ett debattinlägg till våra ortstidningar http://www.op.se; http://www.ltz.se. Vi får inga bättre förutsättningar för Norrlands utveckling och tillväxt om vi slås ihop till en storregion – folket i region Jämtland Härjedalen (där jag bor) stödjer en fortsatt egen region, men ansvariga politiker sviker, vägrar svara på frågor och struntar i argument som motsäger deras övergripande teser. Var och en måste reagera, den folkliga opinionen får inte bli överkörd – strukturförändringar löser inget om grundproblemen är kvar. Och det är bl.a. att man fortfarande ser Norrland som en koloni.

 7. Jag bor själv i Stockholm sedan många år, född och uppvuxen i Mälardalen. Det är skamligt, helt oacceptabelt och väldigt upprörande att utnyttjandet av norra Sverige fortsätter utan att ni som bor där får något ut av det. Jag vill inte leva gott på andras rättmätiga resurser och så tror jag att många med mig känner som bor i storstäderna.

  Jag vill att hela landet ska få leva och jag vill att det ska vara ett värdigt och rättvist utbyte mellan stad och landsort. Vi behöver varandra. Jag beundrar er som bor kvar i glesbygden och kämpar för er livsstil och hembygd! Jag ska skriva på er protest.

 8. Staten är iaf generös med att distribuera asylsökande vilket enligt uppgift skall ge glesbygden en framtid. Således kan det inte vara så här nattsvart ändå.

 9. Jag tycker alla vinster ska stanna i Norrland. Vi kan klara vägar, järnvägar, skolor, sjukhus och allt annat själva mycket bättre. En ny nation ska födas. Alla mark ska ägas av samebyarna så vi kan kontrollera att inget ändras. Räcker inte vinsten så öppnar vi bara en ny gruva eller nått. Ingen kommer att vara arbetslös… tänk så många jobb i vår nya offentliga sektor, turist, gruvor och skog samt sist men inte minst rennäringen.
  Heja för det för nya Demokratiska Republiken Norrland.

 10. På tiden att Norrland får mer självstyre och kan ta en rättvis del av dom enorma rikedommar som fortsätter att forslas till södra Sverige. Tänk om man fick uppleva att
  huvudkontor och administration flyttades upp nära källan för t.ex malmen, skogen och vattenkraften och att skatteunderlag och procent på vinsten garanterades till kommunerna. Sören Lövmark. Arjeplog

 11. Fantastiskt …stå på er!!Ni är inte ensamma.Det jäser något ENORMT i Skåne o Göteborg/VästraGötalandsregionen.”Stoppa den olagliga annekteringen av Skåne””Vägra tugga maten åt Stockholmarna…Kräv Folkomröstning för att skaka av Stockholmsoket.Göteborg är inte en avlägsen koloni till Centralmakten” osv,osv. Viktigt att ni får med er hela Norrland..regionala omröstningar är ju numera fullt lagliga. Stå på er!!Ni norrlänningar lär ju vara av ett styvare virke. Hälsning fr.Göteborg

 12. Problemet är större än det vid första åsyn verkar. En urbefolkning av landsbygden (gäller inte bara norrlandslänen) leder till ökad urbanisering och centralisering. När sen landsbygden är avbefolkad, vem ska ta hand om naturresurserna som står för stor del av export och elproduktion? Och möjligtvis än viktigare, fortsätter urbaniseringen efter det?
  Jag står med er! Slå en järnring runt rosenbad tills de folkvalda lyssnar och agerar! Sverige är så mycket mer än bara storstad.

 13. Ja, det är verkligen dags att kasta av sig oket. Är själv från en Kommun som bidrar lika mycket. Att se och höra vilka åsikter storstads borna har om Norrland är rent ut sagt vidrigt. Kanske Norr och Söder kan rubba makten för det finns inga bra alternativ.

 14. Gör som Fransmännen, agera visa missnöje och sluta snacka, avbryt alla elavtal med vattenfall och ta en annan elleverantör det blir faktiskt billigare,men det är klart då höjer dom nätavgiften för dom ska ändå gå med vinst så direktörerna får ut sitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *