Med kanoten i Pärlälvens naturreservat

Med kanoten i Pärlälvens naturreservat

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_1
Med kanadensare färdas man lugnt och stilla. Man kan lasta god, tung mat utan att det tynger i en ryggsäck. Utan tvekan ett vildmarkens färdsätt!
Med kanadensarna har vi nu paddlat i delar av Pärlälvens natureservat. Ett område som är känt för sin väglöshet och de gamla skogarna. Ett område med sann vildmarkskaraktär men ändå ett område där människor bott och levt under lång tid och än idag lever människor väglöst. Ett område som man från Försvarets Material Verk försöker lägga beslag på helt eller delvis som ett testområde för sin verksamhet om ni kommer ihåg höstens kamp ’Beslagta inte Jokkmokk’. (Gå gärna med i vår Facebookgruppen ’Beslagta inte Jokkmokk’ och håll dig uppdaterad om någonting händer. Vi kommer att behöva allt stöd vi bara kan få för att hålla FMV på avstånd.)

Under några dagar har jag färdats i detta område med ett engelskt par som mina gäster. Vi har paddlat, bakat bröd, vandrat, kokat kaffe, sovit i tält, halstrat nyfångad harr, abborre, gädda och öring. Ett område där man som icke fiskespecialist med lätthet kan äta fisk dagligen om man bara vill och lägger lite tid på fisket.

Att få sitta där vid en sjö med kanoterna uppdragna invid en lägereld och se solen sakta sjunka samtidigt som lommen skriker utifrån sjön. Se den obrutna skogshorisonten på andra sidan av sjön. Peta kaffepannan in i glöden för att värma en sista mugg kaffe. Att få se ryggen av storöringen som bryter den stilla vattenytan i sin jakt på mat. Att få känna doften från markerna och höra den tunga andhämtningen från de trötta hundarna som ligger bredvid… Livet där ute. Jag säger det om och om igen. Livet där ute på färd det är verkligen någonting alldeles speciellt.

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_4
Pärlälvens naturreservat bjuder på fina uddar och torra tallbackar för nattläger.

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_3
Flippa, min trogne och grymt råtuffa assistent i björnmarker.

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_2
Smörstekt färsk öring med lite salt.

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_5
Ett annalkande regnoväder.

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_6
Kokkaffe…vad annars?

Kanottur_karats_pärlälvensnaturreservat_7
Mina engelska gäster hade aldrig fått fisk före denna tur.

3 svar på ”Med kanoten i Pärlälvens naturreservat

  1. Underbart att läsa din text.
    Vi njuter lika mycket vid varje besök i min stuga vid Karatsjön som min pappa köpte för över 60 år sedan.
    Är glad att min syster också och köpt ett hus, fast vid Vuojat.

  2. Har nu suttit och bläddrat mej igenom några av dina inlägg och njuter av de vackra o inspirerande bilderna!! Skulle vara underbart att paddla där nångång 😀 mvh Susanne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *