Norrlänningar som inte finns

Norrlänningar som inte finns

Norrlänningar_finns_inte
Saxat från Vidsel Test Range hemsida. UNPOPULATED 100%
Finns vi inte eller räknas vi inte? Nu senast är det vår protest mot Vidsel Test Range som vill lägga beslag på ett stort område som är delvis privatägt. Folk lever och bor i eller i utkanten av detta området. Andra är där all sin fritid eller delar av sin fritid. Detta är vår livsmiljö på olika sätt.

UNPOPULATED AREA: 100% står det på Vidsel Test Range hemsida där de marknadsför området. Udtjaområdet på 1650kvadratkilometer är idag obefolkat. Man släpade ut de som bodde där och som ville fortsätta att bo där. De fick inget val. Man tvångsinlöste deras hem. Detta hände 1958. Idag vill man utöka området temporärt under vissa perioder. Där bor det också folk. Även det området står på samma sida som UNPOPULATED AREA 100%. När man sedan sammanbinder Udtjaskjutfältet med Esrange i Kiruna får man ett område som sträcker sig 350km och 24 000 kvadratkilometer (se Wikipedias lista över Svenska läns storlek och jämför) av norrlänningars hemmiljö. UNPOPULATED AREA 100% står det längst ned.

För oss som lever här uppe i Sveriges utkant är det grymt förnedrande att bli marginaliserade på detta viset. Det handlar inte om man är same, nybyggare eller inflyttad på senare tid. Ibland är det en vattendamm som skall byggas. Ibland är det gruvor som skall byggas. Ibland är det bombmål man behöver. Vi räknas helt klart inte!

Kolonialismen är ett faktum. Jag gillar inte att prata om den men det är oundvikligt. Om tvångsförflyttning inte är kolonialism vad är det då? Om Vidsel Test Range landgrabbing för att de skall kunna bedriva sin ekonomiska verksamhet inte är kolonialism vad är då kolonialism? Jag kan varmt rekommendera Po Tidholms artikel Välkommen till Västindien i tidningen Filter (följ länken).

6 svar på ”Norrlänningar som inte finns

 1. Ja visst blir man förbannad.
  För egen del tycker jag att det är givande att beskriva kolonialismen, och ett måste.
  Detta på grund av att den så effektivt mörkats under så lång tid och att alltför få tar ordet i sin mun.
  Själv fick jag upp ögonen för kring fyra år sedan och lär mig allt mer efterhand och blir alltmer förundrad över hur vår självförhärligande svenska stat har förmått lyckas i sitt uppsåt.
  Parasiterandet på vår natur och har blivit gängse norm, som en naturlag. Och tyvärr finns den värsta koloniala strukturen inne i folks huvuden.
  Skövlade berg, skogar och vattendrag är andra sidor på samma mynt som FMV:s vapentester. Kolonialmakten tar allt vad den förmår.
  Dock är det glädjande att många avhandlingar och artiklar i ämnet publicerats under de senaste tre-fyra åren. Senaste artikeln i Sveriges Natur är bland de bättre.

 2. Jag trodde du skulle lägga dig och vila när FMV tog till reträtt men jag ser att du förstår att det bara var en strategiskt reträtt.
  Vad som pågår i Provplats Vidsel är en stat vars militärmakt hävdar sin suveränitet över ett område. Givetvis är statens ledning med på detta, annars skulle inte området finnas.
  Detta började med att staten villa ha ett övnings -och provområde under kalla kriget. så mycket att man lekte atombomb i Nausta.
  Nu har man utökat detta för att hyra ut övningsområdet till främmande makt. Kanske inte så främmande eftersom de övar tillsammans.
  Detta är i likhet med prospektörer och andra extraktioner av land, vatten och luft enbart en affärsverksamhet där syftet är att tjäna pengar.
  I detta falla är det både pengar, fosterlandets försvar och militärt sammarbete som ligger och trycker på. Det är mycket det. Den militära ledningen vill gärna vara med och leka i NATO. De kommer tillbaka.
  Vi måsta alla visa att vi finns ävne om vi inte är ute i skogen, på myrarna och fjällen så finns vi och ingen vill bli utestängt från möjligheten att ta sig ut.
  Det är bra att du står bakom kälken i dett spann av turistföretagare, markägare, jägare, fiskare, ortsbefolkning, miljörörelse, fredsrörelse och många andra för det blir ett svårkört race. Lycka till!

 3. Ungefär som när Kina köper mark i olika länder i Afrika för att odla spannmål. Vips så är invånarna förflyttade. Invånare som har bott där i tusentals år i generationer och jagar, bedrivit boskapsskötsel m.m. De har inte gjort det frivilligt. Eller som när Stora Enso köper mark i utlandet för träodling. Vips så finns där inte heller några invånare som behöver naturen på ett mer långsiktigt sätt än att förstöra den med främmande trädslag.

  Mvh / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *