Över våra huvuden

Över våra huvuden

Flygövning_jokkmokk_2
Behöver man sätta ett attakmål mitt inne i en by och göra skenanfall rakt mot denna? Vi bor och lever ju här? Våra hem!
Bilden är från sommaren 2015 under samverkansövningen med Nato. Då gjordes inflygningar mot byn Mattisudden och utländsk militär fanns på plats.
Åter dundrar det stridsflyg över våra huvuden här i Jokkmokksområdet. Detta har nu pågått mer intensivt under den senaste tiden. Det stör mig! Det stör mig att man beslagtar luftrummet över våra huvuden utan samråd med oss som lever här.

Faktum är att Jokkmokkare egentligen inte finns! Vi är endast är ca 0,3 personer/kvadratkilometer och man skall nog (statistiskt) vara två personer för att existera. FMV (försvarets materialverk) marknadsför ju detta område utomlands som ett testområde för vapenindustrin. På sin hemsida skriver de 100% unpopulated. Självklart irriterar detta mig! Vad annars? 2014 påstod man från Vidselbasen att det var felskrivet på deras hemsida då man beskrev detta område som obefolkat. Nu idag, 2016 ser hemsidan likadan ut. ’100% unpopulated’.

Jokkmokk är en kommun som inte har speciellt stark kassa. Våra lokala politiker kämpar konstant med tuffa budgetnedskärningar. En kommun där man utifrån nyttjar luftrummet för flygövningar och tester. FMV drar i och för sig in en del till svenska försvaret (stadskassan) men lokalt då? I bästa fall hyrs det ut nått hotellrum eller säljs någon korv på macken. Flygplan som förbrukar ca 2 000 liter flygbränsle per timme med en driftskostnad runt 4700 dollar/timme (SvD 2012). Räkna sedan in kostnaderna för själva planet, det som skjuts osv. Pengar som skulle behövas betydligt bättre till lärarlöner, vårdpersonal, Bothniabanan osv. Lokalt skall vi tydligen vara glada om vi får sälja någon korv på macken! Det skulle vara mycket intressant att jämföra Wallenbergarnas inkomster från vapenindustrin med en liten kommun som Jokkmokk. Det skulle även vara mycket intressant att jämföra den verkliga makten att påverka beslut om detta från Wallenbergaran i förhållande till oss som bor och lever här. Glesbygdspolitik i Sverige 2016!

Flygövning_jokkmokk_1
Hur vill vi att framtida barn skall växa upp? Skall detta vara utsikten från en sandlåda i Sverige 2016? Bilden är från samverkansövningen med Nato 2015.

2 svar på ”Över våra huvuden

    1. Det är inte ett hån tycker jag men däremot så ska man inte glömma att vi lever i en mycket lugn del av vår värld. Ska man kritisera våld och uppruatning/kapprustning så får man börja någon stans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *