Vandringsleder runt Jokkmokk

Vandringsleder runt Jokkmokk

Vandringsleder_jokkmokk_1
Välskyltat, välmärkt och spångat.
I direkt anslutning till Jokkmokk går det ett antal vandringsleder. De är perfekta för löpturen, helgvandringen eller bara kvällsrastning av hunden. På Jokkmokks kommunhemsida hittar man en del kartor och beskrivningar. Getbergsssområdet ligger nordväst om samhället med det mysiga lilla Getberget varifrån man har milsvid utsikt. Kvarnbäcksleden som binder samman östra delen av Jokkmokk med västra delen. Kvarnbäcksleden har även informationstavlor om de olika naturtyperna som man passerar. Sedan finns eljusspårsområdet med slingor ända ut mot Margitberget.

Runt Skabramsjön finnns det också en vandringsled sedan ett par år tillbaks. Den är utmärkt och spångad men väldigt få vandrar där. Denna led är inte lika känd och det är svårare att hitta information om den. Faktum är att den väldigt fint knyter an till Kvarnbäksleden där den kommer fram till Skabramsjöns östra del. Vid Skabramsjön fortsätter man helt enkelt över kvarnbäcken och går sedan längs södra sidan av Stor-Skabram. Denna stig tror jag är runt 14 km om man går runt hela sjön. Sedan kommer den fram på Karatsvägen strax bortanför Skabrams camping där lederna mot Getberget tar vid.

Är man friluftsintresserad eller gillar att röra sig i skog o mark så bor och lever man verkligen bra i denna lilla by. Att det sedan ligger i princip på Polcirkeln, nära Laponia med nationalparker som Muddus, Sarek och Padjelanta gör ju saken inte sämre. Riktiga vintrar, varma och torra somrar med en sol som aldrig riktigt vill gå ner. Jokkmokk is da shit. Paradise Jokkmokk!

Vandringsleder_jokkmokk_2
Utsikt från Getberget.

Vandringsleder_jokkmokk_4
Klibbticka.

Vandringsleder_jokkmokk_3
En kaffepaus på Getberget med en kikare är inte fel.

9 svar på ”Vandringsleder runt Jokkmokk

 1. Åh, Jokkmokk låter verkligen som ett ställe för mig, paradiset som du skriver! Men jag får nog inte med sambon, synd att det är så långt. Vi bor ju i Göteborgstrakten… Varma somrar skriver du men är de inte väldigt korta? Vilken period har ni snö? Hur ser jobbmöjligheterna ut? Tänker mig att det är svårt att hitta jobb…? Och de två sakerna är väl min sambos främsta argument för att inte flytta till snön… korta somrar, få jobbmöjligheter och sen skulle han nog tycka vintrarna var långa och kalla… Jag hade gärna sluppit leran här nere

  1. Nu har vi haft flera dagar med över 20C. Igår hade vi 26C i skuggan och då är det bara maj! För fyra veckor sedan körde vi släde och nu är det möjligt att använda shorts!
   Sedan är det typ sommar fram tills slutet av augusti men även september är grymme fint. Färgerna är helt otroliga!
   Slutet av oktober så har vi förhoppningsvis den underbara snön här igen och kan köra hund minst till slutet av april/början av maj.

   Arbete… Nu säljs en villa i Vuollerim för 150 000kr… Då behöver man inte arbeta fulltid för att finansiera boendet.
   Arbete finns faktiskt ganska mycket. Jokkmokk ligger UNDER riksgenomsnittet för arbetslöshet i Sverige!
   Kolla med arbetsförmedlingen i Jokkmokk men sen skall man veta att många arbeten tillsätts innan de ens är utannonserade.
   Förskola, vård, sjuksköterska, läkare är yrken som det ofta är stor efterfrågan på men det finns annat också.
   // Matti

 2. Men vad störande, nu försvinner hälften igen nu när jag skriver från mobilen! Resten av meddelandet jag skrev är:
  Stuga att kunna åka upp till då och då kanske…? Vet du hur tillgången till stugor till salu ser ut i Jokkmokk eller i närheten?

 3. ÅH! Låter för bra för att vara sant! 🙂 Underbart, perfekt i mina öron! Lång sommar ändå låter det som och sedan kort fin höst och direkt vinter med ordentligt med snö! Här nere är det ju ibland höstkallt större delen av sommaren och sedan lera och kallt, ruskigt från oktober-mars med endast ett par veckor fint med snö om man har tur…
  Det var billiga huspriser må jag säga!
  Men HUR kallt har ni det egentligen på vintern??? Har ni alltid bott i Jokkmokk eller flyttat dit? Och hur är det med att vara ute i naturen och vandra och sova osv. ensam med en eller två hundar, behöver man inte oroa sig för några djur – lo, varg, björn???
  Finns det något annat att göra i Jokkmokk än just friluftsliv??? Jag tänker mest för sambons skull… 🙂

  1. Vintertid så kan tempen droppa ner under -40C…och då är det lite …kärvt…
   Det farligaste djuren här är nog huggorm och det finns inte allt för mycket av dem. Inga fästingar.
   Det finns annat att göra i Jokkmokk också än friluftsliv fast då kanske det finns andra platser som är bättre… Det beror ju så på. Gillar man att gå på klassiska konserter ska man kanske hitta någon annan bostadsort… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *