Samer skall ses på museum

Samer skall ses på museum

Turistmoms_3
På bilden är Sten är på väg med en grupp människor ut till en kåta där de skall serveras mat.
En persontransport med hundspann eller? Vad är det för momssats på en taxi i stan tror ni?
Vart skall man se samer? Vart skall man uppleva djur och natur? Vart skall man röra på sig och motionera? Signalerna är tydliga när man studerar momsstyrningen från våra ledande politiker.

Samer skall ses på museum utan minsta tvekan. Då betalar man nämligen endast 6% moms. Om man följer med en renskötare ut i skogen och möter den människa som idag lever i och med kulturen så är momssatsen 25%. Titta på en känguru som är instängd på ett svensk djurpark och betala 6% moms. Följ med ut på en älgsafari och se ett vilt naturligt djur i sin rätta miljö och momsen är åter 25%. Det blir ännu tydligare när man ser att det är 25% moms på ett besök på en bondgård! Man straffas med högre moms om man vill uppleva verkligheten och inte det konstlade.

Varför ser inte våra styrande det patetiska i att om man sitter på en häst som leds av en clown så är det 6% moms. Följer man istället med en guide ut på en ridtur i naturen så är det åter 25%. Gå på ett gym, sätt dig i en maskin och träna och det är låg moms. Följ med på en snöskovandring eller hyr en kajak och du blir åter straffad för utomhusaktiviteten. Hyra av baddräkt 6% och hyra av kanot 25% moms. Vart är logiken?

Den småskaliga turistnäringen är en stor möjlighet för Sveriges landsbygd att skapa arbetstillfällen. Upplevelser som hundspann, ridturer, paddling, vandringar osv. utgör oftast själva reseanledningen, orsaken till att människor väljer att besöka en viss plats. Människor som sedan handlar mat, tankar bilen, hyr en stuga och shoppar lokalt. Just dessa reseanledningar är den del som beläggs med den högre momssatsen konstigt nog. (Läs en Debattartikel i Aftonbladet)

Dessutom så bedöms momssatserna olika beroende på vilken del i landet som du driver ditt företag. Donald på företaget Aurora Borealis Adventure har nu skrivit en frågan till Skatteverket där han belyser just detta med regionala skillnader. Läs Donalds brev (Länk till: Donalds brev till skattemyndigheten) som har delats åtskilliga gånger på Facebook och några tidningar har även de refererat till detta.

Turistmoms_2
En svensk frilevande älg kostar 25% moms och en känguru i bur kostar 6% moms.

4 svar på ”Samer skall ses på museum

  1. BRAAAAAAAAAAAAAAAAAAA !!!!!!

    Från Dalarna! Hör av dig/er om vi ska skapa en grupp eller nåt
    (Har ett ärende nu med Skatteverket)

    Per på Trapperservice.se 070 – 581 29 92

    1. Jag tror att vi måste organisera oss på nått sätt. Byta information/kunskap och tillsammans lyfta alla galenheter till media. Då kommer de som fattar beslut att till slut kanske se att det är nått där ute bland folket som inte är rätt… 😉

  2. Hej Matti! Bara ett litet tips inför din nästa text – vi säger ’var’ vid befintlighet och ’vart’ vid fråga om riktning…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *