Matti byter jobb

Matti byter jobb

Matti_byter_jobb_2
Under den gågna helgen har jag kört ett par grupper på tvådagars hundspannstur. Det känns väldigt safe att vara inom räckvidd från kenneln. Händer det någonting så rasslar det bara till och Stina är där och kan hjälpa till eller tvärt om.
Sitter här vid datorn mitt i natten och kan konstatera att jag kommer att byta jobb! Från och med nu blir det inga mer kortturer för min del för resten av denna vintersäsongen. Fokus blir nu inställt på turer som är runt en vecka långa. Jokkmokk lämnar vi bakom oss och styr spannen mot Lillselet, Årrenjarka, Kvikkjokk, Kungsleden, Saltoluokta, Sareks nationalpark, Kebnekaise, Stora Sjöfallets nationalpark, Nikkaluokta och så vidare. En massa spännande fjällområden och platser.

Nio veckor på fjället och minst 200 mil kommer jag tillsammans med en del av våra slädhundar att tillryggalägga med våra grupper. Nio veckor på färd i solsken, snöstorm, regn, bitande kyla och säkert annat jag inte kommer på. Detta är inte bara ett äventyr för mina gäster. Detta är även ett äventyr för mig!

Vår första stora utmaning kommer att bli att ta oss fram till Laxholmen i Karatssjön. Skoterklubben har inte lyckats köra upp hela leden ännu och det pratas om mycket vatten på sjöisarna. Vår andra stora utmaning blir Kungsleden där STF (Svenska Turistföreningen) plötsligt öppnar stugorna en vecka senare än vi beräknat. Campingutrustning är med och vi litar på att ’det löser sig’ efter vägen.

Serviceteamet ’Stina’ kommer att en gång per vecka förse mig med ny proviant, nya gäster, hundmat samt byta en del hundar om det behövs. Dessutom kommer hon att köra korta turer nere i Jokkmokk och i Saltoluokta med de hundar som inte är med mig. Vi har unghundar som skall skolas in och en massa annat pyssel. Förhoppningsvis kan hon följa på en eller ett par av våra veckoturer. Även Stina kommer att ha mer än fullt upp om jag inte misstar mig helt.

Nu ser jag iallafall fram emot en färd som få är förunnat att få göra. Det är verkligen ett privilegium att få leva på detta vis. Ett privilegium som vi arbetar hårt för så det känns helt klart välförtjänt.

Ni kan följa Stina på Instagram @Huskystina och mig på @Mattisblogg. På facebook hittar ni Mattisblogg, Working Husky kennel och Jokkmokkguiderna fär vi försöker uppdatera med senaste nytt.

Matti_byter_jobb_1
Gråmulen snödag i skogslandet.

Matti_byter_jobb_3
Skogslandets grilleldar med supergrillglöd saknar jag efter en tid ovan trädgränsen.

Matti_byter_jobb_4
Vattenhämtning från älven vid vår tältcamp.

Matti_byter_jobb_5
’Husse…nu drar vi. Mot äventyret, fjället och livet på vidderna!’
Rambo en av mina klart coolaste ledarhundar under dåliga väder och snöförhållanden.

6 svar på ”Matti byter jobb

 1. Vilket dåligt jobb du/ni har….. Skulle våre mycket bättre med ett trygg kontorsjobb; 8-5, 4 väggar, värme, bryggkaffe, datorer, airconditioning och nöjda chefer….. 😉

 2. en gång till: har det/den BRA där uppe – i Nord-Europa –
  … Matti och Stina och alla andra där…
  !

 3. Lycka till …
  Matti och – naturligtvis Stina – och naturligtvis Hundarna!
  Ha’ det bra där ”uppe”!
  mvh
  Andrea

 4. Ice ultralöparna passerande inte Laxholmen på vägen från ÅrreNjarka?
  Stöpa är inget trevligt före. Prövat köra med simmande hundar och vatten
  högt uppe på damaskerna. Tur att passagen var kort!
  God tur till dig och alla fyrbeningar!
  /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *