Neos Navigator testade

Neos Navigator testade

Neos_navigator_1
Neos Navigator är en bra överdragssko som med lite filtinnerskor blir en suverän vinterlösning för fötterna.
Neos Navigator är en överdragssko som jag använt under den senaste vintersäsongen. Den är egentligen endast ett skal med en 10mm tjock isolering. För att den skall bli riktigt varm skall man antingen sätta en filtsko, ludda eller liknande inuti den. Jag har valt att sätta flera lager av tovade filtskor i kombination med en innersko från Kamik eller Sorel.

Med Neos Navigator och dessa innerskor som blir ytterligare 15-25 mm tjocka klarar jag utan problem temperaturer ned mot -45C. Den robusta vibramsulan är mjuk och det gör att foten rör sig och blodcirkulationen hålls igång. Dessutom så har jag köpt Neos extra isoleringssula till mina skor. Denna vintersko har även ett skaft som man kan rulla ut vid behov och då sträcker de sig en bra bit upp på benet. Allt tyg är vattenavvisande med tejpade sömmar.

Fördelarna med denna lösning av fotbeklädnad vintertid är att man lätt kan dra isär de olika lagren och torka dem. De är relativt lätta och man rör sig smidigt. Greppet i sulan är riktigt bra. Jag gillar den friare känslan som man får av dessa lösa och lediga skor. De är dessutom snabba och enkla att ta på och ta av.

Nackdelarna med Neos Navigator är att man får inte samma stöd runt foten. För att lösa detta kan man stoppa in en annan sko som ger mer stabilitet inuti om man vill. Neosarna skall vara vattentäta och det tycks de vara. Däremot så får jag problem med kondens inuti dem. Hade hellre sett att de hade haft ett ventilerande yttertyg. Slitstyrkan är inte heller den bästa och kollegor som lever som hundspannsguider menar att de håller ungefär två år. Trotts dessa nackdelar så är nog detta en av de i särklass bästa lösningen för varma fötter vintertid som jag ser det.

Den enda säljaren av Neos som jag har hittat i Sverige är Åkes Fritid i Vilhelmina. Han håller helt okej priser och min erfarenhet av att handla där är enbart positiva.

Andra vinterskor som vi har testat och kommer att testa:
Grub’s Neoprenstövel
Neos Adventure
Jörn vinterkänga

Neos_navigator_2
Neos Navigator har en rejäl vibramsula.

Neos_navigator_3
Med en tjock filtinnersko klarar man lätt temperaturer ner till -45C.

3 svar på ”Neos Navigator testade

  1. Hej Matti!
    Kanonbra testrapport! Denna sammanfattning gillar jag verkligen. Erfarenheter av utrustning från många vinterdygn i fält redovisas. Man behöver inte frysa om fötterna om man vill vara ute när det råder sträng kyla m h a Neo, (Kanada?).
    Men om man vill köra hund och själv åka skidor istället för släde? Neo passar inte till någon skidbindning vad jag kan förstå. Här finns faktiskt en bra lösning, fast inte i närmaste sportbutik där trikåer och skejtskidor säljs. Henry från Laxforsen har konstruerat en fiffig isolerade damask, som finns beskriven i Utemagasinet nr 2, 2014, s. 8. Jag har m h a Henrys utförliga beskrivning gjort ett par själv. Suveränt bra! Det behövdes två tuber LiquiSole för att fästa damskerna på skidkängorna med gissa om att det sitter. Tar man dessutom ett par Neo utanpå före och efter skidåkning så klarar man sig.
    Till saken hör att det var med er hjälp, som jag kom i kontakt med Henry och Maj-Lis i samband med ett besök i Sitojaure, mars 2012. Ni kämpade med influensa men försåg mig med ”turbo-käk” från Priima så mina gamla huskiesar orkade dra mig och släden från Seitevaare till Sito. Henry och Maj-Lis är dessutom mycket kunniga på draghundar. De gav mig några tips, kombinerat med Priima från er, som jag hade stor glädje av under körningen senare i Sarek, april 2012.
    /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *