Browsed by
Etikett: Materialval

Sjukvårdsväska för friluftsliv

Sjukvårdsväska för friluftsliv

Förstahjälpen-väska-friluftsliv-2
Sjukvårdsväska för friluftsliv.
Sjukvårdsväskan som jag alltid tar med mig är inte speciellt anpassad för friluftsliv utan fungerar lika bra i de flesta situationer. Den innehåller dels några livsnödvändigheter samt en del annat som vi kommit fram till kan behövas. Det är lika viktigt att plocka in nya saker i väskan som det är att plocka bort sådant som fått utgånget datum eller blivit skadat.

Fyra punkter att tänka på:
1. Acceptera att det inte finns något perfekt förstahjälpen kit. Blir väskan för stor lämnas den hemma.
2. Utvärdera och gå igenom din väska efter varje tur. Kolla på utgångsdatum på mediciner och materiel.
3. Fyll inte väskan med saker du inte vet hur du använder.
4. Uppmana alla i gruppen att ta med personligt materiel som de vet att de behöver. Detta för att reducera trycket och vikten på din väska(tex en rulle tejp, elastisk linda, huvudvärkstablett och antiinflamatoriska tabletter samt 5 plåster).

En sjukvårdsväskas sex absolut viktigaste livräddare är följande:
– Sterila engångshandskar. Dessa skyddar dig mot smitta samt patienten mot dina bakterier.
– Pocket andningsmask. Skyddar vid hjärt- lungräddning (mun-mot-mun inblåsningar).
– Antihistamin. Kan kanske rädda liv vid kraftiga allergiska reaktioner.
– Acetylsalicylsyra. Kan kanske rädda liv vid hjärtinfarkt.
– Socker. Kan kanske rädda liv vid lågt blodsocker hos en person med diabetiker som blivit medvetslös.
– Antidiarré. Immodium verkar uppstoppande och kan förhindra allvarlig uttorkning.

Innehållet i min sjukvårdsväska hittar du på den nedladdningsbara Pdf filen här: Sjukvårdsväska-innehåll. Den kan ge en ide om innehåll i min sjukvårdsväska. Denna sjukvårdsutrustning använder jag dels under sommarens vandringar, paddelturer som vinterns hundspannsfärder. Korta som långa turer. Målsättningen är att den skall vara med så mycket som möjligt såväl på arbete som i vardagen.

Det är viktigt att komma ihåg att kunskap är det i särklass viktigaste att bära med sig. Det är inte din sjukvårdsväska i sig som räddar liv alltså måste du öva och utbilda dig kontinuerligt. Här kan jag verkligen rekommendera NOLS Wilderness Medicine sjukvårdsutbildningarna (Wilderness First Aid och Wilderness First Responder) som arrangeras på lite olika platser runt om i Sverige. Ta en titt på Lenas webbsida Crossing Latitudes eller kontakta henne på Facebook för mer information.

Förstahjälpen-väska-friluftsliv-1
Tänk igenom, utvärdera och strukturera.

Förstahjälpen-väska-friluftsliv-3
Det finns en hel del bra litteratur i detta ämnet. Inget slår dock en bra utbildning med praktiska övningar som jag ser som ett måste.

BEWE snöankare testat

BEWE snöankare testat

Bewe_snöankare_1
Till vänster mellanmodellen och till höger den nyare mindre modellen av BEWEs ankare.

BEWE är kanske mest känd för de hundslädar som de bygger. I sitt sortiment har de även mindre snöankare. Under de senaste åren har jag haft ett av deras mellanstora ankare med i min släde. Dels har det varit som reservankare men även som frontankare. Det används då vi stannar spannen för längre pauser så att hundarna kan kopplas loss från nacklinorna.

Snöankaret är hyfsat skarpt och håller skärpan bra. Nu har jag absolut inte hårdanvänt detta lika mycket som Oinakkas snöakare (som jag skrev om tidigare). Ankaret är gediget byggt och håller garanterat under väldigt många år. För många kommer det faktiskt att hålla betydligt längre än man själv kommer att vara kapabel till att köra hundspann. Ankaret är byggt av rostfritt stål vilket gör att det ser bra ut även då det förvarats blött i släden.

BEWE ankaret är mycket välgjort och i princip alla vassa kanter är tillslipade. Med andra ord har det en mycket finare finish än Oinakkas mer råa ankare. Det gör att man kan kasta ner det i släden utan att riskera att ömtåliga delar av packningen slits sönder. Man behöver bara hålla koll på de två spetsarna.

Söker du ett extra ankare till din släde så är just detta BEWE ankare någonting jag varmt rekommenderar. Det är tillräckligt bra för att användas i fronten, smidigt att packa undan och duger mycket bra som reservankare. Söker du däremot ett ankare för körning så är Oinakkas snöankare fortfarande mitt självklara val. Främst för att det faktiskt är lättare att få att sitta bra. Det är lättare att få ner lite djupare i snön och det ligger bättre runt träd och stolpar än BEWEs som inte heller är ett dåligt ankare.

Bewe_snöankare_2
Konstruktionen är bra för hårdare snö och funkar inte lika bra i lös sockersnö.

Bewe_snöankare_3
Det lilla ankaret tillfixat med ankarlina och lyftögla. Den extra karbinen sitter alltid i detta så att det blir lätt att använda i fronten eller där man behöver det.

Klättermusenprylar

Klättermusenprylar

Klättermusen_1
Klättermusen är kända för bra kvalité och höga priser. 2900kr (Outdoorexperten) för en bra ryggsäck anser jag dock inte vara dyrt om man jämför med konkurrenterna.
Häromdagen droppade det in paket med massa prylar från Klättermusen. Vi har nämligen fattat ett beslut att hellre köpa få, bra och kanske dyra prylar. Vårt hus är trångt och det finns helt enkelt inte plats för allt för mycket grejer. Dessutom är det inte miljömässigt försvarbart att fortsätta med slit och slängtrenden även om prylarna man sliter ut blir billigare än de dyra.

Klättermusen Rind hette ett regnställ som Stina beställde. Just nu har även Klättermusen en sommarkampanj på dessa. Nu tog hon sitt snygga ställ och drog till fjälls på guidejobb så jag fick aldrig tid att titta mycket närmare på dessa. De var grymt lätta, genomtänkta och snygga.

Klättermusen Arvaker 60 liter är en ryggsäck som jag har spanat in ett tag. Den väger strax under 2 kg och har ett mycket genomtänkt bärsystem. Dock kräver den lite engagemang då den skall ställas in. Verkligen inget man gör för första gången på en parkering just innan man skall börja vandringen. Till denna köpte jag sidofickor och en vattentät innersäck. Det ger en vattentät säck på 72 liter och strax över 2 kg.

Under nästa sommar kan vi kanske återkomma med mer noggranna utlåtanden om dessa prylar. Vi har så mycket utrustning som vi kan skriva tester om men vi hinner inte riktigt med. En test i veckan av någonting vore ju inte fel eller vad vill just du läsa om på denna blogg?

Klättermusen_2
Många justeringsmöjligheter som man måste sätta sig in i.

Klättermusen_3
Klättermusen är känd för sina väl genomtänkta detaljer.

Handyxa Yxa från Kuorbevare Smide, testad

Handyxa Yxa från Kuorbevare Smide, testad

Yxa_rb_västerbotten_2
Handgjord yxa från Kuorbevare smide.
Under det senaste månaderna har jag nu använt en liten välgjord yxa från Kuorbevare Smide i Västerbotten. Kuprbevare Smide är kanske mest kända för sina välgjorda knivblad i kolstål. Har du en kniv med instansat RB på bladet är det med största sannolikhet från detta företag. Den lilla handyxan som de producerar väger ca 850gr. Den är utrustad med ett lite grövre skaft av björk. Skaftet är behandlat med tjära och olja. Eggskyddet är rejält men jag är skeptisk till nitarna som håller ihop det. När detta skyddet blir lite nött kommer yxans egg att komma direkt mot stålnitarna vilket kan skada eggen.

Yxan är riktigt skarp. Bettet kommer bäst till sin rätt då man röjer leder. Färska grenar och småträd som böjer över lederna slås rappt av med ett välriktat hugg. Samma när man skall hugga torra grenar. Eggen biter snabbt in i träet. Skall man däremot klyva ved är denna yxa inte optimal. Man kan utföra arbetet men i och med att den är såpass tunn över eggen blir arbetet med att klyva grövre ved mödosamt. Den lämpar sig helt klart bäst för att klyva tunnare ved.

Kuorbevareyxan kommer jag främst att använda som skogsyxa under vår, sommar och höst. Vintertid får den följa i släden när vi drar oss mot fjällen. Under midvinterns skogsturer kommer den vanliga yxan som är bättre för klyvning att få följa. Söker du en liten men effektiv och vacker yxa så kan detta vara någonting. Den är verkligen ett bra alternativ då man skall göra små eldar med liten ved.

Yxa_rb_västerbotten_3
Kraftigt eggskydd för den skarpa eggen.

Yxa_rb_västerbotten_1
Liten, smidig och perfekt för vandringsturer i skogslandet.

Lägersko Exped syn Boothy testad

Lägersko Exped syn Boothy testad

Exped_syn_booty_1
Exped Syn Booty.
Exped Syn Boothy är en typ av lägersko från Exped. Under den gångna säsongen har dessa varit med mig på de övernattningsturer som jag gjort. Det är en mycket lätt liten lägersko där storlek large (43-48) endast väger 220 gram. När det sitter på fötterna känns det knappt och man vandrar runt mycket smidigt. Vad som skall påpekas här är att jag upplever dem som mycket små i storlekarna. Normalt ligger jag på stlr 41-42 på löparskor men när det gäller dessa måste jag gå på large vilket motsvarar strl 43-48 och de är fortfarande inte jättestora.

Dessa syn boot från exped anser jag inte vara nog varma om man vistas ute i kyla. Kompletteras dessa med en tjock handtovad filtinnersko då fungerar det ner under -40C om man går ut på kortare grejer som hundmatning, toalett osv. Utan denna komplettering blir de kalla redan runt -10C om man inte rör sig. Är det varmt ute fungerar dessutom yttertyget som en svamp. Det drar åt sig fukt. Jag kan verkligen inte förstå varför man inte har satt ett tyg i nederdelen av skon som är vattentätt/vattenresistent? Dessutom så är hela skon mycket ömtålig och tål inte speciellt mycket slitage. En bra campingsko hade gärna fått väga det dubbla om den även fungerar då man skall gå med snöskor eller liknande.

För att säga någonting bra så är sulan preparerad med ett silikontryck vilket gör dem mycket ohalkiga. Man går för övrigt skönt med dem och barfotakänslan är underbar såhär vintertid.

Dessa exped syn booty kommer jag att använda under de kommande säsongerna. Inte för att det är en bra produkt utan för att jag är för snål (ekonomiskt och naturresursmässigt). Söker du lägerskor så se dig istället omkring efter en bättre variant eller sy själv. Exped är för övrigt ett företag som gör fantastiska liggunderlag men campingskorna måste de nog arbeta lite mer med utvecklingen för att de skall få till!

Exped_syn_booty_2
Exped Syn Booty har en bra sula när det gäller att inte halka. Silikonmönstret gör skillnad. Däremot är de riktigt dåliga på att inte dra till sig fukt.

Exped_syn_booty_3
Med tanke på hur lite dessa är använda för att gå med så har de slitits väldigt mycket.

Exped_syn_booty_4
Med sina 200 gram och sin ringa storlek är de smidiga att ta med i packningen.