Handyxa Yxa från Kuorbevare Smide, testad

Handyxa Yxa från Kuorbevare Smide, testad

Yxa_rb_västerbotten_2
Handgjord yxa från Kuorbevare smide.
Under det senaste månaderna har jag nu använt en liten välgjord yxa från Kuorbevare Smide i Västerbotten. Kuprbevare Smide är kanske mest kända för sina välgjorda knivblad i kolstål. Har du en kniv med instansat RB på bladet är det med största sannolikhet från detta företag. Den lilla handyxan som de producerar väger ca 850gr. Den är utrustad med ett lite grövre skaft av björk. Skaftet är behandlat med tjära och olja. Eggskyddet är rejält men jag är skeptisk till nitarna som håller ihop det. När detta skyddet blir lite nött kommer yxans egg att komma direkt mot stålnitarna vilket kan skada eggen.

Yxan är riktigt skarp. Bettet kommer bäst till sin rätt då man röjer leder. Färska grenar och småträd som böjer över lederna slås rappt av med ett välriktat hugg. Samma när man skall hugga torra grenar. Eggen biter snabbt in i träet. Skall man däremot klyva ved är denna yxa inte optimal. Man kan utföra arbetet men i och med att den är såpass tunn över eggen blir arbetet med att klyva grövre ved mödosamt. Den lämpar sig helt klart bäst för att klyva tunnare ved.

Kuorbevareyxan kommer jag främst att använda som skogsyxa under vår, sommar och höst. Vintertid får den följa i släden när vi drar oss mot fjällen. Under midvinterns skogsturer kommer den vanliga yxan som är bättre för klyvning att få följa. Söker du en liten men effektiv och vacker yxa så kan detta vara någonting. Den är verkligen ett bra alternativ då man skall göra små eldar med liten ved.

Yxa_rb_västerbotten_3
Kraftigt eggskydd för den skarpa eggen.

Yxa_rb_västerbotten_1
Liten, smidig och perfekt för vandringsturer i skogslandet.

4 svar på ”Handyxa Yxa från Kuorbevare Smide, testad

 1. Finns det någon praktiskt förklaring till varför den främre nedre delen av yxhuvudets öga är ”öppet”? Gissar att det är för att man skall kunna komma högt upp med handen för detaljarbete.
  Hur är yxan för mindre slöjdarbete?

  Mvh, Andreas

  1. Bra fråga…
   Yxan är ganska snipig och mer lämplig för småjobb än vedklyvning. Den är tunn och fungerar mycket bra då man hugger färska träd och grenar. Den skär djupt in för varje hugg. Vid klyvning önskar man en mer trubbig front som splittrar veden. Denna slår man lättare fast utan att den klyver.
   För mig är detta en perfekt yxa i hundsläden. Då hugger man mestadels småved och rensar spår från småträd som rasat.
   / Matti

 2. Hej
  Yxan är inte slipad för vedklyvning. Däremot är det den bästa slöjdyxan jag någonsin har arbetat med. Med handen högst på skaftet kan man skära som med en ulo. Jag har tillverkat saker helt med Yxan. Perfekt för slöjd i färskt trä.
  Med vänliga hälsningar
  Bertil

  1. Hej Bertil!
   Jag är helt enig om detta att den är super för färskt trä och man skär med den som en vass kniv.
   Jag tror dock inte att denna går att slipa för klyvning då bladet är så pass tunt hela vägen.Man kan aldrig få den där klyvande effekten som man vill ha med en bra yxa för vedklyvning.
   Hur som helst…det är en grymt trevlig liten yxa!
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *