Nästa vinter är redan på G

Nästa vinter är redan på G

Planering_vintern_2017_1
Karta, kaffe, choklad och drömmar.
Kaffe, kartor, marabou, musik och drömmar är viktiga verktyg i vårt arbete just nu. Planeringen är för fullt igång inför nästa vinters hundspannsturer. Datumen och turbeskrivningarna måste ut så snart som möjligt. Vi har redan fått ett antal bokningar på en del av turerna innan de ens är färdiga. Dessa bokningar har dels kommit från gamla kunder som vill med igen men även från folk som inte kom med förra året p.g.a. att vi blev fullbokade.

Stina är den som sköter uppdateringarna på vår företagswebb. Det blir mest ordning och reda då. Själv så får jag planera vilka turer och i vilken ordning de skall genomföras. Jag skriver texterna och ordnar med bilder medan Stina översätter och kollar min stavning och meningsbyggnad. När det gäller just skrivandet så kompletterar vi varandra grymt bra. Jag kan spotta ut texter om i princip vad som helst och Stina tror jag hittar felstavningarna tom med förbundna ögon.

Många av våra gäster bokar igen år efter år och vi får mycket bra kritik från i princip alla gästerna. Det ger verkligen en skön känsla att veta att vi levererar den typ av turer som våra gäster efterfrågar. Vad som också är viktigt för oss är att vi faktiskt kör den typ av turer som vi verkligen vill köra. Vi tackar faktiskt nej till en hel del olika upplägg som vi inte trivs med av olika anledning. Detta tillsammans gör att vi kan avsluta en vintersäsong utan att vara slutkörda. Vi ser tom fram emot nästa säsong. För oss är detta ett av tecknen på att man inte utsätter oss guider för ett allt för stort socialt slitage. En viktig detalj om man skall orka detta yrke under många år.

Planering_vintern_2017_2
Vem skulle tacka nej till en månad till…bara en liten månad.

11 svar på ”Nästa vinter är redan på G

 1. Då byter vi av varandra! Har suttit hela vintern och gjort det jobbet, och nu är det dags att sätta igång och leverera! 🙂

  1. Ja…vår sommarsäsong är betydligt lugnare.
   Men nog skall paddeln blötas och kängorna hållas leriga även här i norr!
   Hoppas att du får en fin säsong.
   // Matti

 2. Hej!
  Intressant att läsa om er verksamhet. Jag har ibland drömt om ett liv liknande ert… 🙂 Jag blev väldigt nyfiken när jag läste på vilka slags turer det är som ni har tackat nej till. Flera andra frågor dyker också upp i mitt huvud… Du skriver att ni efter en säsong inte är helt slutkörda och då undrar jag hur mycket ni kan jobba en säsong utan att vara slutkörda…? Hur lång är er säsong, när börjar ni ta emot gäster? Kör ni alla turer med släde eller tar ni även emot gäster tidigare på höstarna, innan snön så ni kör barmarksdrag med gäster? Jag såg också att du skrev för ett tag sedan att du legat ute i ca 60 dagar… Hur sjutton löser ni det? Inte är du ute 60 dagar i sträck? Var det med turister som du var ute? Hur många hundar har ni och vilken ras kör ni med? Har ni andra aktiviteter också än hundspannsturer?
  Skulle ni få tid och lust att svara på mina funderingar och berätta mer om er verksamhet så skulle jag läsa med stor fascination! / Sandra

  1. Hej igen…
   Kul frågor som jag förstår att man kan fundera på.
   Vi tackar i princip alltid nej till konferenskörningar. Allt som är kort och prova på typ cirkussnurrar vill vi inte köra. Jo, barn och familjeveckan i saltoluokta är ett undantag. Där kör vi dessa korta snurrturer. När det gäller annars så kör vi i princip inga konferenskörningar. Vi vill helst att den som kommer på våra turer skall ha gjort det som ett eget aktivt val. Det skaall vara någonting man vill…Inte något chefen säger att man skall göra. Inte något man gör bara för att ens fru/man vill göra det. På detta sättet undviker vi att folk som inte vill åka/köra hundspann hamnar på våra turer.

   Säsongen startar i början av december men då har vi tränat hundar sedan början av augusti. Från december till slutet av april kör vi folk.Under början är det kortare turer från 3timmar till 4 dagar. December till februari hade jag ca 20 nätter ute eller nått sånt. Från slutet av februari till slutet av april var jag hemifrån i 66 dagar. Det blir en del ute med hundarna… Ja…med gäster. en dag i veckan är vilodag för mig och hundarna. Men då skall utrustningen gås igenom, hundar pysslas om och så vidare. Ibland är det den mest stressiga dagen under hela veckan…
   Stina kommer under denna tid upp med ny hundmat och mat till mig/gruppen en gång/ vecka. Då passar vi även på att byta ut någon/några hundar om vi fått löpperiod eller om någon verkar lite trött/sliten eller bara behöver få komma hem. Unghundarna går ofta en-två veckor och sedan byte.

   Nu är det sommarsäsong och då väntar en del vandringsveckor och kanotturer.
   Under ett år blir det en del ute så just nu är det ganska skönt att sova i egen säng, kolla på någon film och det är kanonkul att bara få gå på affären och köpa ost, salami och godis!!!
   🙂
   Fråga gärna mer om du vill.
   // Matti

   1. Roligt att läsa om er verksamhet! Är Stina också med ute på tur eller är hon hemma med resten av hundarna?
    Kanske konstiga / dumma frågor

    1. Det är olika. Ibland funkar det att Stina är med men oftast är hon hemma och sköter de turer vi har från kenneln.

    2. Konstigt, ser att min kommentar slutade mitt i en mening, allt kom inte med.. Kanske för att jag skrev från mobilen. Resten var:
     Kanske konstiga/ dumma frågor man jag undrar hur det fungerar rent praktiskt när du är ute så länge… Jag tänker på var man duschar och liknande… Det blir som ett distansförhållande för er då under säsong låter det som… Har ni någon anställd eller är det bara ni två?
     Hur länge ungefär jobbar era hundar, till vilken ålder på ett ungefär, vad är vanligast? Pensioneras alla hundar så att de flyttar från er eller behåller ni vissa även om de inte längre jobbar på era turer?

     1. Ja…dina kommentarer bryter på nått vis…?
      Skriver du från mobil? Det fungerade ju tidigare.
      Skumt…

 3. Såg nu att det står att ni har andra aktiviteter än hundspannsturer också… och att ni har ca 40 st. Siberian Huskies. Men då ploppar direkt några andra frågor upp i mitt huvud: Vad är anledningen till ert val av ras? Jag har hört att många kör med Alaskan Huskies och inte Siberian. Jag är också nyfiken på hur mycket hundarna går under säsong.
  / Sandra

  1. Hej Sandra!
   Siberian Huskies har det mest bara blivit sedan 1984 då jag började med draghundar. Nu kan jag rasen, vet vad jag ska leta efter (blodslinjer) och vi har själva ett avelsmaterial som vi trivs bra med. Då är det lätt att fortsätta på den inslagna vägen.
   Det finns mycket fina alaskan huskies också och i ärlighetens namn…skulle jag börjat idag så är risken stor att även jag skulle starta med alaskans. Det är ebtydligt lättare att hitta vältestade hundar här än vad det är inom siberian huskien. Allt för få kör idag sina siberians så pass mycket att men egentligen vet vad det äör man avlar på. Så stor del av siberian aveln är inte hundar som är avlade för den typen av körning som vi bedriver.

   …men det finns fördelar med siberians. När det är vila så kopplar de av! De är inte lika ’heta’ på arbete och därför blir de en lättsammare hund för livet där ute. Detta hör jag från folk som kört siberians men bytt till alaskans. Det blir ljudligare i hundgårdarna osv. Nu finns det säkert de som har motsatt upplevelse också.
   Men…här tror jag att det är viktigare att välja hundar som används till det som man själv önskar använda sina hundar till än att man grubblar specifikt på ras om man skall börja från början. Skall man tex bara ha en draghund är malamut/grönlandshund fina turhundar!

   Våra hundar gör nog 500-700 mil/säsong om man endast ser till en normal arbetssäsong. Ser man en tävlingssäsong med något långdistanslöp så kan det nog bli längre.
   // Matti

 4. Jag har ju en malamute. En underbar hund men tyvärr har han inte varit intresserad av att dra och nu har han tyvärr fått problem med ryggen. Dessutom har han varit svår med andra (han)hundar även om han är bättre nu. Det bör väl tilläggas att han kommer från en väldigt oseriös uppfödare som tyvärr inte bryr sig om att bevara rasens egenskaper eller liknande utan bara om att tjäna pengar. ..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *