Filmtips: Lassoterrorister

Filmtips: Lassoterrorister

Lassoterrorister
Avsnitt 2 av SVT Kobra 2015.
Det tredje filmtipset på samiskt tema handlar om de uppväxande protesterna från yngre samer. Protester mot hur Sveriges ursprungsbefolkning behandlas. Man använder nu bland annat musiken och konsten som verktyg sprider man sitt politiska budskap på ett kraftfullt sätt. Avsnitt 2 av SVT Kobra visar just detta på ett bra sätt.

Sakta har den Svenska staten tagit marken, språket, religionen och andra rättigheter av den samiska befolkningen. Någonting som fortgår än idag. Man har även tagit stoltheten av väldigt många. Det är nämligen så att här i norr bor det ganska många människor som har samiskt ursprung som det inte talas om. Ett ursprung som har ansetts vara fult. På olika sätt har man gett, men mestadels tagit rättigheter från dessa människor. Man har sagt åt folk vad dom är och vilken grupp de skall tillhöra. Renskötare, nybyggare, svensk, fiskesame, same utan samebytillhörighet osv. Man har delat på folk som egentligen har varit ett folk. Människor från samma familj har hamnat i olika grupper med olika rättigheter och skyldigheter. Det är exakt så man skall göra om man vill härska över ett folk. Man splittrar dem. Slår sönder inifrån och får folket att slå på varandra. Då kan man lugnt exploatera vattenkraften, mineralfyndigheter, skogarna, turismen, övningsområden för vapenindustrin m.m. och faktiskt bara ta värdet av dessa naturtillgångar ut ur området. Man tar det stora medan man lokalt tjafsar om vem som skall få skjuta en liten ripa. Exakt så som man alltid har gjort med olika typer av kolonier.

Om jag skall förutspå framtiden så tror jag att kulturen som politiskt verktyg är en viktig framgångsfaktor som vi kommer att se resultatet av i framtiden. Om jag skall önska någonting så önskar jag att hela den norrländska glesbygden kunde ställa sig upp sida vid sida med det samiska. Same eller inte same så måste vi tillsammans stå upp för det som är rätt och stå upp emot det som är fel. Det är tillsammans som vi blir starka!

Detta är filmtips nummer tre på samiskt tema (Det första filmtipset: Gina besöker samerna). Det andra filmtipset var Kalla Faktas program om Lappdjävlar. Har du inte sett de tidigare programmen så skall du definitivt göra detta. Det tillhör allmänbildningen att veta vad som händer och sker i Sverige och Europa 2015.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *