Gruvnäringen kritiseras

Gruvnäringen kritiseras

Gruvnäringen_kritiseras_1
Måtte Jokkmokk ALDRIG bli ett Jokkmokk Mining District!!!

Gruvnäringen möter nu stark kritik från Riksrevisionen. Man har tittat på de belopp som gruvbolaget skall avsätta för en efterbehandling. Rapporten från Riksrevisionen visar på att dessa belopp inte alls täcker uppstädningen. Någonting som gruvmotståndare har hävdat under en längre tid. Som exempel kan man nämna Northlandgruvan i Pajala som avsatte 29 miljoner till uppstädning men i själva verket kommer det att behövas minst 250 miljoner. SVT skriver även lite generellt om vad detta ’gruvslarv’ kostar samhället.

Samtidigt som detta sker visar det sig att Beowulf Mining/Jokkmokk Iron Mines AB krävs på obetalda skulder på 350 000kr. Man har helt enkelt inte betalat firman som utförde provborrningarna i Gallok/Kallak.

Svenska Naturskyddsföreningen släppte även de sitt förslag till en ny mineralpolicy. Deras kritik är skarp mot gruvindustrin som idag står för en mycket stor del av producerat miljöfarligtavfall i Sverige.

Kanske kan vi nu förstå varför regeringens beslut om Gallok/Kallak dröjer. Jag tror helt enkelt att man har inväntat en del fakta, utredningar och nya riktlinjer innan man tar i detta. Personligen så ser jag mycket hoppfullt på detta då allt mer talar emot ett Jokkmokk Mining District. De fallande malmpriserna är även de fullständigt på vår sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *