Kalla Fakta ’Lappjävlar’

Kalla Fakta ’Lappjävlar’

För någon vecka sedan såg jag på Kalla Fakta om rasism och tjuvjakt utanför Gällivare. Om jag blev upprörd? Självklart! Jag har tänkt skriva om detta länge men vet som inte hur jag skall kommentera och skriva. Vad jag än skriver så känns det inte rätt. Detta avsnitt handlade iallafall om den ökände byn Äijevaara, strax sydost om Gällivare. Tjuvjakt på ren (renstöld) och ett förakt mot renskötarna och det samiska är själva temat kan man nog säga. Det är misshandel av djur och polismyndighetens ointresse av att lösa fallen. Det handlar om fördomar och en svågerpolitik där man är rädd och mörkar.

Man skall även vara klart medveten om att denna rasism mot samerna är utbredd i hela Sverige. Det kan man klart och tydligt utläsa ur Sverige Demokraternas agerande och uttalanden (Jimmy Åkesson och Björn Söder i Aftonbladet 15/12-2014)

Det vi fick se i Kalla Fakta är kanske delvis resultatet av en kolonialism och feghet från staten att ta itu med de samiska rättigheterna (ILO 169). Dessutom en feghet och en girighet att inte ta itu med den utsugning av Norrland som pågår med gruvdrift, vattenkraft, militära skjutområden osv. En taktik där man från statens håll splittrar lokalsamhället i samer, icke samer, samebymedlemmar, renskötare, svenskar, invandrare osv. Egentligen borde glesbygden här i norr kunnat stått upp enade och starka. Kanske är det just det man är rädd för. Taktiken ’Söndra och härska’ är ju trots allt känd sedan länge…

Detta är filmtips nummer två på samiskt tema (Det första filmtipset: Gina besöker samerna). Har du inte sett programmet så skall du definitivt se det. Det tillhör allmänbildningen att veta vad som händer och sker i Sverige och Europa 2015. En sorglig verklighet.

2 svar på ”Kalla Fakta ’Lappjävlar’

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *