Explore Sarek nationalpark 2015

Explore Sarek nationalpark 2015

Explore_sarek_5
Snöfall och lite vind suddar snabbt ut sikten i marknivå.
Sarek är mytomspunnet, stugfritt, ledfritt, skoterspårfritt och man måste verkligen lita till att man klarar sig själv. Gruppen, hundarna och jag. Det kan gå lätt men det kan lika gärna gå väldigt, väldigt tungt. Sarek 2015 har bjudit på förvånansvärt bra förhållanden.

Från Saltoluokta lättade vi ankare och styrde in mot Sarekmasivet och Äphar området. Väl i övre Rapadalen ändrade vi vår plan och drog oss ned igenom Rapadalen mot Aktse. Hade vi gått mot Padjelantas öppna vidder skulle vi mött en annalkande storm där med ett ofrivilligt tältdygn som resultat (enligt väderprognos vilket även senare visade sig stämma i verkligheten).

Under de 8 dagar som vi luffat omkring har det totalt kommit 50-60cm nysnö. Vinden har dock hjälpt oss en del. Vi har fått planera om rutter och färdvägar ett flertal gånger under vår färd. Naturen har satt riktlinjerna som vi spelat efter. Vi spelade med naturen och inte emot den.

Gruppen har bestått av ett tyskt par, Daniel och Kristina som sedan tidigare korsat nationalparken både hit och dit till fots. Mikael en kille från Stockholm som rest mycket utomlands. Äldstemannen i gruppen, Hasse har kört hundspann på Svalbard och Grönland, skidrat till Nordpolen och hittat på en massa andra hyss. Tillsammans har vi nu varit på färd i 8 dagar med 33 av våra siberian huskies.

Hundarna har denna vecka varit ganska jobbiga. Två löptikar har kollrat till huvudena på några av hanhundarna. Dessutom så fick jag in sex nya hundar som varit med Stina den senaste tiden. Några av dessa har inte riktigt kopplat att vi skall vara tysta även precis innan start. Jag har fått motion av allt springande fram och åter för att förklara för dem att nu kör vi konceptet ’tysta starter’ trotts att vi är 5 spann samtidigt.

Explore_sarek_2
Vinden har polrat bort all snö runt de fasttrampade spåren efter rödräv.

Explore_sarek_3
Norrsken i övre Rapadalen.

Explore_sarek_4
Tältcamp i övre Rapadalen.

Explore_sarek_6
Hundspann arbetar sig nedåt längs Rapaälven.

Explore_sarek_1
Arial efter lite vind och snöfall.

Explore_sarek_7
Hasse en av veckans gäster.

4 svar på ”Explore Sarek nationalpark 2015

 1. Härligt att få njuta av fina vinterbilder av bekanta platser i hjärtat av Sarek. Klokt att inte försöka köra mot en snöstorm med hundspann. Du har därmed undvikit ett fullskala försök i kommersiell snöpulsning och sannolikt räddat hälsan. Rovdjurstorget verkade vintrigt och fint. Hur var delen nedanför? Har tidigare passerat storspann som fått problem där.

 2. Hej Matti-
  därför träffades vi inte i Padjelanta.
  Men det var verkligen en heftig storm där i Tarraluoppal…

  Hälsningar,

  Peter

  1. Hej Peter.
   Ja jag har snackat med flera och tydligen så gjorde vi ett rätt val att inte dra oss västerut. Rapadalen var kanon och vi undgick utan tvekan de värsta vindarna.
   Man skall lyssna till sin magkänsla och vädergudarna!
   🙂
   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *