Full vinter och säsongsavslut

Full vinter och säsongsavslut

Hundspann_vårvinter_lappland_4
Porten till Sareksnationalpark.
Säsongens sista veckotur med gäster. Valet stod mellan en tur norrut mot Kebneområdet eller en lugnare tur söderut i Sareks utkanter. Väderprognosen lovade bra före och efter att ha lyssnat på gästernas önskemål så styrde vi söderut.

När snön blir blöt och kornig sliter det hårt på tassarna. Många hundar får djupa sprickor i trampdynorna så det är bara att socka och smörja. Det har gått bra men för tassarnas skull så är det bra att hundarna får lite vila nu.

Även denna tur har annars gått bra. Trevliga och roliga gäster som vanligt. Fina körförhållanden, trevligt folk efter vägen, fikapauser i solen med kokkaffe, hundar som är glada osv.

Flera hundar småhostar nu sedan ett par dagar. Om det beror på kennehosta eller något annat vet vi inte. Dee blev dålig där ute och fick åka släde. Hon hade ett djupt gurglande i lungorna vilket kan tyda på lunginflamation. Allmäntillståndet var bra och hon visade inga tecken på feber. Har alltid med pencillin så det sattes in direkt. De kan få sk. kemisk lunginflamation om de äter snö, som de gör när det är varmt. Det blir för mycket och därefter kräks de och om detta sker under färd kan de dra in det i lungorna vilket kan orsaka lunginflammationen. Det gurglar fortfarande från henne men hon är riktigt pigg och glad så tiden får utvisa.

Hundspann_vårvinter_lappland_1
Bra hundspannskörning på bra snö med hundar som är i toppform.

Hundspann_vårvinter_lappland_2
Vid flera tillfällen kunde vi beskåda de mäktiga havsörnarna. Gul näbb och gula fötter. Vit stjärt och den karrakteristiska formen av en ’flygande planka’

Hundspann_vårvinter_lappland_3
Vaken i Laidaures östra del bjöd på massor av olika fåglar. Främst ett stort antal sångsvan men även knipor, tranor, vadare, havsörn, sjöorre eller svärta osv.

Hundspann_vårvinter_lappland_8
Andrew in action. Gräva och bo i snö är tydligen ovanligt för en Australiensare.

Hundspann_vårvinter_lappland_6
Andrew in bed… Han var mycket nöjd och hade sovit gott och skönt hela natten.

Hundspann_vårvinter_lappland_5
Jokkmokkskorv och kokkaffe!

Hundspann_vårvinter_lappland_7
Dee, den motvillige passageraren.

Ett svar på ”Full vinter och säsongsavslut

  1. Vilka kanonförnuftiga klienter som inte valde att gå norrut. Varför gå över ån efter vatten? Härligt att fler tycker om Jokkmokksfjällen! Dina bilder talar ju återigen för sig själv.
    /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *