Ankra hundspannet på isen

Ankra hundspannet på isen

Ankra_hundspann_isen
Jacket du hugger i isen skall vara väl tilltaget. Ankaret skall sitta bra utan minsta tvekan. Knacka lite försiktigt med yxans baksida så att ankarets piggar fäster i isen. Knackar du för hårt kommer isen bara att spricka. Gör 10-20 jack på en gång så har du lärt dig det en gång för alla!
Hundspannen ankras ofta på isen då vi är ute och kör. Ibland ställer vi spannen vid strandkanten och sitter på strandbrinken och eldar. När vi kör på kalfjället och vill ankra säkert så satsar vi ofta på isen.

Det vanligaste är att vi med hjälp av en yxa hugger ett jack som vi sätter ankaret i. Det skall vara ett jack med ett litet överhäng så att snöankaret med lätthet fäster. Snåla inte med att hugga! Är du nära strandkanten kan du alltid knyta en lina från fronten av spannet mot ett träd eller mot framförvarande spann.

De senaste åren har vi också börjat använda isskruvar som klättrare har. Har man två skruvar per spann sätter man ett bak och ett fram. Skruven skall dras ner i botten för att få bästa hållfastheten. Om ni är flera spann så se till att alla har fått upp sina isskruvar innan ni börjar köra. Vi har köpt våra isskruvar från Nortstar Trading i Malmberget.

Nu kan du ankra spannet på isen. Fram med fiske prylarna, kaffe och te termosen, bullpåsen och njut av livet medan hundarna vilar.Kan du ankra ditt spann på is så går du nästan aldrig bet. Vi startar också ofta ut våra spann från sjön och då sätter vi stora spann sida vid sida ankrade enbart i isjack.

Hundspann_isskruv_1
Isskruvarna finns i olika längder. Vi använder de som är ca 20 cm idag. Se till att du har en riktig klätterkarbin och inget biltema tjaffs.Repöglan i snöankaret skall också vara av bra kvalite och splitsad med låsning.

Hundspann_isskruv_2
Här har jag säkrat snöankaret med isskruven. Ett måste för oss om vi lämnar spannen en längre tid. Kanske över natten, kanske medan vi spårar med snöskor. Observera att isskruven skall dras ner i isen och inte i snön. Isen skall skrapas fram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *