Frusen fisk till hundarna

Frusen fisk till hundarna

Frusen_fisk_hundmat
Även valparna lär sig snabbt att det är som glass och godis under varma sommardagar.
Vissa somrar fiskar vi en del gädda. En del av dessa fryser vi ner och ger sedan hela eller i bitar. Resten släpper vi tillbaks dvs ’catch and release’. När de får fisken frusen blir benen inget problem. Fisken gnags av och fördelas i små bitar. Har hundarna tandsten så är detta liksom ben bra mot tandsten. Hundarna älskar verkligen detta!

Fisk från insjöarna i Sverige kan innehålla parasiter och då är det främst binnikemask man tänker på. För att döda parasiterna så att de inte går vidare till hundan ska fisken vara fryst ned till -18C i minst tre dygn. Är fisken stor tar nedfrysningsprocessen så pass lång tid att man bör låta fisken ligga någon dag till. Exakt samma sak gäller om man gravar eller kallröker fisk. Parasiterna dör även om fisken kokas, dvs. hettas upp till minst 66C.
Läs mer om hur länge gravad lax skall frysa innan man äter den. Det finns också en artikel skriven om parasiter i fisk.

Frusen_fisk_hundmat
Gäddorna som vi matar med kan gå uppemot 10 kg. En skottkärra full räcker till lite snacks för våra dryga 40 Siberian Huskys.

12 svar på ”Frusen fisk till hundarna

 1. Hej Matti och Stina!
  Jag har funderat på en sak. Jag trodde alla Siberian husky var mera svart/vita och hade blå ögon. Det är svårt att se ögonfärgen på kort men jag tycker era har bruna ögon och mera brun päls. Som ni förstår kan jag inte mycket. Men jag tycker era hundar ser ”snällare” ut än de andra med isblå ögon. De kan se lite farliga ut.
  /Anna

  1. Siberian Huskys efter arbetande linjer är ofta brunögda. De som avlat mer för utställning har nog mer blåögda hundar. Jo, de brunögda ser jättesnälla ut.

  2. Hej Anna och Jan!
   Siberian Huskies är tillåtna med alla slags pälsfärger och olika ögonfärger.
   En del har blå andra har bruna och det kan vara olika nyanser av färgerna. Dessutom kan de ha två färger i ett och samma öga. Vi har några hundar som har det och de ser ofta lite luriga ut.
   /Stina

 2. Läckra bilder! Det ser ut som riktiga monsterfiskar, man blir ju riktigt sugen på att dra upp några! Är de från er sjö?

  1. Det finns grymma gäddsjöar här runt Jokkmokk. Ibland fiskar vi själva men ibland får vi oxå från andra. Egentligen ska man kanske inte ta upp dessa fiskar utan låta dem vara kvar. Gäddfisket är nämligen en outnyttjad liten guldgruva för fisketurismen…

  1. När fisken är frusen tuggas benen av samtidigt som fisken tuggas. Det är vad vi har sett.

   1. Så inga ben som fastnat i halsen eller något annat otrevlig? Fick en gädda av brorsan idag som ligger i frysen nu. Men jag är ganska rädd att hon ska bli skadad av vassa ben. Men av bilderna ovan att dömma så har ni gett ganska mycket gädda? Jag har fått lära mig att fisk är absolut no-no till hundar just pga benen.

 3. Visst måste folk få mata sina hundar om dom vill det, så därför tänkte jag bara ge ett litet råd. 🙂 Ta inte upp dom stora gäddorna!!! Dels för att dom större fiskarna innehåller mer gifter då dom är fetare och det är i fettet som gifter lagras (alltså inte bra för hundarna). Att ta upp stora gäddor påverkar även fiskevattnet mer än många tror, tar man bort dom stora så har dom små gäddorna inga fiender och kan därför frossa vilt i div annan fisk, ädelsfisk mm som bara mindre gäddor har energi till att fånga.
  Det är några av skälen till att det är bättre att ta gäddor upp till 3-4kg istället för att göra tvärtom vilket dom flesta envisas om att göra.

  1. Du har helt rätt!
   Ofta får vi faktiskt gäddor av folk som annars slänger dem på land… Vi själva är så tokiga att många av våra spöfiskade gäddor sätter vi tillbaks. 🙂

 4. hej,
  I was searching for frozen fish if I understand correctly, you can give frozen pike without having to worry about bones sticking in the dog´s throats?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *