Browsed by
Etikett: Mat

Lapplands guld

Lapplands guld

Hjortronplockning_lappland_1
Lapplandsguld. Vi hittade bara ett fåtal liter idag men trevligt hade vi.
Bor man inte i norra Sverige så förstår man nog inte riktigt detta med hjortron. Kanske är hjortron det den där gula varma goda sylten man skall äta på vaniljglass. Något man möjligen ätit på en restaurang eller köpt blaskig ifrån någon butikshylla för dyra pengar.

Här i norr håller de riktiga fantasterna koll på blomningen och hur allt utvecklar sig. Visste ni tex att kraftiga regn och hagelskurar under själva blomningen är bland det värsta som kan hända om man vill förgylla sin tillvaro med hjortronsylt. Frost är inte heller speciellt bra. Ibland är de bäst inne i videbuskarna medan andra år har mer bär på öppna ytor. Ni förstår att samtalsämnet hjortron är outtömligt. Guldmyrarna där det finns mycket hålls hemliga och går i arv.

Idag blev det en kortare bärplockningstur. Hundar, kanoter, kameror, fikagrejer och sist men inte minst några hinkar. Med på turen var förutom våra border collies även slädhunden Önska som är en tvåårig liten tik. Hon har skurit sig i en tass och är sydd så därför ville vi ha henne under uppsikt. Nu har hon premiärpaddlat, sovit vid lägerelden, trillat i sjön och nu sover hon trött hemma i soffan.

Om folk visste hur bra vi har det här i norr så skulle fler flytta hit. Paddla från sitt hus rakt ut i en fiske sjö. Plocka hjortron. Koka te på friskt sjövatten och det precis i utkanten av ett samhälle som Jokkmokk.

Hjortronplockning_lappland_2
Working Husky Önska. Här har hon precis trillat i sjön.

Hjortronplockning_lappland_3
Vidsträkta marker, gungande myrar och drickbart vatten i sjöarna. Vad begär ni av era liv?

Hjortronplockning_lappland_4
Önska kopplade av riktigt snabbt och somnade då vi slog oss i ro vid en luncheld.

Hjortronplockning_lappland_5
Pannkakor som steks i den lilla plåtpannan (test av pannan kommer).

Hjortronplockning_lappland_6
En vill plocka bär medan den andre vill dra vidare…

Grower’s cups kaffe är testat

Grower’s cups kaffe är testat

Growers_cup_kaffe
Grower’s cup Brazil kaffet.
Grower’s cup gör sedan några år en ny typ av kaffe för friluftsbruk. Det är en typ av påse som man häller kokande vatten i. Försluter och sedan låter man kaffet sjunka. Därefter häller man ut kaffet ur en käck liten pip ner i sin kaffemugg. Helt klart enkelt men det var också allt positivt.

Grower’s cup har ett antal olika varianter av kaffe och jag har testat ett som heter Brazil. Det har en Fairtradestämpel samt så har det vunnit nått Outdoor Industry award 2012.

Kaffet smakar hur som helst inte gott! Att det dessutom blir en massa onödiga förpackningar och skräp gör ju saken ännu sämre. Sedan så blir det väldigt dyrt. Att vanligt hederligt kokkaffe är orginalet och det absolut bästa behöver man ju egentligen inte ens fundera över. Men detta kaffet från Grower’s cup är tom sämre än det billigaste av alla billiga pulverkaffe som man kan hitta. Vad du än gör så köp inte detta kaffe om du önskar en skön kaffeupplevelse ute i skog och mark!

Fler olika kaffesorter som vi har testat:
Mörkrostat kokkaffe från Lemmelkaffe.
Nescafe Espresso pulverkaffe.

Lemmelkaffe testat

Lemmelkaffe testat

Lemmelkaffe_2
Lemmelkaffe det norrländska alternativet.
Lemmelkaffe är en kaffesort som börjat dyka upp här i Lappland. Självklart så kommer det från Gällivare. Det återfinns i svarta förpackningar med en liten saltpåse fästad på utsidan. Kaffesalt. Lemmelkaffe kör dessutom med sloganen ’Inte sova bara kaffe’ vilket för övrigt hör hemma här i norr under våran ljusa period på året. Solen snurrar, fisket är som bäst nattetid, på dagtid vill man paddla eller så behöver man arbeta lite osv. Det är då man behöver kaffe för att palla med livet.

Självklart är Lemmelkaffe ett kokkaffe. Vad skulle det annars vara? Självklart skall det helst kokas ute i det fria men ibland vill man ju dricka kaffe hemma och även där är det riktigt bra. Lemmelkaffet är mörkrostat och det har en lite bränd nötig smak. Det är noga med hur man doserar det och faktum är att smaken på detta kaffe blir bäst om man använder salt. Kokas det allt för starkt så blir det en skarp upplevelse då tungan är krullad i minst en vecka efteråt. Svagt kaffe däremot är inte heller hälsosamt.

Nu kommer nått sånt osexigt som anvisningar till hur man doserar kokkaffe. Oftast har vi mått som två nävar i en skogspanna, häll på kaffe tills en skogsmus kan vandra över torrskodd osv. Skall man vara mer exakt så är det ett (1) kaffemått som motsvarar en rågad matsked per 1,5 dl vatten.

Skall man då köpa Lemmelkaffe? Priset är ca 79-99kr/500g. Ganska dyrt med andra ord. Smaken är egentligen varken mer eller mindre bra än annat lite bättre kokkaffe. Köper man Lemmelkaffe handlar man av ett Gällivareföretag vilket är bra. Jag ser detta kaffet som en kul grej. Kanske en bra julklapp eller give-away till företagsbesökare och till vänner som har allt utom kokkaffe. Vad jag önskar är att Lemmelkaffe kommer med en ekologisk variant. Då blir valet helt givet!

För lite norrländsk kaffekultur så tycker jag att ni skall följa Lemmelkaffe på Facebook. De har även en egen youtubkanal med några roliga filmklipp.

Lemmelkaffe_1
Inte sova – Bara kaffe!

Lemmelkaffe_3
Är detta enda kaffesorten där kaffesalt följer med?

Här kommer lite kaffeporr…

Håll tyst – Lemmel Kaffe from Rolf Nylinder on Vimeo.

Tomater från Lappland

Tomater från Lappland

Tomatodling_3
De små gula tomaterna är en riktig höjdare!
Med de egna händerna har vi planterat plantorna i krukor. Vattnat dem och pysslat om dem. Under sensommaren har de solvarma tomaterna sedan kunnat ätas. Nu sedan ett tag så närmar ju sig vintern med stormsteg. De tomater som ännu inte varit mogna fick vi då plocka in och hänga i fönstret. Eftersom mognar de och blir uppätna. Nu hoppas jag bara att syrran planterar lite tomatfrön till nästa vår också så vi får adoptera någon planta av henne igen.
Tomatodling_2
Upphängda i stora klasar blev det som nya gardiner i fönstret.

Tomatodling_4
Gula, gröna och röda tomater. På smörgås, i maten, som snacks.

Tomatodling_1
Vår fantastiska tomatodling…

Torkning av gädda som hundmat

Torkning av gädda som hundmat

Torka_fisk_hundmat_3
Såhär glad blir man av att filea slemmiga gäddor…
Igår rullade det in en bil på gården. Några grannar i en by bredvid oss frågade om vi ville få lite fisk som hundmat. Sånt som man inte tackar nej till om man bara har förvaringsplats. Eftersom vi länge funderat på detta med att torka fisk så passade det helt perfekt. Kött har jag torkat men aldrig fisk. Men man lär sig ju inget om man inte prövar.

Stina kollade upp på youtube hur man filear gädda medan jag for på byn och införskaffade en filékniv till. Stina konstaterade snabbt att det såg lättare ut på film än vad det var i verkligheten med en slemmig och hal gädda.

Vi har nu fileat en skottkärra full med gädda. Spikat upp den på tork nere vid sjön. Någon som vet hur man egentligen skall göra? Hur länge till kan man torka fisk utomhus? Behöver man nätburar mot flugorna som kommer sen? Skriv gärna era tips och idéer som kommentarer på detta blogginlägg.

Torka_fisk_hundmat_4
Skottkärran var riktigt full när vi började filea.

Torka_fisk_hundmat_1
Man känner sig onekligen lite smårik av all fisk trotts att detta endast är ett mål mat för våra hundar på kenneln.

Torka_fisk_hundmat_2
Vi har lite övning innan filéerna får perfekta snitt.