Lemmelkaffe testat

Lemmelkaffe testat

Lemmelkaffe_2
Lemmelkaffe det norrländska alternativet.
Lemmelkaffe är en kaffesort som börjat dyka upp här i Lappland. Självklart så kommer det från Gällivare. Det återfinns i svarta förpackningar med en liten saltpåse fästad på utsidan. Kaffesalt. Lemmelkaffe kör dessutom med sloganen ’Inte sova bara kaffe’ vilket för övrigt hör hemma här i norr under våran ljusa period på året. Solen snurrar, fisket är som bäst nattetid, på dagtid vill man paddla eller så behöver man arbeta lite osv. Det är då man behöver kaffe för att palla med livet.

Självklart är Lemmelkaffe ett kokkaffe. Vad skulle det annars vara? Självklart skall det helst kokas ute i det fria men ibland vill man ju dricka kaffe hemma och även där är det riktigt bra. Lemmelkaffet är mörkrostat och det har en lite bränd nötig smak. Det är noga med hur man doserar det och faktum är att smaken på detta kaffe blir bäst om man använder salt. Kokas det allt för starkt så blir det en skarp upplevelse då tungan är krullad i minst en vecka efteråt. Svagt kaffe däremot är inte heller hälsosamt.

Nu kommer nått sånt osexigt som anvisningar till hur man doserar kokkaffe. Oftast har vi mått som två nävar i en skogspanna, häll på kaffe tills en skogsmus kan vandra över torrskodd osv. Skall man vara mer exakt så är det ett (1) kaffemått som motsvarar en rågad matsked per 1,5 dl vatten.

Skall man då köpa Lemmelkaffe? Priset är ca 79-99kr/500g. Ganska dyrt med andra ord. Smaken är egentligen varken mer eller mindre bra än annat lite bättre kokkaffe. Köper man Lemmelkaffe handlar man av ett Gällivareföretag vilket är bra. Jag ser detta kaffet som en kul grej. Kanske en bra julklapp eller give-away till företagsbesökare och till vänner som har allt utom kokkaffe. Vad jag önskar är att Lemmelkaffe kommer med en ekologisk variant. Då blir valet helt givet!

För lite norrländsk kaffekultur så tycker jag att ni skall följa Lemmelkaffe på Facebook. De har även en egen youtubkanal med några roliga filmklipp.

Lemmelkaffe_1
Inte sova – Bara kaffe!

Lemmelkaffe_3
Är detta enda kaffesorten där kaffesalt följer med?

Här kommer lite kaffeporr…

Håll tyst – Lemmel Kaffe from Rolf Nylinder on Vimeo.

4 svar på ”Lemmelkaffe testat

  1. Det är en rolig idé och produkt men precis som du skriver så är det en stor nackdel att det inte är ekologiskt. Vi har varit i kontakt med ”Lemmlarna” om detta men de verkar inte vilja ändra sina leverantörer av råkaffe. Så tills dess att de ändrar sig så avstår jag och köper mörkrostat kaffe från Åre Kafferosteri som jag sedan kokmaler. Eller ännu hellre råkaffe som jag rostar själv över björkvedsbrasan innan malning. För övrigt upplever jag att saltet gör STOR skillnad på vintern när man smält snö för kaffekokning.

  2. Nu har dom faktiskt lanserat ett ekologiskt lemmel kaffe. Å gott är det! Gillar hela deras image, de var ett halleluja moment när jag upptäckte lemmelkaffe, då jag varit kokkaffe patriot under lång tid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *