Spårpreparering höstis

Spårpreparering höstis

Spårpreparering_sjöis_1
Om några dagar har vi fullmåne.
Idag har vi varit ut med skotrarna och påbörjat arbetet med vinterns spårsystem. När isen är 7-10cm brukar vi börja att preparera spåren på de närmaste sjöarna. Det gör att isen snabbare växer sig starkare. Snön som lägger sig på isarna isolerar nämligen och ger en långsammare istillväxt.

Isar är någonting man skall ta seriöst. Missbedömningar, slarv och nonchalans kan bli misstag man bara gör en gång i sitt liv. Vi har isdubbar, kastlinor, ispikar, yxa och är alltid två stycken. Vi har båda tränat på att ta oss i och ur isvak. Man måste helt enkelt vara beredd på att man kan köra igenom. För vår del skulle en genomkörning resultera i att vi blir rejält kalla, blöta och att vi får senare problem med att bärga en skoter. Jag tvekar inte en sekund på att vi skulle ta oss upp. Hade jag tvekat på det skulle vi inte varit på isen såhär års!

I princip kan vi börja köra släde nu. Spåret är 15 km med en kortare landpassage på 50 meter. Men i skrivande stund töar det. Det påverkar inte isen nämnvärt men däremot så är snön lite slaskig bitvis. Yr lovar däremot riktigt bra och låga temperaturer under de närmaste dagarna så snart kör vi iallafall med hundspannen på sjön.

Spårpreparering_sjöis_6
*Matti, menar du att jag ska gå där?’
’Ja…självklart! Vi måste ju veta om isen håller!’
’…men jag slår ju piken igenom hur lätt som helst!?’
’Ja, men nu är det så att jag har bara en flickvän och det är du. Hade jag fått haft fler så kunde ju någon av de andra gått före!’
😉

Spårpreparering_sjöis_5
När man färdas på höstisar måste man kolla isen noggrant. Här gick piken igenom på ett slag. Det håller en människa men inte en långsam skoter.

Spårpreparering_sjöis_2
Jag fick köra gammelskotern före. Dynan bortplockad och en bärgningslina fästad bak i maskinen.

Spårpreparering_sjöis_3
En räv hade kalasat på en infrusen mört.

Spårpreparering_sjöis_4
’…men kör nu Matti! Isen är såhär tjock…jag lovar!’

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *