Lapplands guld

Lapplands guld

Hjortronplockning_lappland_1
Lapplandsguld. Vi hittade bara ett fåtal liter idag men trevligt hade vi.
Bor man inte i norra Sverige så förstår man nog inte riktigt detta med hjortron. Kanske är hjortron det den där gula varma goda sylten man skall äta på vaniljglass. Något man möjligen ätit på en restaurang eller köpt blaskig ifrån någon butikshylla för dyra pengar.

Här i norr håller de riktiga fantasterna koll på blomningen och hur allt utvecklar sig. Visste ni tex att kraftiga regn och hagelskurar under själva blomningen är bland det värsta som kan hända om man vill förgylla sin tillvaro med hjortronsylt. Frost är inte heller speciellt bra. Ibland är de bäst inne i videbuskarna medan andra år har mer bär på öppna ytor. Ni förstår att samtalsämnet hjortron är outtömligt. Guldmyrarna där det finns mycket hålls hemliga och går i arv.

Idag blev det en kortare bärplockningstur. Hundar, kanoter, kameror, fikagrejer och sist men inte minst några hinkar. Med på turen var förutom våra border collies även slädhunden Önska som är en tvåårig liten tik. Hon har skurit sig i en tass och är sydd så därför ville vi ha henne under uppsikt. Nu har hon premiärpaddlat, sovit vid lägerelden, trillat i sjön och nu sover hon trött hemma i soffan.

Om folk visste hur bra vi har det här i norr så skulle fler flytta hit. Paddla från sitt hus rakt ut i en fiske sjö. Plocka hjortron. Koka te på friskt sjövatten och det precis i utkanten av ett samhälle som Jokkmokk.

Hjortronplockning_lappland_2
Working Husky Önska. Här har hon precis trillat i sjön.

Hjortronplockning_lappland_3
Vidsträkta marker, gungande myrar och drickbart vatten i sjöarna. Vad begär ni av era liv?

Hjortronplockning_lappland_4
Önska kopplade av riktigt snabbt och somnade då vi slog oss i ro vid en luncheld.

Hjortronplockning_lappland_5
Pannkakor som steks i den lilla plåtpannan (test av pannan kommer).

Hjortronplockning_lappland_6
En vill plocka bär medan den andre vill dra vidare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *