En norrlänning står stolt upp för sina rättigheter!

En norrlänning står stolt upp för sina rättigheter!

solnedgång_jokkmokk
Har Lapplands skogar och fjäll fostrat en Jokkmokksbo som står upp för sina rättigheter eller blir det en 'Kom ketchup så går vi!' Överkörd och mosad igen...
På byn snackas det mycket om gruvans vara eller icke vara. Arga stämmor, glada människor, uppgivna röster, förväntansfulla, ledsna… Det rör om i känslorna för många. Bakgrunden är att ett engelskt företag vill etablera sig, eller snarare håller på att etablera en verksamhet i Jokkmokks kommun.

Rent generellt gillar jag inte detta med en gruva. Jokkmokk står idag för en levande samisk kultur, vidsträckta orörda skogar och fjäll. En gruva skulle ändra det fokuset, ändra imagen helt enkelt. Ändra en image som Jokkmokkguiderna idag lever av. Faktum är att Jokkmokk behöver fler arbetstillfällen och Jokkmokkguiderna har inga planer på att expandera. Vad gör man?

Som tur är så har många Jokkmokkare i bakhuvudet Vattenfalls svek mot bygden. Sveket att man satt huvudkontoret nere i vår huvudstad istället för här i avfolkningsbygden där vi har flest vattenkraftverk. Att företaget inte betalar skatt i Jokkmokks kommun. Frågor vi idag måste ställa oss är om gruvbolaget kommer att anställa lokal personal som skattar i kommunen? Kommer gruvbolaget att betala skatt i Jokkmokks kommun? Kommer gruvföretaget att ersätta renskötarna för förlorad betesmark och flyttleder? Kommer bolaget att strikt ansvara för miljökonsekvenser som kan komma att drabba hela Luleälven ner till bottennviken? Kommer Jokkmokk och Lappland att bli utnyttjat igen som så många gånger förr? Hur förhindrar vi detta?

I Tisdagens NSD var det ett reportage där vår kollega och vän Cissi som driver NatuLife och jag blev intervjuad om vad vi tyckte. Både hon och jag trycker på att det är viktigt med en mångfald av åsikter. För eller emot sakfrågan är oviktigt bara vi inte låter oss utnyttjas! Nu måste vi enas och ställa krav på politikerna så att de för vår talan. Inte som då man förhandlade med Vattenfall under tidernas begynnelse…

Det som är skrämmande är att gruvan antagligen kommer oavsett vad vi lokalt önskar! Ett engelskt företag kommer att dundra in här även om 100% av Jokkmokkarna säger nej! Är inte det ett tecken på att vi åter är på väg att blir överkörda och exploaterade? Kommer vi i Jokkmokk att stå med mössan i handen eller kommer vi att ställa oss upp och ställa krav?

Du som inte bor i Jokkmokk men inte vill att området skall exploateras vad kan du göra? Hjälp oss att utveckla besöksnäringen. När du fjällvandrar här så köp en lagad middag på en restaurang, hyr en stuga istället för att tälta, handla på den lokala sportbutiken, köp din mat här på affärerna, boka en guidad tur, ta med firman på en konferens till Jokkmokk eller köp med dig en låda lokalt förädlat renkött. Vi måste kunna visa att besöksnäringen är något att räkna med rent ekonomiskt. Att det kan ge stabila arbetstillfällen som är långsiktiga.

10 svar på ”En norrlänning står stolt upp för sina rättigheter!

 1. OJ, det lät inte roligt…..Vad är det man har tänkt bryta i gruvan? Tyvärr för gruvor vanligen inte med sig bara jobb utan ofta en hel del miljöförstöring och förändrad miljö….tråkigt om det blir verklighet. Jokkmokk representerar för mig relativt stora områden med sammanhängande orörd natur. Något som det inte finns så mycket av längre.

 2. Vi har exakt samma problem på Österlen. Här har gruvplanerna bara kommit till prospektering. Man vill ju ha arbetstillfällen, men inte via någon jäkla miljöförstörande och bullrande gruvnäring.

 3. Väldigt intressant blogg som jag har glad att jag hittade till. Mycket tänkvärt både om det ena och andra. Vad gäller siberian husky tror jag alltid vi kommer att ha extremer åt båda håll, några vill bara vinna på utställning ut och några vill bara köra fortast. Det viktigaste är att den stora massan är hundar med den funktion och utseende som rasstandarden beskriver. Rasklubben måste arbeta för detta, men alla, oavsett typ, ska vara och känna sig välkomna till SPHK! Vi har alla samma ras och jag tror att vi alla älskar våra hundar lika mycket oavsett vad vi har dem till. Att alla inte är välkomna tror jag mest är en myt. Väldigt många skulle åka på SPHK/träff/utställning/polarhundsprov innan de sitter hemma och vet precis hur det är utan att ha varit där. Där jag har varit har det varit jättetrevligt och alla har varit lika välkomna.

  Trist med gruvan och att ni som bor där inte har något att säga till om. Jag är också konfunderad över att vi med detta internetsamhälle främst måste bo i storstäder. Där ökar befolkningen snabbt samtidigt som glesbygden avfolkas.

  1. Jokkmokk borde vara en bra bostadsort för barnfamiljer, företag som kan driva verksamheten via nätet, billigt boende. Dessutom så har många, även endel byar, fiberoptik in i husen…alltså riktigt snabbt internet.

   När det gäller siberian så har du så rätt i att breda massan är det viktiga! Extremerna är kanske också viktiga för att ha lite genetisk spridning.

  1. Ja…det är viktigt att man inte bara ser fördelarna.
   Det sorgliga är att det spelar nog ingen direkt roll vad vi små säger. Håller konjunkturerna i sig så blir det nog en gruva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *