Browsed by
Etikett: I media

Miss Universe Sweden bärgar Matti

Miss Universe Sweden bärgar Matti

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_1
Okej…just denna bild är lite arrangerad för när man bärgar en skoter kan man inte både fotografera och jobba samtidigt.

Just idag har jag blivit räddad av Miss Universe Sweden och Stina. Det är det inte många som kan skryta med vill jag lova. Vi var ute för att göra ett filmjobb tillsammans med Ida Ovmar som vunnit vunnit titeln Miss Universe Sweden. Nu är hon på väg för att tävla om Miss Universe och då gör man filmer om alla tävlandes bakgrund och liv.

Filmteamet från USA visste vad de var ute efter och arbetade mycket proffsigt. För mig som är intresserad av film och fotografi så skulle jag lätt kunna hänga några veckor med dessa killar för att lära mig mer. Stina och Ida for iväg med hundarna och vi körde med med en snöskoter.

Med skicklighet lyckades jag givetvis att köra fast skotern i slaskvattnet på sjön. Må skönhetstävlingarna i sig vara lite plastiga men det kan man nog inte säga att Ida är. Hon skuttade då glatt av skotern och hjälpte till att dra den igenom slaskvattnet. Den sista biten fick vi även ankra en lina fram till Stinas hundspann som drog skotern upp på det hårdfrysta spåret.

Just detta gillar jag med kvinnor från norr. Det är jämlikt och inte fjolligt. Man kör skoter, hugger ved, fiskar och tar för sig. Just därför hoppas jag verkligen att Ida som har rötterna i Jokkmokk kommer att vinna Miss Universe för oavsett utseendet så är hon en bra representant för tjejerna från norr.

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_3
Komma i position. Filma. Komma i ny position osv.

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_2
Snälla Tomten… Ser du nu vilka filmgrejer det är jag önskar mig?

Miss_universe_sweden_ida_ovmar_4
Stina och Ida hade nog mest lust att bara låta hundarna dra iväg bort över vidderna på en lite längre tur.

Filmredigering med frustration

Filmredigering med frustration

Under de senaste dagarna har jag get mig i kast med filmredigering. Nu var det ett tag sedan och ett nytt program var installerat. Nu föll det sig inte bättre än att det tog ca en dags frustration framför datorn innan jag till slut fattade att programvaran var felinstallerad. Om jag svurit?

Programmet som jag valt heter Pinnacle studio 17 plus. Ett mycket användarvänligt program som klarar det mesta som man kan behöva. Iallafall för enklare redigering som den jag pysslar med.

En första kort film är nu tillgängligMattisboggens egna youtubkanal. Nu är planen att filma, redigera och publicera en del kortare filmer under sommaren. Håll även koll på Jokkmokkguidernas youtubkanal.

Motståndet växer

Motståndet växer

Motståndet_växer
TV4 filmade och intervjuade.
Det har varit några bråda dagar i torpet kan jag lova. Facebookgruppen Beslagta inte Jokkmokk har vuxit i rekordfart. Runt 450 medlemmar på ett dygn. Inlägget här på Mattisblogg om att Jokkmokk beslagtas har haft 15 000 besökare. Media ringer och mailar. Det blev en radiointervju med P4 Norrbotten. Till helgen kommer det i TV4 riksnyheterna. NSD (Norländska Social Demokraten) har skrivit flera artiklar om detta utifrån lite olika vinklingar.

Motståndet växer i rekordfart. Det är helt klart många i bygden och runt om i landet som ser hur tokigt staten behandlar glesbygden. Det pratas om Landgrabbing. Motståndet växer och vi är många som jobbar för att stoppa detta nu. Fler lär vi bli.

Tor Lundberg har gjort en bra sammanfattning om skjutfältets historik. Gå gärna med i Facebookgruppen Beslagta inte Jokkmokk. Där finns dokument, länkar, kartor och intressanta diskussioner. Jag hoppas att just du kan hjälpa till med att sprida vårt budskap runt i Sverige och världen.

Paradise Jokkmokk

Paradise Jokkmokk

Paradise Jokkmokk. För oss som bor här i byn är det inget nytt. Varken att Magnus kan göra musik eller att Jokkmokk är ett paradis. Låten som just nu snurrar i radion, på nätet och som det talas om, ja alla fall i Jokkmokk snackar vi om den.

Paradise Jokkmokk med Kitok kommer från Jokkmokk.
Även som inflyttad i byn så sträcker jag stolt på mig lite extra varje gång den kommer i radion. Stolt för att än en gång så har Jokkmokk levererat lite annat än råvaror från naturen.

Stolt och ledsen

Stolt och ledsen

Guvdebatt_jokkmokk_1
Denna blogg skall inte vara politiskt färgad MEN i just denna frågan så ligger Miljöpartiet helt klart i rätt kurs!
Just hemkommen från SVT Nordnytts valdebatt om gruvnäringen som var förlagd till Jokkmokk. Här ställdes en del frågor till de olika partierna om hur de ser på gruvnäringen, Kallakfrågan, minerallagen osv. Ni kan själva se hela debatten på SVT Nordnytts hemsida. High lights är utan tvekan Maxidas inspel 49:20 samt 1:23:10 in i sändningen. Själv kommer jag till tals 58:30 in i sändningen, men kolla gärna på hela sändningen och se hur partierna agerar.

När jag hör hur flera olika politiker svarar på det faktumet att det faktiskt handlar om en tvångsförflyttning av befintliga människor idag. Då blir jag ledsen när jag förstår att de inte lärt sig någonting av historien. Jag blir ledsen när jag förstår att de faktiskt menar att de ser möjlighet att tvångsförflytta och omöjliggöra befintliga näringar. Jag förstår att allt snack om människors lika värde är det fjuttiga och falska valfläsk de kunde komma med. Läs även om den senaste medborgardialogen med besök från huvudstaden.

Svenska staten subventionerar idag gruvnäringen med 30 miljarder kronor. Vad skulle effekterna bli i Jokkmokk om en del satsades på någonting annat än ett Jokkmokk Mining District? Jag tänker på konst, besöksnäringen, journalistik, musik, utbildningar och mycket annat. Näringar som skulle styrka varandra. Vad skulle effekterna bli om man såg på ett långsiktiga perspektiv? 50 år, 100 år, 200 år eller längre?

Jag blir ledsen när jag ser hur man försöker manipulera och köra över oss små människor lokalt. Jag är stolt för att jag få kämpa sida vid sida med miljökämpar, samiska förespråkare, turistföretagare och sida vid sida med de få politiker som förstår iallafall lite av detta. Sida vid sida med människor som kommer att kunna stå rakryggade inför kommande generationer. Jokkmokk är i min värld värd någonting mer än en gruva.