Stolt och ledsen

Stolt och ledsen

Guvdebatt_jokkmokk_1
Denna blogg skall inte vara politiskt färgad MEN i just denna frågan så ligger Miljöpartiet helt klart i rätt kurs!
Just hemkommen från SVT Nordnytts valdebatt om gruvnäringen som var förlagd till Jokkmokk. Här ställdes en del frågor till de olika partierna om hur de ser på gruvnäringen, Kallakfrågan, minerallagen osv. Ni kan själva se hela debatten på SVT Nordnytts hemsida. High lights är utan tvekan Maxidas inspel 49:20 samt 1:23:10 in i sändningen. Själv kommer jag till tals 58:30 in i sändningen, men kolla gärna på hela sändningen och se hur partierna agerar.

När jag hör hur flera olika politiker svarar på det faktumet att det faktiskt handlar om en tvångsförflyttning av befintliga människor idag. Då blir jag ledsen när jag förstår att de inte lärt sig någonting av historien. Jag blir ledsen när jag förstår att de faktiskt menar att de ser möjlighet att tvångsförflytta och omöjliggöra befintliga näringar. Jag förstår att allt snack om människors lika värde är det fjuttiga och falska valfläsk de kunde komma med. Läs även om den senaste medborgardialogen med besök från huvudstaden.

Svenska staten subventionerar idag gruvnäringen med 30 miljarder kronor. Vad skulle effekterna bli i Jokkmokk om en del satsades på någonting annat än ett Jokkmokk Mining District? Jag tänker på konst, besöksnäringen, journalistik, musik, utbildningar och mycket annat. Näringar som skulle styrka varandra. Vad skulle effekterna bli om man såg på ett långsiktiga perspektiv? 50 år, 100 år, 200 år eller längre?

Jag blir ledsen när jag ser hur man försöker manipulera och köra över oss små människor lokalt. Jag är stolt för att jag få kämpa sida vid sida med miljökämpar, samiska förespråkare, turistföretagare och sida vid sida med de få politiker som förstår iallafall lite av detta. Sida vid sida med människor som kommer att kunna stå rakryggade inför kommande generationer. Jokkmokk är i min värld värd någonting mer än en gruva.

7 svar på ”Stolt och ledsen

 1. Du gjorde ett verkligt relevant utspel, bra Matti! Maxida och Mats Karström var också suveräna, och May-Britt om gruvsäkerheten.

  Men jag är matt, och sorgsen jag också. Över politikernas okunskaper och arrogans. MP-Annika gjorde dock bra ifrån sig och visar att MP i alla fall står på samernas sida, men hon hade glömt att MP-riks i sitt valmanifest säger att kommunerna och Sametinget ska ha vetorätt vid gruvetableringar. Också V har en mycket humanare och modernare inställning till urfolket än vad Alliansen och sossarna har, partier vars ideologier bottnat i 1800-talet.
  Kolonialismen skiner igenom hela tiden när de talar om samer och lokalsamhällen. Allt är till fromma för riket i sin helhet och alla människor i norr ska nöja sig med pluttiga bidrag som kompensation för den enorma skövling av naturresurser som fortfarande pågår. Detta på land som staten inte äger eller har lagfart på, som staten helt sonika stulit.

  Tvångsförflyttningarna ja. Den ska fortsätta om Sverige så behöver. Majoritetens diktatur: ingen respekt, ingen humanism, inget rättsmedvetande. Historielösheten är omfattande, och okunskaperna i stort om det egna länet (utom kustbandet och knappt ens det).

  Hur många känner till att det skatteland vid Edefors som ägdes av samer stals och användes till storskaligt fiske efter lax? Att laxfisket bland annat bekostade bygget av Gammelstads kyrka och Uppsala universitet? Och hur det bara fortsätter, parasiterandet. Att Jokkmokks kommuns socialdemokrater nöjer sig med 20 miljoner i bygdemedel, pengar som mäste sökas hos länsstyrelsen som fortfarande är värsta förmyndaren, pengar som säger sig ska kompensera skövlingen av älvarna. Detta samtidigt som Luleälvarna matar in drygt 10 miljarder rakt in i den svenska statskassan. Vad bekostar älven idag, Förbifart Stockholm?

  1. Tack Tor!
   Det du skriver om Edefors är nytt för mig. Den typen av historia som vi hittar runt om i Norrland på många platser. Den typ av historia som inte är historia utan faktiskt helt makalöst fortgår än i dag.

 2. Allt som gäller är att skrapa ihop så mycket som möjligt pengar i en så kort som möjligt tid till varje pris!
  Människor är inte viktigt för stora företag eller politiker. Alldrig varit det och alldrig kommer att vara det heller med undantag av när det går att tjäna pengar på dom.
  Saker som konst, kultur ger inga vinster, kostar bara pengar.
  Ärligt och objektiv journalistik finns nästan inte heller, för alla stora medier är egendom av stora företag och de vill inte ha någon kritik.
  Bankerna finansierar stora företagerna, som finansierar politikerna, som in sin tur bestämmer vad det vanliga folket ska göra med olika lag. Det går inte att bryta den där kedjan på ett konventionell sätt, liksom rösta. Om det skulle ändra något, så skulle det redan har varit illegal.

 3. Tyvärr blir man inte förvånad över politikernas ickesvar på frågorna. Har en politiker någonsin svarat på en fråga ?

  Förståligt om folk känner sig ledsna och förtvivlade. Det är ju tyvärr inte mycket att hoppas på när man hör politiker och deras åsikter.

  Tvångsförflyttning kommer nog alltid att ske så länge pengar har makten vilket den har nu i alla högsta grad.

  Mvh / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *