Världens hårdaste miljölagstiftning

Världens hårdaste miljölagstiftning

Northlandgruvan i Pajala är uppbyggd efter världens hårdaste miljölagstiftning hävdar dagens gruvförespråkande politiker. Det har jag själv fått höra på både medborgardialoger och politikerutfrågningar vid ett flertal tillfällen. Hur fungerar då denna miljölagstiftning som tydligen är så fantastisk i verkligheten?

Hösten 2013 har Northland enligt (inklippt inslag ovan) TV4 Nyheterna ännu inte byggt klart sitt reningsmagasin. Alltså släpper de ut orenat vatten direkt ner i Lainioälven. Inte nog med detta. Under sommaren 2014 får man ett haveri där stora volymer förorenat vatten rinner ut i ett myrlandskap där bland annat Pilgrimsfalk häckar. Förorenat vatten som innehåller tungmetaller som i sin tur rinner vidare mot Muonio älv och därefter ner i nationalälven Torneälv. Tor L. Tuorda har flygbilder över området på sin naturblogg och mer information om detta.

Northlandgruvan är dessutom en ekonomisk flopp. Söker man på Googel på ’Northland ekonomi’ så är det spaltmeter om rekonstruktioner, börsstopp, finanser som inte är goda, sjunkande järnmalmspriser, ekonomiska kriser osv.

Många politiker försöker förgäves försvara gruvindustrin och jag kan inte riktigt förstå varför? Studerar man Pajala kommuns befolkningsutveckling så kan man se ett befolkningstapp på ca 50-100 personer/år fram tills 2011 då Northland fick byggnadslov. Därefter har befolkningesutvecklingen planat ut men någon markant ökning kan man inte se. Den enorma befolkningsökningen som man tror att en gruva skall bidra med blir istället en utplaning under några år medan gruvan förorenar områdena runt den. Den nedlagda Svartträskgruvan utanför Storuman är ett dagsfärskt bevis på detta.

Världens bästa miljölagstiftning och den fantastiska vitamininjektionen för bygden är med andra ord egentligen som att pinka på sig. Man blir lite små varm för stunden men sedan står man där i ett par förorenade byxor.

4 svar på ”Världens hårdaste miljölagstiftning

  1. Tack Jenni!
   Vad är det då man ser på bilderna på Tors Naturblogg?
   Bra att du har information. Jag hoppas verkligen att du har rätt!
   🙂
   / Matti

 1. Den som ni ser i bilderna i Tors Naturblogg är gamla sandmagasinet vallen – vi har nya som är större. Om ni tittar bilden http://northland.eu/getmedia/70a961c7-7196-4d26-9392-aac6f4644e7c/sandmag-klarn-yttrev-ostra-flyg-maj14-siffror-webb.jpg – ni ser samma sak eksakt under nummer 1 i bilden som Tors Naturblogg, men ni också ser den ”nya vallen” som är markerade i bilden med nummer 2. Tyvärr den kan bli tolkade fel, därför det växer träd och den är myrmark under vars sandmagasinet är.

  1. Tack Jenni!
   Kunskap och fakta är alltid bra.
   Men om du kollar på inslaget om det som runnit ut i älven…förvisso ett år gammalt har det blivit bättre och åtgärdat?
   Jag klandrar egentligen myndigheterna där som tillåter att bolag får starta innan man har allt godkänt och klart. En restaurang får tex inte öppna innan köket är besiktigat och godkänt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *