Hundoperation och valpmatning

Hundoperation och valpmatning

Hundoperation_valpmatning_2
Soffan har blivit en valpfri zon för Rut.
För en dryg vecka sedan visade det sig att Ruts feber inte gav med sig. Lite hastigt fick jag fara med nio tvåveckorsvalpar och en febrig Rut bak i bilen. Efter lite undersökningar så beslutade vi att ta ut livmodern. Egentligen så borde det inte vara livmoderinflamation. Rut blir steril, mjölkproduktionen kommer att minska och det blir caq 15 000kr operation på en oförsäkrad hund. Saker är aldrig självklara men detta beslut fattades enkelt.

Operationen genomfördes hos Lapplands Djurklinik. Det var egentligen ingen livmoderinflamation. Den hade känts skör men annars inget jättetokigt. Efter operationen så har Rut piggnat till snabbt. Alltså var det ett helt riktigt beslut. Jag är bara så glad att åter få den pigga siberian huskytik som jag är van att hon är.

Mjölkproduktionen har däremot minskat. Dels pga febern som hon haft men även pga att livmodern är uttagen. Med nio valpar så behövs det en hel del mat. Ganska enkelt började dessa att äta hundfoder med iblandad mjölkersättning. Här är det mycket viktigt att valparna får kalk då skelettet växer. Alltså, bra kvalitetshundmat i kombination med mjölkersättning för hundvalp. Man skall inte ta mjölkersättning för människa då den innehåller laktos.

Valparna växer och då vi väger dem ser vi att de följer en normal tillväxtkurva. I detta läget så har vi bra nytta av att Stina har gjort endel anteckningar på de andra kullarna som vi haft utan några komplikationer. Valparna bor fortfarande inne hos oss men nu åker de snart ut. Det kommer ut ganska mycket ur dem som man inte önskar ha inne på golvet där man bor. Fast det är en fröjd att se hur pigga de är.

Hunoperation_valpmatning_3
Valparna äter med hela kroppen och blir allt annat än rena…

Hundoperation_valpmatning_4
Äta, vila, kissa, skita och tugga på syskonen är beståndsdelarna i en valps liv.

Hundoperation_valpmatning_1
Ersättningsmjölk finns av olika fabrikat. Köp kvalite och snåla inte på detta.

2 svar på ”Hundoperation och valpmatning

 1. Skönt att det har gått bra.

  Men jag blir ju lite nyfiken på hur just ni löser det här med oförsäkrad hund, I och med att ni har ett antal stycken. Jag är ju av åsikten att försäkring inte är nödvändigt OM man verkligen har möjlighet att klara av en katastrof där flera av djuren kan behöva omfattande veterinärvård tätt inpå varandra. Dock är min uppfattning att så inte är fallet hos dom allra flesta, själv har jag bara ett djur, men både försäkring och en rejäl buffert för oförutsedda utgifter.

  Jag utsätter inte mina djur för vad som helst när det gäller veterinärvård, men relativt enkla saker kan ju ändå skena iväg fort.

  Jag önskar Rut ett snabbt tillfrisknande och att valparna växer och frodas.

  1. Utan försäkring så får man istället ha en buffert för oförutsett. Det bör man ju ändå helst ha så att man klarar havererade bilar, datorer, husproblem och annat som kan tjorva.

   Sedan håller jag med. I visa lägen så skall man låta hundarna somna in. Alla hundar skall inte till vilket pris som helst ’räddas’ utan ibland är det djurplågeri till ingen ’nytta’ om du förstår vad jag menar. Men oftast så tar vi smällen och veteriinärerna får jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *