Är du knätofs?

Är du knätofs?

Knätoffs
Törs DU stå upp gentemot den fortsatta utsugningen av Norrbotten? Gentemot de utländska bolagen som exploaterar vårt fosterland? ...eller är du rädd för att bli en av 'dom där mupparna'?
Förr var man knätofs om man inte ville släppa ut spilloljan från bilen direkt på marken, om man lämnade in gamla bilbatterier, eller när man köpte KRAV mjölk.

Idag är man knätofs om man om man vill bevara en del gamla skogar, om man vill spara de sista outbyggda älvarna. En knätofs är en bakåtsträvare som inte tror att den utländska gruvnäringen löser glesbygdens problem eller att utbyggnaden av Piteälven ger massor av arbeten.

Idag är det bara idioter som slänger gamla bilbatterier i sjön, idioter som släpper ut spilloljan på marken. Jokkmokks kommun bestod förr av idioter som inte begärde 1 öre per kilowatt timme som produceras i Akkats kraftverk eller som ens tillät utbyggnaden av Akkatsfallet.

I dagens DN publiceras en läsvärd artikel ’Skönheten och odjuren. Så drivs människan ut ur skogen.’ Den beskriver bland annat hur man med ekonomiska hot tvingade företag att offentligt ta tillbaks sina namnunderskrifter mot skogsbruket. ’Nej du, är du med mupparna är det sista gången jag tankat på din mack …’

I November 2011 skrev jag ett inlägg om att en Norrlänning står stolt upp för sina rättigheter. Det inlägget känns bara mer aktuellt idag. Socialt är det betydligt lättare att vara för en gruva. Annars blir du lätt kallad naturmupp…

9 svar på ”Är du knätofs?

 1. Jag håller med dig Matti. Det gäller inte bara i Norrbotten. Utanför Rättvik ska ett tyskt företag etablera 150 vindkraftsverk i ett turistberoende område. All el som produceras ska till Tyskland. På så sätt hjälper denna etablering Tyskland att uppnå EU:s beslut om minskning av CO2 utsläppen. Att sedan turisföretag baserade på naturupplevelser och människor i närområdet får problem är det ingen som bryr sig om.

 2. Hej Matti och Stina!
  Nu är det hög tid att planera paddeltur i Änokdeltat! Om man får…
  Många nya föreskrifter att hålla rätt på. Idag rekommenderas t ex grönt kort för att hantera draghundar. Den utbildningen måste utökas med momentet: Var får man köra om man inte bara nöjer sig med tävlingsbanorna?
  Såg en liten obetydlig blänkare för ca 15 års sedan om ändring av skoterled längs Kungsleden. Det resulterade att jag under april samma år jag läste om det styrde mitt minispann över Luoktekjavrrit mot Huki innan ”gummimattans” vänner på allvar skulle drabba dalen ifråga. Motoriserat raseri hade jag tidigare fått nog av i Tjäkjavagge. Jojo-åkning med snöskoter upp och ner längs fjällsidorna var populärt på den tiden. Tack och lov blev det ingen skoterled dragen där, men man kunde ju aldrig veta.
  Snart drabbar högprestanda skördare den stackars skogen i Änokdeltat och området blir förvandlat till kallhygge i en grisblink. Ny upplaga av Demonverket, som var specialist på att åstadkomma irreversibla skador på Norrbottens skogar. Kallhyggena blev ”lite” för stora skulle det visa sig. Man undanröjde microklimatet i skogen och hade uppfunnit en metod att återskapa tundra. Men vi fick fint hushållspapper iallafall.
  Tack för ännu ett bra men allvarligt blogginlägg!
  /Kenneth

 3. Du är inte från Jokkmokk. Du flyttade hit för att driva ditt ytterst specialicerade företag.

  Vi andra då? Vi som trots att vi inte är renskötare kallar Jokkmokk hem och vill ha en chans att bo kvar?

  1. Hej Pia…
   Exakt…Jag är inte från Jokkmokk men jag är boendes här sedan 1991. Jag är inte heller renskötare och kallar Jokkmokk för mitt hem liksom du. Du har fångat den absolut viktigaste poängen i hela debatte. VAD ska folk här jobba med. Alla som inte är renskötare eller fjällguider. Du har helt rätt i det och det är just det vi måste hjälpas åt med. Allihopa. Hur ska vi kunna utveckla byggden så att vi får arbetstillfällen och då vill jag dessutom höja ribban avsevärt. Arbetstillfällen som gör att vi älskar måndagsmorgon. Arbetstillfällen som gör att byggden kan leva flera hundra år frammåt.
   Såhär långt är alla Jokkmokkare eniga tror jag. Det är sen det brännbara kommer. HUR gör vi detta. Personligen tror jag inte på en gruva, vattenkraften eller skogsbruket som det bedrivs idag. Tänk om all skog som huggs idag även sågades/förädlades här. Då skulle vi hittat några till arbetstillfällen. Turismen skulle lätt kunna utökas och hela Jokkmokks besöksnäring arbetar för just det.

   Men det räcker inte, jag vet! Vi kanske behöver locka hit företag som kan drivas härifrån. Exempel kan vara webbyråer, redaktioner för olika frilufts-, jakt och fisketidningar osv. Varför bedrivs exempelvis forskning på renskötsel från SLU i Uppsala? Varför ligger Vattenfalls huvudkontor i Stockholm?

   Pia, jag vet inte vem du är och du får gärna pressentera dig någon gång. En fråga till dig är VAD skulle du occh de som du känner helst av allt önska att arbeta med? Drömjobbet? Tror du att Jokkmokk sstår och faller med gruvfrågan eller kan du se att det kan finnas en annan väg?
   Den andra vägen är inte enkel…den är mycket svårare men är inte norrlänningarna van vid svårigheter?

   Om vi tittar på gruvan igen så OM vi ska driva en gruva här så ska den ägas av oss. Av Jokkmokks kommun. Sparka ut Beowulfmining och lägg beslag på området själva! Vi börjar nu avsätta pengar för att om 100-200 år kunna öppna EN järngruva här med den teknik som finns då. Råvarupriserna kommer inte att sjunka utan fortsätter trenden så som den gjort sedan 2004 så ska man nog avvakta den tiden…

   Tack iallafall för att du svarar kritiskt. Allas ideer och åsikter behövs verkligen för att vi ska kunna komma frammåt.
   / Matti

 4. Det finns begränsade resurser, skogen kan inte ge snabbare avkastning än vad ett träd växer. Tillväxt till varje pris tror inte jag på. Det måste få finnas bevarade gamla skogar där djur och växter kan leva. Vi (människan) har ändå tagit så mycket, vad gör det att lämna kvar det lilla som finns kvar… Ja, någon vill ha högre avkastning på investerade pengar… för det är väl det det handlar om i slutändan. Pengar.

 5. Vi är många som flyttat hit och kallar Jokkmokk för vårt hem. Man behöver inte komma härifrån för det Pia. Det finns egentligen hur mycket som helst. att arbeta med bara man är beredd att plugga och satsa. Är precis samma för alla i glesbygden kommuner. , synd att tänka kortsiktigt då och starta en gruva.

 6. Jag kan inte tänka mej något annat ställe än Jokkmokk där man skulle argumentera på den nivån: -Du är inte från Jokkmokk…jag tycker att ni som ”är från Jokkmokk” borde vara enormt tacksamma för att kloka, seriösa, välutbildade människor utifrån vill flytta till Jokkmokk. Skulle inte Jokkmokk varit ganska torftigt utan t ex Hans Andersson eller Yngve Ryd? Och hamnar inte den typen av resonemang om vi och dom ganska snart i väldigt grumliga vatten? Vad är det egentligen för rädsla som gör att människor
  tänker så? Pia, lämna Jokkmokk några år, skaffa dej en utbildning och lite vidgade vyer, då kanske du inser hur inskränkt det kan vara bland er ”infödda Jokkmokkare”…

  1. Hej Gun…
   Jag tror och hoppas att den åsikten här lokalt är från ett fåtal personer.
   …men som sagt så finns den och används allt för ofta som argument då man som inflyttad försöker påverka samhällsutvecklingen
   Tyvärr…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *