Normalväder

Normalväder

Barmarkskörning
10 maj 2007 fick vi köra på barmark några kilometer innan vi hittade snö. Denna bild är från Sitoälvsvägen, öster om Sarek. 2012 är det snö ända nere i Jokkmokk.
Vad är egentligen ett normalväder? Vad är normalvår och normalvinter? Hur ofta hör du någon säga ’Gu vilken normal vinter vi har!’. Alltid så är det i stil med så här mycke snö har det aldrig förr kommit, nu är det växthuseffekten som gör att våren blir så här sen, fortsätter det såhär kommer vi inte att ha någon vinter i framtiden osv. Jag personligen tror att normaltillståndet är att det inte är normalt.

Hur som helst så är det full vinter i väster, uppe i fjällen. Tor Lundberg skriver på sin blogg att denna vinter är som en normal 90-talsvinter vilket är en intressant iakttagelse. Han som naturfotograf går ju lätt tillbaks i sitt bildarkiv och kan göra en riktig bedömning. Magdalena visade några bilder från en skotertur i Årrenjarka på sin blogg. Två för övrigt intressanta bloggar från Jokkmokksområdet!

4 svar på ”Normalväder

 1. Håller med om din analys, tack för att du länkar till min hemsida!
  Det är inte normalt typ att kvikkjokksälven går upp 5 maj, att det aldrig mer blir hästskare, att hela september regnar bort, att första snön aldrig får ligga torr, att det blåser så infernaliskt långa perioder, att vädret växlar så extremt snabbt, att SMHI får allt svårare att förutse väder, att glacärerna smälter i rekordfart, med mera. För nära 20 år sen märkte jag och många andra utemänniskor tydliga tendenser i att vädret och klimatet ändrades. Tänkte skriva en artikel om detta för 15 år sen, men ingen tidning var intresserad av iakttagelserna och de farhågor jag hade.

  1. Du har säkert rätt men jag pratade med en klimatforskare som beskrev skillnaden mellan väder och klimat. Väder är det som är kortare än 50 år. Klimatförändringaar skall sträcka sig över 50 år och mer.
   Alltså KAN det vara så att delar av de förändringar vi upplever idag är en tillfällig väderförändring. Men med det menar jag absolut inte att vi ska fortsätta förpesta miljön. Vi måste verkligen se om hur vi behandlar den jord vi lever på.

   Förövrigt så är din blogg bra Tor. Du törs röra i känsliga saker som händer här uppe i norr. Gruvor, stugbyggen osv. En naturbloggg med ettt samhällsperspektiv.

   1. Tack Matti. Din blogg går heller inte av för hackor, och också du berör ”känsliga” ting. Nu ägnar vi oss åt inbördes, osv. men det måste vi väl få göra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *