Blöta dagar på spåret

Blöta dagar på spåret

Blöta_dagar_på_spåret_1
Östkanterna av sjöarna var lite blöta bitvis.
Likt en varm hårfön har västanvindarna legat hårt över landskapet. Snön har fräts bort från västslutningarna och isarna på sjöarna är helt snöfria. Östra kanterna av sjöarna blev dessutom vattenfyllda och vi körde ner oss med vatten till knäna bitvis. Stina som också var ute på en annan tur hamnade i vatten upp till mitten av låren med sin grupp. Men som jag brukar säga, vi levererar inget Disney World utan vi kör hund och lever där ute på riktigt. Då är det äventyr på riktigt ibland.

Vädret är ett just nu ett stort samtalsämne och har alltid varit. Visst, det har varit en speciell vinter i år. Väldigt varmt med många och tuffa blidor. Personligen så tror jag att detta delvis är naturliga vädervariationer. När har du någonsin hört någon uttrycka ’Men grabbar, i år har vi haft en väldigt normal vinter med normalt med snö och normaltemperatur’. Man vill alltid förfasa sig över vädret som något extremt. Jag tror verkligen att det är naturligt med onaturligt väder.

Den globala uppvärmningen däremot är nog dock tyvärr ett faktum som man skall ta på allvar. Även om den inte är orsaken till denna vinters väder så bör man ta den på allvar men då främst baserat på trender med upptining av permafrost, avsmältning av glaciärer m.m. Däremot kan jag förundras över hur man så befängt kan tro att den skall lösas med att man köper lite utsläppsrätter och klimatkompenserar kan jag verkligen inte förstå? Vi måste helt enkelt börja titta på hur vi lever i stort och försöka tänka på framtida generationers existens möjligheter på denna planet.

Under de sista dagarna av turen droppade temperaturen och allt frös till. Nu är spåren snabba och sjöisarna mestadels glasblanka. Det innebär slamrande bromsmattor och studsande slädar och inte som normalt en tyst färd över gnistrande vidder. Tempen tycks enligt väderprognoserna ligga lågt ett tag ett tag framöver om nu dessa stämmer. Lite snö är lovat och förhållandena för hundspannskörning är egentligen riktigt gynnsamma.

Veckan som var hade jag med mig två svenska och mycket trevliga par. Vi har nämligen en del svenska gäster på våra turer. En kundgrupp som var mer ovanligt för 20 år sedan än idag. Man har ofta rest runt hela världen och vill nu uppleva sitt eget land av olika anledningar. Det är utan tvekan välkommet.

Blöta_dagar_på_spåret_4
Annie ständigt redo och en riktig hårding när det gäller att färdas.

Blöta_dagar_på_spåret_2
Som sagt så var detta en blöt vecka…

Blöta_dagar_på_spåret_3
Sjökanterna erbjöd en torrare kant där vi kunde köra. I övrigt var våra spår okej.

Blöta_dagar_på_spåret_5
Rosa och de andra hundarna kurade nöjda ihop sig i det torra riset under natten.

2 svar på ”Blöta dagar på spåret

  1. Voj, voj! Vattenslädåkning i Jokkmokk i februari med vatten till buken på huskisarna och bena för slädåkarna. Prövat trycka ner vikbromsen på vattentäckt is? Precis, dusch underifrån. Hoppas jackan var åtdragen. Prövat allt detta vid passage av Rapaselet, dock i april för många månvarv sedan. Men blöt blev man trots alla moderna kläder.
    Nu hoppas jag att vintern återkommit med gnistrande snö igen. Åtminstone har det blivit lite vinter vid kusten igen så skidorna har nu fått komma fram.
    /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *