Med hundspann i ett midvintrigt lappland

Med hundspann i ett midvintrigt lappland

Hundspann_midvinter_lappland_1
Lägereldar tillhör livet i skogslandet under midvintern.
Under förra veckan var jag ute på säsongen första fyradagarstur. Med mig hade jag fyra svenska killar. Vi färdades längs de spår som vi kört upp i anslutning till vår kennel och västerut. Vi har tältat, eldat, grillat, kokat kaffe, sovit under bar himmel, kört hundspann och haft fyra trevliga dagar. Livet där ute är lite speciellt. Tillvaron koncentreras till att man skall ta hand om sig själv. Man skall äta, klä sig varmt, jobba för att bli varm men inte svettas, sköta hundarna, hämta vatten och elda. Back to basic.

Under de första dagarna var skogarna snötyngda och det kändes som att vi färdades igenom ett julkort. En kväll hade vi ett riktigt bra norrsken vilket jag inte riktigt lyckades att fånga med kameran. Ibland går fotograferandet lysande medan det vid andra tillfällen går si så där. Det får man helt enkelt räkna med. Denna gång sumpade jag ett antal norrskensbilder pga att jag slarvade med skärpeinställningen vilket förvisso kan vara lite svårt i mörker.

Som vanligt så är en stor del av vinningen med mitt jobb mötena med alla människor. Även om jag är känd för att prata mycket så lyssnar jag också. Det är ju egentligen då man lyssnar som man kan lära sig nått nytt. Man får olika människor syn på livet och allt runt omkring det. Allt från ytliga saker som om Samsungtelefoner är bättre än I-phon till politik och mer djupa livsinsikter av alla de slag.

Hundspann_midvinter_lappland_5
Midvinterljuset norr om Polcirkeln måste upplevas.

Hundspann_midvinter_lappland_2
Givetvis kör alla deltagarna egna spann under dessa turer.

Hundspann_midvinter_lappland_3
Norrsken är svårt att boka… annars skulle det vara ett stående inslag på alla våra turer.

Hundspann_midvinter_lappland_4
Mitt spann bestod av mestadels ligist-hundar som jag fick tid att jobba lite extra med.

Hundspann_midvinter_lappland_6
En av våra nattcamper. Här sov vi under uppspända skärmskydd (tarpar) med en öppen eld framför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *