Filmtips: Pistvakt

Filmtips: Pistvakt

Pistvakt
Pistvakt, TV-serien för dig som vill veta mer.
Nu närmar vi oss juletider och då skall man krypa ner i en skön soffa under en filt och kolla på något underhållande på Tvn eller datorn. Lussebullar, kaffe, glögg, chocklad, nötter och annat gott är självklara tillbehör.

Pistvakt är en TV-serie som gick på TV under slutet av 90-talet. Programmet utspelar sig i Svartlien som är den mörkaste pistade björnhålan och köldhålet i Norden. Här myntas många bevingade uttryck som man helt enkelt bara bör lära sig utantill. ’Fjööl av’. ’Skvätt mä en hojt.’. ’Bjärven’. Listan kan göras lång och enda sättet att få del av dem är helt enkelt att själv titta igenom alla avsnitt samt föra anteckningar under tiden. Pistvakt kan ses som en instruktionsfilm i värdskap och hur man skall arbeta inom besöksnäringen. Av sörlänningar kan den ses som en dokumentär om norrlänningars tålighet. Detta är helt enkelt en quick-start i hur norrlänningar är på riktigt.

Faktum är att denna miniserie är fantastiskt rolig. Här är det många fördomar om både norrlänningar och sörlänningar som faktiskt inte är helt påhittade. Givetvis är det fiktivt och med glimten i ögat men nog skrattar man igenkännande åt mycket och ibland fastnar skrattet på snedden då man inser hur skrämmande likt det är, eller som de skulle sagt i Pistvakt: ’Är de int likt så säg!’

Har du inte sett Pistvakt ännu så är det ett måste. Alla 12 avsnitten hittar man fint på SVT öppna arkiv (klicka på länken).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *