Taste of Sarek nationalpark

Taste of Sarek nationalpark

Taste_of_sarek_6
Hotell Hilleberg!
Så är den fjärde av nio vårvinterveckoturer genomförda. Denna gång körde vi söderut från Saltoluokta fjällstation. Siktet var inställt mot utkanterna av Sareks nationalpark. En kombinerad stug- och tälttur.

Veckan började med en hel del vind och värme. Därför höll vi ner mot skogslandet och Aktseområdet. Spåren blev mjuka och genomslagsföret var ett faktum. Den tredje dagen blev det kallt och stenhårt och istället för att plaska fram i blötsnön studsade vi frenetiskt bromsande fram längs de hårdfrusna spåren.

Med på turen var Barbara och Jochen som kört långtur med mig tidigare. Det underlättar alltid då det är någon i gruppen som varit med och kan en del. Dessutom var Johanna som själv är utbildad fjälledare samt Yvonne som även hon var van vid friluftsliv. Med andra ord inga ’riktiga turister’ utan kanske skall klassas mer som resenärer och gäster på våra turer.

Under de sista dagarna körde vi in i Sareks nationalpark. Första försöket avbröt vi pga vind och sikt som kom och gick. Egentligen inte nödvändigt men en ren försiktighetsåtgärd. Ofta kan det i efterhand visa sig att det är bättre att slå läger i skyddad terräng och sedan utvilad kunna färdas när vädret blir bra istället för att bränna krutet i halvtaskigt eller dåligt väder. Så gjorde vi och turen blev riktigt bra till slut!

Taste_of_sarek_3
Hundspannen fick stundtals arbeta hårt i vinden som stundtals friskade på. Här hade vi bra sikt trotts vind pga att snön var upptinad och ihopfrusen.

Taste_of_sarek_4
Moments av litenhet i en storslagen natur.

Taste_of_sarek_5
Norrsken och månsken över Sitojaure. Mitt hundspann sover lugnt framför skonksläden.

Taste_of_sarek_2
Arial är inte helt nöjd. Kall om rumpan med en krånglande sele…som hon själv uttryckte det till mig!
(Jaja…hunden prata med dig…)

Taste_of_sarek_1
Off-pist-terrängkörning med ett gäng arbetshundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *