Fyra dagar på tur

Fyra dagar på tur

Hundspann_fyradagars_1
Keld från Danmark kör Atlas och Uschi som ledarhundar i sitt spann.

Nu har jag landat hemma på torpet efter fyra dagar ute på tur med hundspann. Denna gång hade vi endast en bokad gäst. Det har både sina fördelar och nackdelar. En gäst ger sämre ekonomi än en fullbokad grupp men man måste ju ta den första bokningen för att kunna få fler bokningar och ibland blir det inga fler bokningar. Fördelarna är däremot att livet där ute blir enkelt. Få hundar och inte en stor grupp att hålla reda på underlättar. Allt går mycket smidigt när man bara är få deltagare.

Vi har lite problem med att komma till de områdena där vi har tillgång till skogskojor för övernattning. Det är sjön Purkijaure som vi inte har vågat köra över ännu. En grund sjö med tre älvar som rinner in i sjön. Det ger lite dåliga isar på vissa ställen. Dessutom så huggs det mycket skog i vårt närområde just nu. Detta gör att de slingor som vi brukar kunna köra inte är tillgängliga för tillfället. Men vi har slingrat oss omkring och haft vår tältcamp som basläger. Distanserna har blivit runt 30km/dag vilket är ganska normalt såhär års.

Redan nu börjar vi se att en del vandringsälgar börjar dra sig in i vårat område. Dessa älgar som varje år sätter skräck i oss då de inte alltid är så pigga på att flytta sig för våra hundspann. Annars så har vi en eller ett par uttrar som lattjat omkring på några ställen. Uttern är helt klart på väg tillbaks vilket är otroligt glädjande då den har varit riktigt illa till under en period.

Hundspann_fyradagars_2
Fuktig luft med underkylt regn drar in över skogarna.

Hundspann_fyradagars_3
Molnfronten drar iväg och det klarnar upp fint.

Hundspann_fyradagars_4
Startklara efter ett lunchstopp.

Hundspann_fyradagars_7
Dagarna är korta såhär års och vi får en del körning i mörker.

Hundspann_fyradagars_5
Vatten värms i den hemmagjorda vattenvärmaren. Torrfodret blötläggs sedan i isolerande kylbag och efter en timme har det absorberat vattnet och hundarna utfodras.

Hundspann_fyradagars_6
Tändveden görs klar kvällen innan för att snabbt kunna tända kamin på morgonen.

Hundspann_fyradagars_8
Vi var endast två man i det över 15 kvadratmeter stora tältet. Ändå lyckades vi i princip att utnyttja all plats tror jag.

2 svar på ”Fyra dagar på tur

 1. Wov, vilka härliga bilder! Vilken är den vita ledarhunden? Atlas eller Uschi? Har haft en vit husky från athabasca linje som var otrolig. Alltid i mitt minne från turerna i Jokkmokksfjällen. Två man i ett äkta ”tält 12”! Snacka om gott om plats. Torkställningen tom. Hur gjorde ni med eldvaktslistan? En-timmes, som var brukligt för en jägargrupp under lumpen på 60-talet i Kiruna. Behövs fler deltagare om du inte skall övergå till automatkamin och pellets. Misstänker att ni har bättre sovsäckar än vi hade på JS.
  Ser fram emot nästa rapport!
  /Kenneth

  1. Elden fick falna under natten men eldvaktlistan kommer man allt ihåg. Två man i skogen på spaning och en eldvakt. Det blev inte alltid så mycket sömn i det millitära…
   😉
   // Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *