Gate to Sarek nationalpark

Gate to Sarek nationalpark

Gate_to_sarek_2
Porten till Sarek är utan tvekan en av de mest klassiska vyerna i vår svenska fjällvärld.
En av de mest kända vyerna i vår svenska fjällvärld är mig veterligen Rapadalens mynning med Tjakkeli, Nammatj och Skierfe. Porten till Sareks nationalpark även om måga egentligen färdas in och ut i parken från andra håll också. En klassisk vy där givetvis Kungsleden passerar. Sareks nationalpark som dessutom är med på the Guardians topp tiolista över de bästa nationalparkerna.

Med mig på denna tur hade jag ett Belgiskt par och en kvinna från Norge. Ett trevligt gäng som vanligt och det har skrattats en hel del, också det som vanligt. Vi har erbjudits en hel del blöt och klabbig nysnö men även en del blå himmel och lite vind. Överlag bra väder men segt att köra i klabbsnön.

Under turen har vi mött seriösa kollegor som varit ute med sina hundspanns grupper. I Sitojaure camperade vi ihop med Jörg som är en trevlig kille från Arvidsjaur. I Saltoluokta träffade vi Olav och Kristin som är kollegor från Jokkmokk vilka vi jobbar en del ihop med.

Mindre kul är det att det finns bl.a. finska företag som kör rakt igenom nationalparkerna utan kommunikation med samebyarna och utan tillstånd. Det är just dessa illegala hundspannsarrangörer som bidragit till att numera måste alla, även privata, söka tillstånd för att få köra med draghund inom Laponia. Tyvärr.

Hundarna då. Jo, det går bra över lag. Just nu har jag 7 löptikar av 24 hundar. Alltså nästan var fjärde hund är i löpen. Hanhundarna är lite småkollriga i huvudena. Tikarna fjäskar och försöker att ställa upp sig. Aptiten är inte den bästa och det blir en del ylningskoncerter. Det har gått bra men det testar verkligen mina nerver en del med dessa löp. Nu skall vi iallafall hem och para två av tikarna och hemma finns 5 löptikar till varav en är på parning.

Gate_to_sarek_3
Working Husky Åhman under kraftigt snöfall.

Gate_to_sarek_5
Lite vind och lite snöfall i kombination.

Gate_to_sarek_4
Sitojaurestugan där både våra 24 siberian huskies och Jörgs 39 alaskan huskies camperade ihop.

Gate_to_sarek_1
Stugmys, mat, kaffe, godis och trevligt sällskap.

4 svar på ”Gate to Sarek nationalpark

  1. Kan man tolka ditt blogginlägg som att ett finskt turistföretag har ”blåst” genom Laponia Sarek m.h.a. hundspann utan dispens vintersäsongen 2015?

    1. Ja…eller man kan tolka det så att de försökte göra det… 😉
      Återkommer med mer info senare.

      1. Tack Matti för respons på min fråga och jag ser fram emot mer information när du får tid att skriva. Man kan ju liksom inte upphöra att förundras…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *