Domedagsväder

Domedagsväder

Domedagsväder_1
Vintern 2014 evakuerade vi med hundspannen en tidigt morgon från Sitojaurestugorna för att komma undan den värsta stormen. Vi nådde Saltolukta fjällstation redan innan lunch då det verkliga ovädret bröt loss. Denna bild är tagen innan stormen kom på riktigt.
Det är omöjligt att ta sig fram längs den dalgången nu. Det har aldrig varit så dåliga isar som i år. I helgen kommer det en snöstorm med superorkanstyrka. Denna vår kommer att bli helt snöfri och regnig. Lavinerna i år slår fram där det till och med är platt.

Domedagsprofetiorna är många och de haglar oftast tätt så här års. Dessa kommer från två kategorier folk. Den första är från de som vill hitta ett alibi till att få stanna hemma framför TV’n. För dem känns det bättre om familjen Andersson och Nilsson även de ställde in sin fjälltur. Den andra gruppen är de som aldrig är ute och har noll koll på va en is egentligen är. De tror att bara för att det är lite snödrev så kan man inte vara på fjället på ett säkert sätt.

Nu kan jag avslöja sanningen. Ja, det finns dåliga isar. Ja, det kommer att storma några dagar under vintern och Ja det kan gå laviner på fjället! Det är helt normalt och som fjällfarare måste man själv bedöma alla situationer oavsett om folk varnat eller inte varnat. Att stanna hemma är ingen lösning. Att vara försiktig, förståndig och att ändra sina planer efter rådande förutsättningar är däremot modellen.

Låt er inte skrämmas bort från en underbar tid på vårfjället. Spänn på er skidorna, sela hundarna, tanka skotern eller traska iväg med snöskorna. Var sunt försiktig och upplev äventyret där ute!

Domedagsväder_2
Skiftningar i väder kommer sällan som en blixt från en klar himmel. Man ser sig om och har då oftast gott om tid att förbereda sig.

Domedagsväder_3
Med rätt attityd kommer man långt. Dumdristighet skall man undvika!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *