Investerat i sovkomfort

Investerat i sovkomfort

Sovkomfort_3
Hotell Hilleberg kan man lite på! Bilden är från Explore Sarek under mars 2014.
Inför den kommande vintern har vi investerat i lite sovkomfort. Vi bor ju ute en del under vintrarna så bra grejer är inte helt oönskat. Nya tält, sovsäckar och liggunderlag har det blivit. Förvånansvärt nog blev det trotts allt för ganska rimliga pengar.

Tälten blev det dyraste. Här får gästerna bo i klassiska Hillebergtält av modellen Nammatj 3GT. Detta är ett tält som vi använt mycket under närmare 15 år. Som baslägertält och för mig som guide så blir det ett Saitaris 4 med GT absid. Detta kommer att bli gruppens samlingstält, matrestaurang och nattetid min sovplats. Alla tält har beställts med påsydda snömattor.

Som liggunderlag hittade vi ett klipp och köpte Expeds Downmat 5L. Addnature hade dessa på sin sida för kraftigt rabatterade grejer. Då dessa endast kostade 600kr/styck (normalt en bit över tusenlappen) så passade vi på. Liggunderlaget har dessutom inte den inbyggda pumpen som kan krångla utan varje liggunderlag levereras med en liten extern minipump.

Sovsäckarna fick bli en robust tråkigt millitärgrön Carintia Defence 6. Dessa väger ca 2,8kg med en extremtemp på -40C. Med en prislapp på närmare 2000kr hos Fältbutiken så får man med andra ord mycket sovsäck för pengarna. Blixtlås, yttertyg, packsäck osv är byggt för tuff användning.

Jag återkommer efter säsongen med utförligare tester på dessa prylar. Just nu är de nya, oanvända och då kan man egentligen inte säga någonting alls.

Sovkomfort_1
Nya varma vintersovsäckar i syntet samt Expeds Downmat.

Sovkomfort_2
Jag föredrar Expeds uppblåsbara ligggunderlag UTAN inbyggd pump. En del mindre som kan krångla helt enkelt.

10 svar på ”Investerat i sovkomfort

 1. Härligt med nya grejer. Jag är nyfiken på vad som brukar krångla med den inbyggda pumpen på Expeed. Jag har använd min flera månader i tält och aldrig haft några problem.

  1. De börjar pipa och väsa. Nån backventil som krånglar. Sedan så börjar de läka i pumpen. Har haft några gäster som tagit med sig sådana liggunderlag och de har fått pumpa under natten.
   Dessa gäster har sedan rekommenderat att inte köpa med inbyggd pump.

  1. Johannes.!
   Det finns en adapter att köpa till Schnozzel Pump Bag så att den passar även äldre Exped. Vi har både en gammal med inbyggd pump och en ny. Passar även till modeller utan inbyggd pump. Och som Matti skriver den ÄR GRYMT BRA.! Kör bara med den och aldrig den inbyggda nu.

 2. Hej har du någon erfarenhet av sovsäck carintia defence 6? Köpte själv två st och är både nöjd och inte..
  Vore tacksam för svar / Stefan

 3. Säcken upplever ja mycket varm och tillräkligt rymlig. Bra funktion med med väl tilltagen huva och (halsmudd) Jag upplever att när man blir nog varm i säcken så kryper fukt ut bra men fastnar i yttertyget (mest i sömmarna) så den blir väldigt blöt ibland. Specielt efter några dagars användande. Har då använt den mellan -10 till -26 från skog till fjäll i tält och under tarp. En orsak kan vara att jag aldrig fryser i den och endast under -13 behöver underställ.
  Kul och bra blogg du har!! / Stefan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *