Browsed by
Etikett: Addnature

Nya samarbetspartners sökes

Nya samarbetspartners sökes

Ledkryss_1
Man får följa den riktning och de ledmärken som leder till de målen man har satt upp för sig.
Under en period har vi försökt att hitta en form för samarbete med Addnature. Vi har försökt att balansera olika ekonomiska aspekter mot det PR värde som de erbjuds via olika länkar på denna blogg. Jag har alltid varit tydlig med att bloggen INTE skall bli såld. Att den alltid skall berätta sanningen om tex en produkt. Här har Addnature varit inne på samma linje som mig. Nu kommer vi tyvärr inte längre då jag anser att värdet av att de syns på bloggen är betydligt högre än vad de är villiga att betala. Därför avslutar vi nu samarbetet och blickar framåt.

Mattisblogg söker därför nu annonsörer till de olika banners på högra delen av sidan. Det skall vara företag som ligger i linje med vad vi står för. Exempel på annonsörer som inte är välkomna är Sverigedemokraterna, Beowulf Mining, Shell, Casino osv. Ja ni förstår nog vad jag menar. Har ni några konkreta förslag på intresserade annonsörer så kontakta mig gärna på mailen.

Investerat i sovkomfort

Investerat i sovkomfort

Sovkomfort_3
Hotell Hilleberg kan man lite på! Bilden är från Explore Sarek under mars 2014.
Inför den kommande vintern har vi investerat i lite sovkomfort. Vi bor ju ute en del under vintrarna så bra grejer är inte helt oönskat. Nya tält, sovsäckar och liggunderlag har det blivit. Förvånansvärt nog blev det trotts allt för ganska rimliga pengar.

Tälten blev det dyraste. Här får gästerna bo i klassiska Hillebergtält av modellen Nammatj 3GT. Detta är ett tält som vi använt mycket under närmare 15 år. Som baslägertält och för mig som guide så blir det ett Saitaris 4 med GT absid. Detta kommer att bli gruppens samlingstält, matrestaurang och nattetid min sovplats. Alla tält har beställts med påsydda snömattor.

Som liggunderlag hittade vi ett klipp och köpte Expeds Downmat 5L. Addnature hade dessa på sin sida för kraftigt rabatterade grejer. Då dessa endast kostade 600kr/styck (normalt en bit över tusenlappen) så passade vi på. Liggunderlaget har dessutom inte den inbyggda pumpen som kan krångla utan varje liggunderlag levereras med en liten extern minipump.

Sovsäckarna fick bli en robust tråkigt millitärgrön Carintia Defence 6. Dessa väger ca 2,8kg med en extremtemp på -40C. Med en prislapp på närmare 2000kr hos Fältbutiken så får man med andra ord mycket sovsäck för pengarna. Blixtlås, yttertyg, packsäck osv är byggt för tuff användning.

Jag återkommer efter säsongen med utförligare tester på dessa prylar. Just nu är de nya, oanvända och då kan man egentligen inte säga någonting alls.

Sovkomfort_1
Nya varma vintersovsäckar i syntet samt Expeds Downmat.

Sovkomfort_2
Jag föredrar Expeds uppblåsbara ligggunderlag UTAN inbyggd pump. En del mindre som kan krångla helt enkelt.

Marmot Backcountry 30, Ryggsäck testad

Marmot Backcountry 30, Ryggsäck testad

Marmot_backcountry_ryggsäck_2
Marmot Backcountry 30. Här är den inte fullpackad.
Marmot Backcountry 30 är en mindre ryggsäck som jag just införskaffat. Egentligen så är det en skidåkningsryggsäck med fästen för spadar, snowboard, skidor, hjälm och till och med en fleecefodrad ficka för googels. Med andra ord en massa lull lull som man kanske inte behöver. Ryggsäcken var på kraftig rea hos Addnature så därför införskaffades den för några hundralappar.

Ryggsäcken är ganska tung om man jämför med andra 30 litersryggsäckar. Det som skiljer är att Marmots Backcountry har en stabil ram och backsida. Den sitter riktigt stadigt och skönt på ryggen. Sömmar, blixtlås, remmar, knäppen och alla andra detaljer känns mycket gedigna. Det intressanta är att Marmot ger livstids garanti på denna säck. I sin marknadsföring så menar de att de tar ett hållbarhetsansvar i världen med sin slogan ’Marmot for life’. En riktning som påminner Patagonias imagebyggande.

Marmotryggsäcken kommer jag att använda som kamerasäck. Den har nämligen den stora fördelen att den öppnas från ryggen. Då lägger man den med baksidan ner i snön. Man kan låta säcken sitta kvar runt midjan och vrida fram den och komma åt utrustningen utan att släppa ner säcken på marken. Oftast tycker jag att de vanliga kameraväskorna inte sitter lika skönt på ryggen. Dessutom så behöver man oftast inte all vaddering runt kamerorna då man skall vandra. Man har mer nytta av lite plats för regnkläder och fikaprylar.

Denna ryggsäck är helt klart prisvärd på rea. Jag skulle nog hellre valt en annan modell eller märke om det hade varit normalpris. Jag har ännu inte hårddtestat ryggsäcken så jag kan inte yttra mig vad gäller slitstyrkan och hållbarheten ännu. Håll koll på de olika webbutikernas utförsälningsavdelningar och butikers utförsäljningar. Man kan verkligen göra fynd emellanåt.

Marmot_backcountry_ryggsäck_3
Ryggsäcken öppnas från ryggen. Det gör att man alltid har en ren och torrr ryggplatta.

Marmot_backcountry_ryggsäck_4
Det ser ut som att alla detaljer är gedigna.

Marmot_backcountry_ryggsäck_5
Småfickor, spännremmar, förberedd för en camelback vätskesystem och massa annat som passar bra för en fotograf eller fiskare.

Marmot_backcountry_ryggsäck_1
Smidigt att kunna plocka i packningen utan att ta av sig ryggsäcken.

Dermatone solskydd testades

Dermatone solskydd testades

Solskyddsmedel_1
Dermatone solskyddskräm.
Solskyddsmedel är någonting som jag ofta glömmer hemma. Kanske känner ni igen de där tuberna som alltid står där i kylen eller i hyllan på toaletten. Att vi bör använda solskydd vet vi ju. Hudcancer är ingen lek och det finns mig veterligen tydliga samband mellan att bränna sig och att få hudcancer.

Dermatone är en fet vattenfri kräm som jag köper i små burkar. Främst använder jag det under vårvintrarna då jag färdas på fjället. Den lilla plåtburken är mycket liten, 14 gram + burk, och ryms lätt i fickan så den kan hållas varm och mjuk. Krämen mjukgör dessutom läppar, fungerar hyfsat på torrsprickor och luktar till och med gott!

Dermatone har en skyddsfaktor på 23 FPS vilket kanske inte är tillräckligt men jag resonerar som så att den burken följer med vilket inte andra tuber brukar göra. Alltså har jag iallafall skyddsfaktor 23 FPS istället för ingenting. 23 FPS skall enligt Dermatones egen hemsida innebära att 95,6% av solstrålarna skall blockeras. Detta är ingenting som jag har faktagranskat utan kan bara konstatera att med denna kräm så har jag inte bränt mitt ansikte.

Dermatons små burkar med denna feta kräm är bra för ansikte och utsatta partier av huden. Jag tror att det är för att den är såpass fet som den sitter kvar i ansiktet trotts att man svettas. Skall man smörja hela kroppen finns det nog salvor som är mer lämpade för större ytor av hud.

Jag har köpt mina burkar i Saltoluokta Fjällstations lilla shop och jag tror att många av Fjällstationerna säljer denna kräm. På nätet kan man hitta de klassiska burkarna hos Addnature.

Thermosmuggen hike från Thermos är testad

Thermosmuggen hike från Thermos är testad

Thermos_mugg_1
Thermos HIKE.
Thermosmuggar är en av mina svagheter. Jag letar oftast efter den ’perfekta’ thermosmuggen som dels skall vara tät, hålla värmen, se snygg ut och sist och absolut viktigast så skall den vara god att dricka ut. Oftast blir jag besviken. De läcker, man bränner sig, de är fula och drycken blir osmaklig och kall osv.

Nu har jag testat thermosmuggen HIKE från producenten Thermos. Den är faktiskt hyffsat snygg och håller värmen förvånansvärt bra. Inget läckage efter ett drygt års användning. Ofta följer den med i bilen på längre körningar eller på släden under längre träningspass. Ska man bara ut med kanoten och fiska en timme eller två så hänger den oftast på ryggsäcken.

Thermos Hike är smidig och mycket robust byggd. Min mugg har trillat och hamnat emellan saker osv. Sådant som garantierna kanske inte skulle uppskattat. Nu har muggen klarat sig utan skador som thermos produkter brukar göra.

Alla muggar som har dessa zip-drick-lösningar är inte mina favoriter. Jag bränner mig alltid. Därför skruvar jag i princip alltid av locket när jag skall dricka för annars blir kaffet eller teet helt enkelt inte gott. Min syster är ägare av den blå thermosmuggen och hon är nöjd med sin. Om jag skall rekommendera någonting så skulle jag nog istället tittat efter en som har bättre dricköppning där man inte bränner sig.

I Jokkmokk kan man köpa Thermos HIKEBagge Bygg vilket jag gjorde. För er som inte kommer till Jokkmokk så hittar ni Thermos HIKE hos Addnature.

Thermos_mugg_2
Locken från thermos hike är täta, håller värmen men jag gillar inte att dricka ur dem.