Kallak en del av vårt Lappland

Kallak en del av vårt Lappland

Kallak_vårt_lappland_1
Lilla Luleälvdal västerut från Kallak. Detta är en del av Europas ’sista vildmark’.
Idag gjorde jag en kort tur ut till Kallak, där vi demonstrerade för ungefär ett år sedan. Demonstrerade mot en minerallag som skänker bort våra naturtillgångar. Demonstrerade emot synen på Norrland som en råvarukolloni. Demonstrera emot hur lite vi får tillbaks här i norr när vårt landskap exploateras. Demonstrerade emot hur samerna, vår ursprungsbefolkning än en gång körs över. Demonstrerade emot vår tids skövling av detta jordklot. Demonstrera för den lilla människans värde gentemot de kapitalstarka investerarna från England. Demonstrerade för ren luft, rent vatten och fast mark.

Just nu har vi ett stort damhaveri i Canada där förorenat vatten förstör vattentäkten för hundratals människor. På närmare håll har även Kumoälven i Finland drabbats av ett läckage. Blir det en gruva i Kallak kommer det att följas av flera gruvor västerut. Riskerna att Luleälven kommer att drabbas av en olycka kommer att öka markant. Rent statistiskt får nämligen var tionde gruvdam ett haveri. I min värld så har vi idag rent vatten och det skall vi vara mycket rädda om. Arbetstillfällena som vi också behöver här i norr får vi lösa med en klokare glesbyggdpolitik.

Vill du friska upp minnet från förra årets händelse så finns det några filmer att ta en titt på. En av de bättre inslagen var nog Al-Jazzeras inslag Under Northern Lights. Ett annat program som jag tyckte visade problematiken på ett ganska neutralt och proffsigt sätt var SVTs Uppdrag Granskning (Jag hittar inte inslaget på nätet). Radioteatern presenterade Dagbok från Gallok som jag verkligen kan rekommendera. Sist men inte minst så ta gärna en titt på miljöaktivisternas egen film, Gallok Rebellion, där de presenterar vad de står för och vad de kämpar för.

Kallak_vårt_lappland_2
En av provytorna. Här kan man få sig en magnetisk sten om man så önskar.

Kallak_vårt_lappland_3
Med ett stort antal borrhål skall man nu ha kartlagt hela malmkroppen. Allt för att attrahera riskkapitalister att investera/köpa inmutningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *