Dagbok från Gallok

Dagbok från Gallok


Dagbok från Gallok av Mimmi och Maxida Märak.
Sveriges Radio (SR) sände den sista maj 2014 en radioteater baserade på händelserna från Gallok förra sommaren. En radioteater som är baserad på livet i ett Sverige på 2000-talet. Åter igen har systrarna Märak glädjande nog levererat.

Jag har varit en del av den här debatten. Jag har själv stått ute på barrikaderna och sett hur det gått till. Jag har följt vad folk säger och skriver i tidningar och på nätet. Jag har mött folk med alla olika åsikter. Tyvärr måste jag säga att det Maxida och Mimmi berättar i denna radioteater är verkligheten. Rasistiska uttalanden gentemot det samiska som tydligen är helt okej. En rasism som inte har den tillstädade fasaden som SD parti står för. En rasism som tydligen är helt okej enligt många. Vi icke samer som säger nej till gruvetableringen i Jokkmokk är miljömuppar och sk lapp-wanna-bees. Många av gruvföreträdarnas argument är tydligen slut.

Gruvkampen fortsätter men inte på barrikaderna ute i det planerade gruvområdet. Nu är det pennan, musiken, talen, fakta, kunskapen och konsten som bär fram budskapet. Jag tycker mig se att allt fler ser kritiskt på en gruvetablering i Jokkmokk. Allt fler ser kritiskt på Sveriges minerallag. Allt fler förstår att vi måste tänka till innan vi blir överkörda. Hoppas att folk vaknar innan det är försent.

5 svar på ”Dagbok från Gallok

 1. ”Hoppas att folk vaknar innan det är försent” – exakt vad bidrar du själv med för att minska behovet av järnmalm?

  Vem är miljöboven av dig och mig, om jag – som boende i innerstaden – promenerar till jobbet varje dag och några gånger varje år tar tåget för att besöka släkt och vänner, medans du – som ”miljökämpe” i glesbygden – varje dag bränner runt på skoter och i personbil? Exakt vad är det jag ska lära mig av din livstil?

  Att du på nåt vis absolut måste ha in ”rasism” i en debatt om en järnmalmsgruva visar ju endast på att du är i total avsaknad av argument.

  Visa på hur just du inte bidrar till att behovet av järnmalm existerar, annars är du ingenting annat än en hycklare. Tror du att t. ex. att kajaker (och maskinerna som används i dess tillverkningsprocess) växer på träd?

  1. Hej Joshua.

   Jag ser att du tydligen blev mycket provocerad. Jag kan inte minnas att jag sagt att stadsbor är mer miljöbovar än landsbygdsbor. Däremot så är VI tillsammans levandes i Sverige ett problem för miljön. Vi är antagligen båda starkt delaktiga i dagens samhälle där endast en liten del av jordens befolkning får tillgång till naturresurserna.

   Som sagt…kajaker växer inte på träd det har du helt rätt i men vi får göra så gott vi kan!
   Ha en bra dag.
   / Matti

 2. Jag tror du missar min poäng; du har ingen som helst rätt att använda uttryck såsom ”hoppas att folk vaknar”, som naturligtvis syftar till att alla andra – förutom de rättrådiga och på fantastiska ”miljökämparna” – ska minska sitt personliga bidrag till att behovet av järnmalm finns. Det räcker liksom inte med bara att säga att man är emot gruvdrift, för att i nästa andetag vara en av orsakerna till att gruvdriften behövs – det är att göra det väldigt enkelt för sig, och det finns ett ord för sådant beteende (det rimmar på ”gyckleri”).

  Så ja, det är provocerande att se människor slå sig för bröstet och tala om för omgivningen vilka underbara dygder denne besitter, när det är så uppenbart att det bara handlar om självbedrägeri.

  1. Joshua eller vad du nu heter…

   Jag håller med dig och inte…
   Du missförstår nog mig lite och blir provocerad i onödan. Jag är inte bättre än andra. Jag behöver också ’vakna’. Jag kan tydligt se hur vi alla överkonsumerar och jag hoppas att vi alla ’vaknar’ och verkligen tar oss en funderare på hur vi ska ha det på denna planeten. Vi och våra efterkommande.
   Du misstar dig totalt om du tror att jag är nöjd med mitt sätt att konsumera. Flera bilar, skotrar, fyrhjulingar, kanoter, datorer, mobiltelefoner och listan kan göras lång på det som jag hjälper till att bidraga med i detta vansinne.
   Men vi är bara människor…och jag hoppas fortfarande att vi på något sätt kan ’vakna’ och få till detta på något bra sätt.

   / Matti

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *