Majdagar och torparliv

Majdagar och torparliv

Midnattsol_torparliv_1
Solen vill aldrig gå ner och nätterna är fantastiska. Denna bild är från Linaberget och i nordvästlig riktning runt midnatt. Lilla Lule älvdal.
Dygnsrytmen är helt upp och ned nu när midnattsolen gör sin entré här i Lappland. Dagarna har varit stekheta medan kvällar och nätter är svala och sköna. Det blir ofta någon middagslur, sena nätter och inte allt för tidiga mornar.

Slädar lagas och varenda bult och knut kontrolleras. Allt kommer som vanligt att vara tipp topp inför den kommande vintern. En tik är här på besök för att bli parad och en av våra egna tikar skall även hon paras. Ska fixa några bilder så kommer mer info om det senare. Dessutom så är det ett flertal projekt på gården som vi gärna skulle sjösätta och göra klart. Men sist och inte minst så skall man hinna med att vara torpare vilket innebär kaffedrickande och avkopplande vilopauser på köksoffan.

Livet är ganska härligt men… Som vanligt på våren så går allt så snabbt. Plötsligt är snön borta och man hinner knappt kippa efter andan förens sommaren är här. Lapplandsvårarna som är så vackra men ack så snabba!

Midnattsol_torparliv_2
Alla knytningar och bultar kollas på alla slädarna. Sedan skall de målas med linolja, tjära och balsamterpentin.

Midnattsol:torparliv_3
Myggens frånvaro är uppskattad när man skall fixa och dona.

Midnattsol_torparliv_4
En torpare bör ta regelbundna vilopauser. Det tillhör en torpares kulturarv som skall föras vidare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *