Insulatet Traverse Core, uppblåsbart liggunderlag testat

Insulatet Traverse Core, uppblåsbart liggunderlag testat

Insulate_traverse_core_2
Insulate Traverse Core från JR-Gear. Ett av den nya typens uppblåsbara liggunderlag.
Insulated Traverse Core är ett uppblåsbart liggunderlag som jag köpte på Team Sportia i Jokkmokk för 799kr. Det är mitt första liggunderlag av nya generationen, tjocka, lätta och komprimerbara. I butiken fanns även Expeds lite dyrare varianter vilka jag tyvärr inte unnade mig istället.

Insulate Traverse Core är fyllt med isolationsmaterialet Primaloft. Det gör att liggunderlagets sk. R-värde blir hela 5.0. Med måtten 183x51x8,9 cm blir vikten endast 533 gram. Dessutom packat så blir storleken som en liten vattenflaska. Smidigt och lätt med andra ord.

JR-Gears uppblåsbara liggunderlag har kanalerna på tvären tvärs över liggunderlaget. Nu när jag även har testat några av Expeds uppblåsbara liggunderlag så föredrar jag längsgående kanaler. Jag upplever att man ligger bättre på dem. Efter ca 20 nätters användning så är det punktering på detta JR-Gears liggunderlaget. Detta trotts att vi har varit mycket försiktig med hur vi använt det. Otur eller dålig kvalité? Jag har inte hunnit kolla om det är ventilen eller själva mattan som läcker ännu. Förhoppningsvis mattan för då går det nog att laga med lite liquisole. Är det ventilen så är det bara skrot.

Dessa liggunderlag rymmer mycket luft. Att blåsa upp dem manuellt (med munnen)är mycket tråkigt efter ett tag och dessutom blir de snabbt fyllda med fukt från inblåsningsluften. Mitt nästa liggunderlag kommer att utan minsta tvekan att ha en extern pump. De interna pumparna på ex Expeed DownMat har visat sig läcka och tjorva en del. En extern pump kan man ju enkelt byta om den skulle gå sönder.

När det gäller storleken på dessa liggunderlag så är det frestande att välja ett mindre och lättare. Jag upplever oftast att det är bredden som är det viktiga. 51 cm är i smalaste laget och jag rekommenderar bredare för komfortens skull om vikten inte blir allt för hög. Längden är inte lika viktig för man kan enkelt lägga ryggsäcken i fotänden och ha fötterna på den.

När det gäller dessa tjockare nya liggunderlag så sover man grymt gott på dem. De kan verkligen rekommenderas. Mitt nästa liggunderlag kommer att ha längstgående kanaler och det kommer inte att vara från JR-Gear. Nästa kommer att få kosta lite mer och just nu tittar jag på Expeds och thermarests olika varianter.

Insulate_traverse_core_3
Ihop packade tar de mycket liten plats. De väger dessutom väldigt lite i förhållande till den komfort man får.

Insulate_traverse_core_1
Längsgående kanaler inte tvärgående. Gärna väl tilltagen bredd. 50-52 cm är inte nog brett och jag är ingen storvuxen person.

5 svar på ”Insulatet Traverse Core, uppblåsbart liggunderlag testat

  1. Måste säga att det är ett intressant liggunderlag. Det är långt ifrån alla liggunderlag som har så pass goda mått men som ändå bara väger 533 gram. Jag tycker många liggunderlag i denna klassen ligger över 700 gram. R-värde på 5.0 gör det i alla fall till ett bra 3-säsongsliggunderlag som är relativt billigt också.

    Tack för testet.

  2. Mitt första fick ett hål vid vecket intill ventilen. Men jag fick ett nytt av Outdoorexperten. Nummer två har funkat ca 10 nätter hittills. R-värdet är kanske lite glädjevärde, har frusit. Men tjockt är det så man sover bra.
    Karl

  3. Köpte ett på jaktbutiken hemma och har testat utrustningen i två nätter. Den sista gick tempen ner till fem grader men jag sov bra och skönt var det. Har inte så mycket luft i men hade du det som fick punka?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *