Till porten av Sareks nationalpark 2014

Till porten av Sareks nationalpark 2014

Gate_to_sarek_1
Vi kom oss ner från fjället innan det började storma riktigt hårt.
Under lördagen blåste vi ner till Saltoluokta från fjället. Vi kom ner hit redan vid 12-tiden efter en tidig start från Sitojaurestugorna. Vinden skulle tilltaga under eftermiddagen och mycket riktigt. Stormbyarna i Stora Sjöfallet skall ha uppmätt 47m/sekund i vindbyarna. Det är väder man verkligen skall ha respekt för.

Medan stormen rasar sitter två kollegor fast med en grupp skidåkare ett par mil från Saltoluokta. De har fått kämpa för att över huvud taget klara sig. Idag kom de ner och jag kan garantera att de välförtjänt har njutit av Saltoluoktas restaurang. Dessutom så är det två andra killar som får sitt tält förstört i stormen. När de sedan försöker ta sig till Saltoluokta kommer de ifrån varandra. Den ene tar sig fram och två killar från stationen far med skotrar för att leta den andre. Även denna historia slutar lyckligt.

Veckoturen som jag just kommit ifrån var iallafall en trevlig tur. Med hundspann till porten av Sareks Nationalpark heter turen. Färden har gått söderut längs Kungsleden från Saltoluokta och tillbaks hit. Gäster som har hjälpt till med hundar, matlagning, vedhuggning, vattenhämtning osv. Det är ingen konst att jobba som guide med såna här grupper. Dessutom massa trevliga samtal om allt möjligt.

Nu är slädarna lastade och en ny grupp har anlänt. Imorgon bär det av norrut mot Kebnekaisefjällen. Vi har ett ganska öppet program så vi får se vart vi hamnar.

Gate_to_sarek_4
Vi lämnade Saltoluokta den 3:e i riktigt hyffsat väder. Lulep Kierkau.

Gate_to_sarek_5
Bäckar och åar kan bitvis vara öppna. Oftast är det ganska lika från år till år men inte alltid.

Gate_to_sarek_2
Soligt och fint den dagen vi körde över fjället mellan Aktse och Sitojaure.

Gate_to_sarek_3
Vi fick vända då vi skulle in i Rapadalen. En öppen älvfåra kändes onödig att försöka korsa.

3 svar på ”Till porten av Sareks nationalpark 2014

 1. Klokt att vända när Rapa-älven uppvisar vår-humör. Har tidigare träffat stor-spann vid Litnokstugan, som undrat var vintern tagit vägen. Kräver en del att köra uppöver… Slutprovet brukar vara passagen av ”Gådokjåhkå” mynning i Rapaälven.
  Vilket humör har vindguden ”Eol” varit på under senaste äventyret?
  Jeff King redovisar sina reflektioner från Iditarod 2014:
  http://iditarod.com/jeff-king-speaks-from-the-heart/
  Finnmarklöpet 2014 1000km verkar landa på 19 i mål och 35 som tvingats bryta.
  Grymma 65% bortfall av 54 startande ekipage med 14 hundar i varje spann. Men
  den blonda norska amazonen klarade av Finnmarksturen även denna gång…
  /Kenneth

   1. Absolut! Två damer i topp på Finnmarkslöpet 2014 1000km varav en rookie… Dessutom tvåan i Iditarod 2014, Ali Zirkle, klarade m h a av sina superledare att manövera spannet till säkerhet i Safety under rådande orkan. Vilka tjejer och vilka otroliga hundar! Kolla Jeff Kings fantastiska film från körningen 2014 i Dalzell Gorge: http://www.youtube.com/watch?v=dAHa-6VkUQY
    Nära döden upplevelse dokumenterad m h a GoPro…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *