Storm och ändrade planer

Storm och ändrade planer

Snöstorm_lapplandsfjällen_5
Stundtals friskade det på endel. Då har vi ändå varit i skydd när det västa har dånat över oss.
Så blev det ännu en vecka med en del hårda vindar. Vi studerade noga väderprognosen innan avfärd från Saltoluokta och med de utlovade vindarna från väster så såg det inte lovande ut. Målet var egentligen en tur i högfjällen upp mot Kebnekaise. Nu styrde vi istället spannen söderut längs Kungsleden. Vi planerade även att hinna en repa norrut mot Tjuonajokk mot slutet av turen.

Vi har haft en del tur och lyckats hålla oss undan en hel del av ovädret. Solsken och korvgrillning i skogen längs Sitoälven var betydligt bättre än den storm som rådde i norr. När det riktiga ovädret bröt ut hade vi kommit till Björkudden efter Stora Luleälvens dalgång. Här nere var det ca 40m/sekund. Samtidigt dånar det på 8km väster om oss med 47-50m/sekund i Saltoluokta. Träd knäcks och tom flaggstången som var gjord av glasfiber small av. Vi kurade i en liten stuga i Björkudden som vi hyrt av Öbergs. Sedan blev det Björkuddsmiddag med stekt öring och röding i deras restaurang.

Själv kan jag bara konstatera att det är otroligt viktigt att man är öppen för att ändra sina färdplaner. Det kan som denna vecka bero på väder och vind. Hade vi stått på oss med vår planerade färdplan hade vi antagligen blivit inblåsta betydligt mer än vi blev. Dessutom så hade vi inte fått en lika fin tur med stundtals riktigt bra väder.

Jag förundras verkligen över att våra gäster är så trevliga, lättsamma och hjälpsamma. Det tycks vara vecka efter vecka med människor som mer än gärna hugger i med både det ena efter det andra. De är goa och trevliga med hundarna vilket jag verkligen uppskattar. För mig är ju hundarna mer än bara ett arbetsredskap så jag gillar när även gästerna trivs med hundarna och pysslar om dem.

Snöstorm_lapplandsfjällen_4
En typ av linsmoln. De bildas på läsidan av fjällkedjan när det stormar hårt.

Snöstorm_lapplandsfjällen_3
Skogen har sina fördelar med eld, vindskydd, kaffekok och korvgrillning.

Snöstorm_lapplandsfjällen_2
Bruno och jag fotograferar medan kvinnorna försöker få orning på lite tjorviga linor.

Snöstorm_lapplandsfjällen_1
Stugan vi bodde i på Björkudden.

6 svar på ”Storm och ändrade planer

 1. Jag är väldigt glad att du hittade mig på ”rädda skogens sidan” Jag följer dig med glädje. Var i Skåne förra helgen och bodde hos en svampkonsulent som faktiskt varit ute och slädat med dig. Britt Person var kurskamrat med en som hamnade i Jokkmokk. Annagreta ngn hushållslärare som dog i julas.

 2. Du är ett föredöme som med stor erfarenhet av de fina Jokkmokksfjällen kan ge dina gäster en härlig tur när orkanvindarna tutar i norröver. Tur längs Sitoälven med hundspann är kanonfint kan jag intyga.
  /Kenneth

   1. Vi hade trots ändrade planer och tidvis hårda vindar en fantastisk vecka. Det känns alltid lika tryggt att åka med dig./Ulla

    1. Jo, Matti och Stina är klippor, som alltid ställt upp och bidragit till mina lyckade turer i de fantastiska Jokkmokksfjällen. Allt från info om turförhållande, handtag med vilda sprinthundar och superfoder till huskies som går på övertid. Kan varmt rekommendera dem. Dom har präktiga huskies och kunnande, som tillsammans tryggt ger er tur utöver det vanliga.
     /Kenneth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *