Sareks nationalpark med hundspann

Sareks nationalpark med hundspann

Hundspann_sarek_nationalpark_6
Sarek med hundspann an verkligen vara som i värsta turistbroschyren…
Sareks nationalpark med hundspann är alltid en blandning av hat och kärlek. Här jag jag haft några av mitt livs tuffaste hundspannsturer men även några av de bättre turer som jag fått uppleva. Här r man utsatt för väder och vind. Inga stugor där man kan söka skydd men även långt till hjälp.

Årets hundspanstur igenom Sarek blev riktigt lyckad även om vi tillslut endast sovit en natt innanför parkgränsen. Resten av tiden tillbringades strax utanför Sarek. Vi har haft fantastiskt väder med helt molnfritt liksom en del vind med en hel del snödrev.

Vad som varit speciellt i år har varit den ökade lavinrisken. Jag tror aldrig att jag sett så många amla laviner någonsin. Flera på platser där jag inte kunnat gissa att det skulle komma någonting. På Bierekjaure hade en lavin slagit närmare en kilometer ut på sjön. Som tur var hade vi kallt under vår tur vilket leder till en lägre lavinfara. Dessutom planerade vi om rutten så att vi kunde undvika de trängsta dalarna.

Ännu en härlig Sarektur där hundarna skött sig kanonbra. Själv har jag också kännt mig i väldigt bra form. Veckans gäster har haft mycket fjällrutin sedan tidigare egna turer. Allt har med andra ord flutit på väldigt smidigt och linjen mellan arbete och fritid är som vanligt diffus.

Hundspann_sarek_nationalpark_7
Morgon i Niendo i Sareksnationalpark.

Hundspann_sarek_nationalpark_8
Zemlan efter en natt med snödrev.

Hundspann_sarek_nationalpark_5
Efter en natt med lite storm så fick vi gräva fram tält och slädar.

Hundspann_sarek_nationalpark_3
Tältcamp tillsammans med Fjällaktiv/Outdoor Laplands guidade skidtur igenom Sarek. Kollegor och kompisar från byggden som brinner för sitt guideyrke liksom vi.

Hundspann_sarek_nationalpark_2
Mirja, Fjällaktiv och praktikanten Emelliei sitt restaurangtält. Två glada tjejer som ledde fyra killar igenom Sareks nationalpark på skidor.

Hundspann_sarek_nationalpark_1
Ett av veckans norrsken i Sareks nationalpark.

Hundspann_sarek_nationalpark_4
Hundspannsturer i Sarek brukar bjuda på lite busväder åtminstonde någon dag.

4 svar på ”Sareks nationalpark med hundspann

 1. Woov! Fantastiska fina bilder igen! Sarek vintertid är ett härligt område för riktigt bra tur. Gummimattans vänner tvingas till skidmarsch om man önskar ta sig vidare in i hjärtan av Sarek. Mardröm vore att se motoriserad jojjoverksamhet upp och ner längs Ruohtesvagges sidor. Något jag tyvärr sett i Tjäktavagge, Keb.
  Nå, träffade ni Näntaräven denna gång? Gammal polare som alltid hälsat på mig när jag passerat. Kanske lite för blåsigt eller för många fyrbeningar …
  /Kenneth

 2. Spännande läsning och fina bilder! Vad beror det ökade antalet laviner på, tror du? Ändringar i temperaturen jämfört med andra vintrar eller något annat?

  1. Just i år har det varit blåsigt och drevsnö. Ett par töperioder har gett isskikt i snön så att det glider lätt. Tillfälligheter som man inte skall dra växlar på tror jag. Vissa vintrar är blåsiga som denna, andra vintrar är snörika, andra kalla respektive varma osv. Det är normalt med variationer.
   MEN…det pågår samtidigt en miljöförstörelse med en global uppvärmning som man INTE skall förringa! Men det är någonting annat som kanske man märker först när man kollar på satelitbilder, globalt klimat osv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *